Antena LIVE

Curs valutar

Cum vrea UE să elimine diferențele de salarii între bărbați și femei

Comisia Europeană a prezentat joi o propunere privind transparența salarială. Comisia propune măsuri care să asigure că femeile şi bărbaţii din UE primesc salarii egale pentru o muncă egală.

De la 05.03.2021, 10:24
WhatsApp
Profimedia

Comisia Europeană a prezentat joi o propunere privind transparenţa salarială menită să asigure faptul că femeile şi bărbaţii din UE primesc salarii egale pentru o muncă egală, relatează news.ro. Propunerea, care este o prioritate politică a preşedintei Ursula von der Leyen, stabileşte măsuri de asigurare a transparenţei salariale, cum ar fi informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă referitor la salariul pe care urmează să îl primească, dreptul de a cunoaşte nivelurile de remunerare a lucrătorilor care prestează aceeaşi muncă, precum şi obligaţii de raportare a diferenţei de remunerare dintre femei şi bărbaţi pentru întreprinderile mari. De asemenea, propunerea facilitează accesul la justiţie şi consolidează mijloacele prin care lucrătorii îşi pot revendica drepturile. Angajatorilor nu li se va permite să le solicite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă istoricul salarial şi, la cererea angajaţilor, vor trebui să furnizeze date anonimizate referitoare la remuneraţii. Angajaţii vor avea dreptul la despăgubiri pentru discriminarea salarială.

„Noile măsuri, care ţin seama de impactul pandemiei de COVID-19 atât asupra angajatorilor, cât şi asupra femeilor, care au fost afectate deosebit de grav, vor spori gradul de sensibilizare cu privire la condiţiile de remunerare din cadrul întreprinderilor şi le vor oferi angajatorilor şi lucrătorilor mai multe mijloace pentru a combate discriminarea salarială la locul de muncă. Măsurile vor aborda o serie de factori importanţi care contribuie la diferenţa de remunerare existentă şi sunt deosebit de relevante în contextul pandemiei de COVID-19, care accentuează inegalităţile de gen şi expune femeile la un risc mai mare de sărăcie”, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene. „Munca egală merită o remuneraţie egală. Iar pentru a asigura o remuneraţie egală, este nevoie de transparenţă. Femeile trebuie să ştie dacă angajatorii le tratează în mod echitabil, iar atunci când este cazul, ele trebuie să aibă puterea să se lupte şi să obţină ceea ce merită”, a afirmat Ursula von der Leyen, conform sursei citate.

La rândul ei, vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă Vera Jourová a afirmat că e timpul ca femeile şi bărbaţii să fie abilitaţi să îşi revendice drepturile. „Este timpul ca atât femeile, cât şi bărbaţii să fie abilitaţi să îşi revendice drepturile. Dorim să le oferim persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi lucrătorilor mijloace care să le permită să solicite un salariu echitabil şi să îşi cunoască şi să îşi revendice drepturile. Acesta este şi motivul pentru care angajatorii trebuie să devină mai transparenţi în ceea ce priveşte politicile lor de remunerare. Nu se mai acceptă standarde duble, nu mai există nicio scuză”, a spus  Vera Jourová.

Citește  și: În România, munca asigură doar traiul zilnic, spun economiștii. Despre vacanţe şi relaxare nici nu mai poate fi vorba

De asemenea, comisara pentru egalitate Helena Dalli a precizat că propunerea privind transparenţa salarială este un pas important care asigură respectarea principiului egalităţii de remunerare între femei şi bărbaţi pentru aceeaşi muncă sau pentru o muncă de aceeaşi valoare. „Propunerea privind transparenţa salarială reprezintă un pas important pentru a asigura respectarea principiului egalităţii de remunerare între femei şi bărbaţi pentru aceeaşi muncă sau o muncă de aceeaşi valoare. Aceasta le va permite lucrătorilor să îşi exercite dreptul la egalitatea de remunerare şi va duce la eliminarea prejudecăţilor de gen în ceea ce priveşte remunerarea. Propunerea va permite, de asemenea, detectarea, recunoaşterea şi abordarea unei probleme pe care am dorit să o eradicăm încă de la adoptarea Tratatului de la Roma în 1957. Femeile merită recunoaştere, egalitate de tratament şi preţuire pentru munca lor, iar Comisia se angajează să garanteze că locurile de muncă îndeplinesc acest obiectiv”, a explicat Helena Dalli.

Transparenţa salarială şi o asigurare mai bună a respectării principiului egalităţii de remunerare

Propunerea legislativă se axează pe două elemente esenţiale ale egalităţii de remunerare: măsuri de asigurare a transparenţei salariale pentru lucrători şi angajatori, precum şi un acces mai bun la justiţie pentru victimele discriminării salariale.

Măsuri privind transparenţa salarială:

Propunerea ţine seama de situaţia actuală dificilă a angajatorilor, în special în sectorul privat, şi menţine proporţionalitatea măsurilor, oferind în acelaşi timp flexibilitate pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) şi încurajând statele membre să utilizeze resursele disponibile pentru raportarea datelor. Costurile anuale aferente raportării remuneraţiilor de către angajatori sunt estimate a fi între 379 euro şi 890 euro pentru întreprinderile cu peste 250 de angajaţi, mai indică sursa menţionată.  Propunerea de joi va fi transmisă acum Parlamentului European şi Consiliului pentru a fi aprobată. După adoptare, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a transpune directiva în legislaţia naţională şi pentru a transmite Comisiei Europene textele legislative relevante. Comisia va efectua o evaluare a directivei propuse după opt ani.

Dreptul la egalitatea de remunerare între femei şi bărbaţi pentru aceeaşi muncă sau pentru o muncă de aceeaşi valoare este un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la Tratatul de la Roma din 1957. Cerinţa de a asigura egalitatea de remunerare este prevăzută la articolul 157 din TFUE şi în Directiva privind principiul egalităţii de şanse şi al egalităţii de tratament între bărbaţi şi femei în materie de încadrare în muncă şi de muncă. În martie 2014, Comisia Europeană a adoptat o recomandare referitoare la consolidarea principiului egalităţii de remunerare între bărbaţi şi femei prin transparenţă. În pofida acestui lucru, punerea efectivă în aplicare şi asigurarea respectării în practică a acestui principiu rămâne o provocare majoră în Uniunea Europeană.

Parlamentul European şi Consiliul au solicitat în mod repetat luarea de măsuri în acest domeniu. În iunie 2019, Consiliul a invitat Comisia să elaboreze măsuri concrete pentru a spori transparenţa salarială. Preşedinta Ursula von der Leyen a anunţat că măsurile obligatorii de asigurare a transparenţei salariale sunt una dintre priorităţile sale politice pentru actuala Comisie. Acest angajament a fost reafirmat în Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025, iar joi Comisia prezintă o propunere în acest sens.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

salarii ue bani femei barbati
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025