Antena LIVE

De ce pun ruşii cauciucuri pe bombardiere. "Este o durere de cap severă pentru armata rusă"

Război în Ucraina. Imagini surprinse din satelit deasupra bazei aeriene ruseşti Engels-2, situată la 482 de km de granița cu Ucraina, arată mai multe bombardiere strategice acoperite de... cauciucuri.  Este cel mai probabil o improvizaţie pentru a contracara atacurile ucrainene, atenţie, cu rachete de croazieră, potrivit echipei The War Zone. "Este dovada că facem orice doar ca să nu construim hangare" a comentat ironic un blogger militar rus pe Telegram. 

De la 05.09.2023, 19:01
De ce pun ruşii pun cauciucuri pe bombardiere. "Este o durere de cap severă pentru armata rusă" Twitter

Imagini surprinse recent din satelit arată măsurile inedite luate de ruşi pentru a-și proteja bombardierele cu rază lungă de acțiune împotriva atacurilor ucrainene. Ruşii au pus anvelope pe suprafețele exterioare ale aeronavelor. Primele imagini au început să apară la finalul lunii august, dar analiştii militari au fost atât de surprinşi încât nu şi-au dat seama ce se află de fapt pe avioane şi în ce scop mai exact. 

În continuare experţii au teorii diferite, unii susţin că măsura ar avea rolul de a proteja avioanele de atacurile cu drone care dau drumul din aer la explozibili deasupra lor, alţii susţin că anvelopele sunt menite de fapt să încurce sistemele automate de țintire ale rachetelor. Cert este că improvizaţia ruşilor a apărut după ce au descoperit că Ucraina și-a modificat racheta de croazieră antinavă Neptun pentru a atinge ținte pe uscat.

Imaginile din satelit arată diverse bombardiere la baza aeriană Engels-2, la aproximativ 482 de km de granița cu Ucraina. Apar cel puțin cinci avioane Tu-95MS Bear-H și cel puțin trei avioane Tu-160 Blackjack, toate cu anvelope aranjate deasupra fuzelajului şi pe aripi. Aceste aeronave au jucat un rol semnificativ în războiul din Ucraina, lansând rachete de croazieră asupra unor ţinte din toată ţara. Engels-2 este singura bază permanentă pentru flota de bombardiere cu rază lungă Tu-160, care numără aproximativ 16 aeronave.

Pe acelaşi subiect

La prima vedere, anvelopele ar avea rolul de a reduce impactul explozibililor lansaţi de dronele ucrainene deasupra avioanelor. Unii analişti cred că ar funcţiona precum celebrele cuşti montate de armata ucraineană deasupra blindatelor sau a unor piese de artilerie pentru a le feri de dronele kamikaze "Lancet" ale ruşilor. 

Cum ar putea deruta anvelopele rachetele de croazieră

Totuşi, potrivit The Drive, o altă ipoteză, mai plauzibilă, este aceea că anvelopele pot masca semnătura în infraroșu a acestor aeronave (aspectul lor prin senzorii infraroșu) şi deruta astfel sistemul de ţintire al rachetelor de croazieră, bazat pe potrivirea de imagini. Această tehnică este denumită DSMAC (Digital Scene Matching Area Correlator) sau ATR (Automated Target Recognition) atunci când este utilizată de rachetele de croazieră. Ar oferi noilor versiuni de rachete Neptun un avantaj semnificativ, făcându-le în mare măsură imune la bruiajul electronic.

Un oficial ucrainean a confirmat pentru echipa The War Zone, de la site-ul The Drive, că rachetele Neptun, în versiunea de atac pe uscat, folosesc un sistem de ghidare GPS dezvoltat local pentru a aduce proiectilul într-un loc predeterminat. Racheta folosește apoi un motor căutare de imagini în infraroșu pentru a depista și bloca ținta pe baza unei imagini pre-încărcate.

