De ce joacă Rusia "poker" cu Europa, pe tema gazelor. Planul ambițios al UE pentru a scăpa de șantaj
Joc de poker între Rusia şi Europa. Într-o încercare disperată de a salva rubla, Putin a cerut plata gazelor doar în ruble. Bruxelles-ul nu se lasă şantajat şi îşi propune să scape cât mai repede de dependenţa de resursele ruseşti. Comisia Europeană a pus deja la punct un plan ambiţios. Vrea să cumpere gaz, în comun, pentru statele membre.
De Lucia Cujbă la 24.03.2022, 20:10Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor ostile Rusiei.
Anunțul lui Putin a urcat cotația rublei. Şi prețul gazului a crescut cu 30%. În maximum o săptămână ar trebui să fie pus la punct noul sistem de plăţi.
Adrian Codîrlaşu, analist economic: Obligă ţările din UE să cumpere ruble cu euro, în felul ăsta să susţină piaţa. Dacă europenii ar plăti în ruble, ar trebui să meargă pe piaţa de acolo şi să cumpere ruble.
Europa, care importă din Rusia 40 la sută din necesarul de gaze, are două opţiuni: să accepte sau să refuze noile condiţii.
- Ucraina a făcut apel la Europa să ignore decizia Rusiei de a plăti gazele ruseşti în ruble. Cum va răspunde UE...
- Putin: Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru gazele livrate țărilor neprietenoase, ci în ruble
- Soluţia pentru a reduce facturile românilor. Când vom începe să exploatăm gazul din cele două zăcăminte din...
Adrian Codîrlaşu, analist economic: Acest lucru, probabil, nu se va întâmpla. Germania, care e cel mai mare importator de gaze, a declarat că o asemenea cerinţă e echivalentă cu încetarea contractului. Mecanismele nu funcţionează. SWIFT-ul nu funcţionează, sunt sancţiunile puse pe băncile ruseşti.
România nu este afectată prea mult de şantajul Moscovei
Lucia Cujbă, reporter Observator: România nu are un contract direct cu ruşii de la Gazprom. Însă gazul importat de noi e tot rusesc, dar îl aducem aici prin intermediari. Aproape 70 la sută din importuri sunt gaze rusești cumpărate din Bulgaria și Ungaria. Iar 30 la sută din importuri sunt controlate de firme offshore.
Dumitru Chisăliţă, expert energie: Nu este imposibil ca firmele care aduc gaze naturale direct din Federaţia Rusă în România, şi care sunt firme subsidiare ale Gazromului sau există şi alte firme care nu sunt neapărat deţinute de Gazprom, dar ele sunt stâns legate de ce înseamnă autoritatea Moscovei, s-ar putea ca aceste firme să vină cu astfel de pretenţii.
Șantajul Mosocovei va împinge și mai mult Europa să renunţe la gazul rusesc
Țările europene vor fi obligate să-și umple depozitele de gaze la cel puțin 90% din capacitate. Acum, se află la 26% din capacitate. În plus, Comisia Europeană va anunţa un plan prin care gazele vor fi cumpărate la comun. Qatar și Statele Unite vor fi, cel mai probabil, noi furnizori.
Adrian Codîrlaşu, analist economic: Comisia Europeană a stabilit că va face ea negocierile cu furnizorii de energie pentru întreaga Uniune Europeană. Un cumpărător mare cum este Uniunea Europeană va avea o marjă foarte mare de negociere a preţului.
Dumitru Chisăliţă, expert energie: Uniunea Europeană a avut un pilot, şi anume achiziţionarea vaccinului la comun. Se poate merge pe acelaşi principiu. Se poate veni cu suplimentarea doar a cantităţii necesare.
La Moscova, e optimism şi pesimism, deopotrivă. Anul trecut, Rusia a câştigat din livrările de gaze 55 de miliarde de dolari. Adică, 12 la sută din valoarea tuturor exporturilor.