Antena Meniu Search
x

Video În România, munca asigură doar traiul zilnic, spun economiștii. Despre vacanţe şi relaxare nici nu mai poate fi vorba

Muncim ca să trăim! Mai mult de 80 la sută dintre venituri înseamnă cheltuieli cu traiul zilnic. Mâncarea, băutura, utilităţile, facturile curente, toate ne costă mai mult acum. Despre recreere şi vacanţe nici nu mai poate fi vorba. Pe educaţie, dăm doar cinci lei lunar.

de Redactia Observator

la 11.01.2021, 21:02

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Expresia din popor "ce luăm pe mere, dăm pe pere", este confirmată de Institutul Naţional de Statistică. În trimestrul al treilea, veniturile totale ale unei familii ajungeau la 5300 de lei pe lună. Doar că 84% din venituri înseamnă cheltuieli cu traiul zilnic. 

Tânără: Mi se pare tot timpul că parcă nu ne ajungem cu banii și cheltuim în fiecare lună destul de mult.

Bărbat: Chiar zilele trecute am plătit facturile. În jur la 1500 – 1600. Acum depinde. Intreținerea fluctuează.

Femeie: Se duc foarte mulți, nu ne rămâne niciun ban de la lună la lună, ajungem chiar la limită. 

Într-o familie, peste 1.100 de lei se duc lunar, în medie, doar pe alimente şi vicii. Alţi 400 lei înseamnă facturi curente. Despre vacanţe şi relaxare nici nu mai poate fi vorba. Sunt mereu la coada listei. Iar educaţia pierde mereu în faţa altor cheltuilei. Nu alocăm mai mult de 5 lei pe lună. 

Adrian Câciu, economist: Rămâne foarte puțin și pentru economisire. Asta se întâmplă pentru că puterea de cumpărare în România este deosebit de scăzută, practic munca ne asigura doar traiul zilnic. Povara cheltuielilor curente o resimt mai ales tinerii părinţi. 

Tânără: Necesarul pentru copil ajunge undeva la 1000 lei. Mi se pare destul de grea perioada asta, mai ales după pandemia de coronavirus. Și salariile au fost mai mici la momentul respectiv.

Cuplu: Cheltuielile se duc și la noi spre 4000 așa. Da. Cam pe acolo până în 4000. Avem o fetiță, orice vizita la magazin, o cheltuială foarte mare.

Şi pensionarilor le e tot mai greu. 

Femeie: Numai acum am dat două milioane pe telefoane. Nu mai zic mâncare, nu mai zic întreținere și lumina. S-a făcut un kilogram de lapte 5 lei. Nu mai zic și la pâine care a fost un leu și acum 2 lei. 

În teorie, după acoperirea tuturor cheltuielilor, unei familii i-ar rămâne în jur de 900 de lei pentru economii. Cu o condiţie: să nu apară cheltuieli neprevăzute. Experţii spun însă că ne va fi tot mai greu.

Adrian Câciu, economist: Nu mă aștept la o creștere a veniturilor în 2021 pentru marea masă și atunci s-ar putea ca ponderea cheltuielilor în venituri să crească. De la 84% cât e acum să ajungem la peste 90%. Atunci clar că nu ne rămân bani pentru deconectare, relaxare ci va trebui să folosim toți banii pentru a trăi. 

Avem printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană. Salariu mediu net nu depăşeste 680 de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
ue
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » În România, munca asigură doar traiul zilnic, spun economiștii. Despre vacanţe şi relaxare nici nu mai poate fi vorba