Adică, dacă rachetele care folosesc această formă de ghidare nu pot potrivi ținta cu ce se află în baza lor de date, vor anula atacul. Iar pentru a potrivi ţinta, analizează forma ei în infraroşu. Rachetele de croazieră Storm Shadow și SCALP-EG donate Ucrainei de Anglia şi Franţa folosesc şi ele acest sistem, dar Occidentul a interzis Kievului să le folosească pentru a ataca ținte din interiorul granițelor ruse. O rachetă Storm Shadow care s-a prăbușit sau a fost doborâtă aproape intactă a fost colectată de ruşi pentru a-i analiza sistemul de ţintire.

Ucrainenii au modificat rachetele antinavă Neptun pentru atacuri terestre

Este posibil ca aceste cauciucuri puse deasupra bombardierelor să aibă un alt scop, dar cu siguranță cea mai probabilă versiune pentru moment este aceea de a deruta sistemul de ţintire al rachetelor. De asemenea, este posibil ca dronele ucrainene cu rază lungă să poată folosi o capacitate similară de orientare, dar nu există nicio dovadă în acest sens pentru moment.

Deosebit de important este şi momentul în care ruşii au început să folosească anvelopele, adică după prima utilizare a unei rachete ucrainene Neptun, modificată, pentru atacuri terestre. La urma urmei, baza respectivă a fost atacată în mod repetat de drone ucrainene cu rază lungă de acțiune, dar ruşii nu au luat aceste măsuri până acum. 

Şi mai există un detaliu demn de luat în considerare. Când Ucraina a început să folosească rachete Storm Shadow, pe navele ruse de război din Flota Mării Negre au apărut desene colarate în negru, cel mai probabil pentru a încurca sistemele de recunoaștere automată a țintei. Prin înnegrirea unor porțiuni mari de pe navă folosind o vopsea specială pentru suprimarea de infraroșu, forma navei este schimbată iar algoritmul de potrivire nu poate identifica ţinta, sau cel puțin aceasta este ideea.

Pentru Ucraina, bombardierele de la baza Engels-2 reprezintă o ţintă prioritară iar modificarea rachetelor Neptun a fost stimulată de restricțiile occidentale privind utilizarea armelor donate împotriva unor ținte aflate în afara granițelor ucrainene. 

Ucrainenii au distrus un sistem S-400 în Crimeea cu noile rachete Neptun 

Ucraina a folosit pentru prima dată o rachetă Neptun modificată pe 23 august când a lovit un sistem rusesc de apărare aeriană S-400 în Crimeea ocupată. Un oficial ucrainean a dezvăluit că există planuri de a lovi chiar Moscova, dar și alte ținte din interiorul Rusiei cu rachete Neptun modificate. Lovirea unor ținte mai îndepărtate ar presupune totuşi modificări suplimentare.

Noua versune de rachetă Neptun ar avea o rază de acțiune de aproximativ 400 de kilometri, asta înseamnă că baza Engels-2 poate fi la îndemâna ei cu câteva modificări, cum ar fi reducerea focosului și încărcarea de mai mult combustibil, pentru a-i extinde raza de acțiune.

Cert este că apariția acestei noi versiuni de rachetă reprezintă o durere de cap severă pentru armata rusă. Nu ar fi o surpriză dacă aceste anvelope vor apărea și la alte baze aeriene aflate în raza atacurilor ucrainene. Iar dacă dronele ucrainene ajung să aibă o capacitate de țintire autonomă similară, pot fi o nouă amenințare pentru ruşi.

Improvizaţia ruşilor are şi dezavantaje. Anvelopele trebuie îndepărtate înainte de zbor și apoi reamplasate, ceea ce necesită mai mult timp decât ar părea. În plus cauciucul respectiv poate amplifica orice incendiu minor, inclusiv unul cauzat de o dronă de mici dimensiuni, care nu ar putea distruge de una singură un bombardier. 

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina anvelope avioane cauciucuri
Întrebarea zilei
Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au...
Useit
Publicat 17.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024