Ungaria declară stare de urgenţă din cauza războiului din Ucraina. Primele măsuri vor fi anunţate miercuri
Guvernul de la Budapesta declară stare de urgenţă începând de la miezul nopţii, din cauza războiului provocat de Rusia în ţara vecină, Ucraina. Anunţul a fost făcut de Viktor Orban, premierul Ungarie, într-o postare pe Facebook.
![Viktor Orban, preşedintele Ungariei Viktor Orban, preşedintele Ungariei](https://img.observatornews.ro/0/2022/5/24/472033/profimedia-0692658093-3a15bcd2.webp?w=430&f=2&v=2)
Orban, care a obţinut al patrulea mandat consecutiv la alegerile legislative care au avut loc la data de 3 aprilie, a mai folosit acest regim juridic special în trecut, în timpul crizei migraţiei în Europa şi în timpul pandemiei Covid-19, scrie news.ro.
Stare de urgenţă în Ungaria
Această stare de urgenţă îi permite Guvernului să impună măsuri prin decret.
”Lumea se află pe marginea prăpastiei unei crize economice”, declară el în această înregistrare video, în care reiterează că este necesar ca Ungaria să nu se amestece în războiul rus din Ucraina şi să ”apere securitatea financiară a familiilor”, spune premierul ungar.
- Confiscarea averilor celor 118 oligarhi ruşi din lista Forbes, pe lista sancţiuniilor pentru Rusia. Banii ar putea...
- Trei luni de război şi ororile continuă în Ucraina: 200 de cadavre au fost descoperite sub ruinele unui adăpost...
- "Este game over dacă rușii fac asta", anunță un colonel american. Cel mai negru scenariu pentru ucraineni
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
Viktor Orban mai anunţă că primele măsuri adoptate în stare de urgenţă urmează să fie anunţate miercuri.
Guvernul ungar se confruntă cu consecinţe ale Războiului din Ucraina, o inflaţie anuală de 9,5% şi un deficit bugetar care a crescut din cauza unor cheltuieli dinantea alegerilor legislative. El se confruntă, de asemenea, cu o încetinire puternică, a creşterii economice.
Liderul Partidului Fidesz, care a obţinut o majoritate de două treimi în noul Parlament în alegerile legislatve din aprilie, şi-a sporit în mod treptat puterile în cei 12 ani de când ase află la putere.
El este criticat dur de Uniunea Europeană (UE) şi organizaţii de apărarea drepturilor omului din cauza unei erodări a echilibrului puterilor în stat.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