Cursă contracronometru cu coronavirusul. Măsuri dure în Marea Britanie și Franța, italienii s-au săturat
Copleşită de numărul record de victime, Marea Britanie devine regatul restricţiilor, de luni. De oriunde ar veni din lume, toţi cei care vor să intre în Regat o pot face doar dacă au un test negativ de coronavirus şi chiar şi aşa trebuie să se izoleze. Şi francezii iau măsuri mult mai dure.
De Redactia Observator la 16.01.2021, 21:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Italienii s-au săturat însă de restricţii. Mai mulţi patroni şi-a redeschis ilegal restaurantele şi au organizat petreceri ca pe vremuri
Pentru a salva spitalele de un iminent colaps, Marea Britanie îi carantinează, timp de 10 zile, pe toţi cei care sosesc pe teritoriul ei.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Cu 55.761 de îmbolnăviri şi, din păcate, 1.280 de morţi, de ieri până azi, nu este timpul nici pentru cea mai mică relaxare a efortului nostru naţional şi personal.
Noile restricții din Marea Britanie, în vigoare de pe 18 ianuarie
Pe lângă izolare, toţi cei care vin în Regat trebuie să prezinte şi un test negativ făcut cu 72 de ore înainte de momentul călătoriei. Noile restricţii, care vor intra în vigoare de luni, vin într-un moment în care spitalele din Marea Britanie aleg pe cine să slaveze, iar morgile sunt pline. De vină pentru această situaţie sunt noile mutaţii ale coronavirusului, trei la număr, mult mai contagioase. Ultima descoperită dintre ele, cea braziliană, a dus la închiderea graniţelor britanice pentru toată America de Sud şi Portugalia.
Dr. Deepti Gurdasani, epidemiolog britanic: Din punct de vedere ştiinţific, este normal să acţionezi cu urgenţă pentru că suntem realmente îngrijoraţi în legătură cu aceste variante şi au motive întemeiate să fie îngrijoraţi.
Și în Franța se iau măsuri dure. Italienii s-au săturat
De cealaltă parte a Canalului Mânecii, francezii se gândesc să impună şi ei condiţii mai aspre la intrarea în ţară. Până atunci, de azi, locuitorii Hexagonului dau piept cu cele mai aspre restricţii de până acum. De la ora 18,00, nimeni nu mai poate ieşi pe stradă fără un motiv întemeiat, iar toate locurile publice au fost închise. Şi aici spitalele abia fac faţă internărilor. În plus, după un start timid al campaniei de imunizare, mai multe oraşe se plâng acum că nu au suficiente vaccinuri.
Italienii, pe de altă parte, nici nu mai vor să audă de carantină. În semn de protest, mai mulţi patroni de restaurante şi-au deschis locaurile pentru clienţi, iar atmosfera a fost ca pe vremuri.
Într-un restaurant din Milano, la cina ilegală au participat 100 de oameni. Nimeni nu a purtat mască, iar atmosfera a fost întreţinută de un DJ şi de dansatori profesionişti. Iar petrecerea nu s-a oprit nici după venitrea poliţiei. Oamenii legii i-au legitimat pe clienţi şi i-au amendat pe proprietarii restaurantului.
Vrem să dăm un semnal puternic guvernului şi tuturor oamenilor politici, suntem, realmente pe marginea prăpastiei.
Oficialii italieni sunt însă de neînduplecat. De luni, trei regiuni Lombardia, Alto Adige şi Sicilia trec din scenariul portocaliu în cel roșu. Aşa că magazinele neesențiale se închid, iar deplasarea se face doar în anumite situații.
Didier Houssin, şeful Comitetului de Urgenţă al OMS: Cred că suntem într-o cursă între virus, care va continua să sufere mutaţii pentru a se răspândi mai uşor, şi omenire, care trebuie să încerce să oprească răspândirea.
Două milioane de oameni au murit ca urmare a infectării cu noul coronavirus în întreaga lume. Un milion numai în ultimele trei luni şi jumătate.