De ce a intrat Ungaria în stare de urgenţă. Ce poate decide premierul Viktor Orban
Ungaria a intrat în stare de urgenţă. Premierul Viktor Orban a invocat situaţia de război din Ucraina care a produs efecte economice dezastruoase.
De Redactia Observator la 25.05.2022, 12:35- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Premierul ungar Viktor Orban a declarat marţi stare de urgență imediat după instalarea noului său guvern. Starea de urgență, aprobată marți de Parlament, a intrat în vigoare la miezul nopții și va oferi guvernului ”spațiu de manevră și capacitatea de a reacționa imediat” la consecințele războiului din Ucraina, a spus Orban într-un mesaj video pe pagina lui de Facebook. Guvernul va anunța miercuri primele măsuri în cadrul situației de urgență, a mai spus Orban.
Măsura adoptată îi permite prim-ministrului maghiar să se opună în continuare oricărui embargou energetic impus Rusiei, pentru că una dintre prevederile acestei stări de urgenţă se referă la securitatea financiară a familiilor. Viktor Orban a decretat în repetate rânduri că ţara sa este dependentă de gazele şi petrolul ruseşti, ceea ce i-a adus numeroase critici din partea celorlalte state-membre ale Uniunii Europene, dar şi din partea Ucrainei.
Germania vrea ca UE să impună embargo împotriva petrolului rusesc și fără acordul Ungariei
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat în urmă cu 2 zile Ungaria să nu blocheze eforturilor UE de a impune un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit Reuters. Luni, ministrul a declarat că este dezamăgit de faptul că UE nu a ajuns încă un acord cu privire la embargoul petrolier, care este în lucru de câteva săptămâni, și că Germania ar fi dispusă să renunțe Ungaria pentru a accelera procesul.
- Ungaria declară stare de urgenţă din cauza războiului din Ucraina. Primele măsuri vor fi anunţate miercuri
- Război Rusia - Ucraina, ziua 91 LIVE TEXT. Atacuri cu rachete asupra regiunilor Zaporijie şi Dnipropetrovsk....
- 3 luni de război în Ucraina: Efecte dezastruoase în plan economic, Ungaria a decretat starea de urgenţă
”Dacă președintele Comisiei Europene spune că facem asta în 26 (de membri), fără Ungaria, atunci aș sprijini acest plan”, a declarat Habeck la postul Deutschlandfunk. ”Dar încă nu am auzit asta de la UE”, a adăugat el. Dintre cele 27 de state membre UE, Ungaria este cel mai vocal critic al embargoului asupra petrolului rusesc. Comisia a propus eliminarea treptată a importurilor de petrol rusești până la sfârșitul anului în majoritatea statelor membre UE, în timp ce Ungariei și altora li s-ar putea acorda scutiri.
Budapesta, cel mai puternic aliat al Moscovei în UE, a spus că vrea sute de milioane de euro de la UE pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc. UE are nevoie ca toate cele 27 de state să fie de acord cu embargoul pentru ca acesta să intre în vigoare.