Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Putin: Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru gazele livrate țărilor neprietenoase, ci în ruble

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro în contul livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană şi le dă un termen de o săptămână autortăţilor ruse să implementeze un nou sistem de plată în ruble. 
•Războiul Rusia-Ucraina: ultimele detalii

de Redactia Observator

la 23.03.2022 , 16:33

Putin: Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru gazele livrate țărilor neprietenoase, ci în ruble
Vladimir Putin, în cadrul întâlnirii cu membrii guvernului rus, 23 martie 2022 - Profimedia

Rusia va refuza să accepte plăți pentru livrările de gaze naturale în dolari sau euro și va trece la plățile în ruble, a anunțat de președintele rus Vladimir Putin, miercuri, la o întâlnire cu guvernul, potrivit TASS. ”Am decis să implementez cât mai curând un set de măsuri referitoare la plățile pentru gazele noastre naturale furnizate așa-ziselor țări neprietenoase în ruble rusești”, a spus Putin. 

Totodată, Putin a transmis că Rusia va continua să furnizeze gaze naturale „în conformitate cu cantitatea și prețurile fixate în contractele încheiate anterior. Spre deosebire de unii parteneri, prețuim reputația noastră în afaceri ca parteneri și furnizori de încredere.”

El a clarificat că modificările vor afecta doar moneda de plată, care va fi schimbată în rubla rusească. Președintele a instruit Cabinetul de Miniștri să emită o directivă corespunzătoare către Gazprom privind modificarea contractelor existente.

Articolul continuă după reclamă

„În același timp, tuturor consumatorilor străini ar trebui să li se ofere posibilitatea de a efectua tranzacțiile necesare. Este necesar să se creeze pentru ei o procedură transparentă pentru efectuarea plăților, inclusiv achiziționarea de ruble rusești de pe piața valutară internă. Cer Băncii Rusiei și Guvernului să stabilească procedura pentru efectuarea unor astfel de tranzacții în termen de o săptămână”, a spus Putin.

Potrivit lui Putin, ”occidentul a arătat tuturor că obligațiile în euro și dolari s-ar putea să nu fie îndeplinite”. Liderul de Kremlin a precizat că este vorba despre o reacţie faţă de blocarea unor active ale Rusiei în Occident, în cadrul sancțiunilor pentru invadarea Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Putin: Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru gazele livrate țărilor neprietenoase, ci în ruble