De ce refuză Germania să înarmeze Ucraina. Croația amenință că își retrage toate trupele din NATO
8.500 de sute de soldaţi americani sunt în stare de alertă. Asta înseamnă că aceştia pot fi trimişi în orice moment în Europa, pe flancul estic al Alianţei. Membrii NATO nu sunt însă încântaţi de un conflict cu Rusia. Surpriza a venit de la Croaţia, care a anunţat, prin vocea preşedintelui, că îşi va retrage trupele din Alianţă, dacă izbucneşte un război între Rusia şi Ucraina. L-a contrazis ministrul de externe, dar au aparut informatii că un contingent de soldaţi a părăsit deja Polonia. În tot acest timp, Rusia se pregăteşte şi ea de luptă în zonele învecinate cu Ucraina.
De Redactia Observator la 26.01.2022, 18:13- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Refuzul Germaniei de a furniza armament Ucrainei îi îngrijorează pe aliaţii din NATO, chiar dacă - potrivit analiştilor - oficialii de la Belin au luat această decizie pe fondul istoriei sale nefaste de agresiune din cel de-Al Doilea Război Mondial. Premierul polonez este de părere că situaţia nu este aşa cum o prezintă germanii, altfel nu ar fi blocat intenţia Estoniei, aliat NATO, de a oferi sprijin militar regimului de la Kiev.
Premierul Croației anunță că țara sa nu va fi "pe post de pompier", în cazul unei invazii
Însă niciun membru al Alianţei nu a avut o poziţie atât de tranşantă ca a preşedintelui Croaţiei, care a ameninţat că nu este dispus să-şi implice trupele într-o confruntare între Ucraina şi Rusia. Aşa că nu doar că nu va suplimenta efectivele, ci le va retrage complet.
Zoran Milanovic, președintele Croației: Am ascultat tot felul de declaraţii potrivit cărora NATO, nu ţările bilaterale, nu Statele Unite, îşi întăreşte prezenţa prin trimiterea de nave de recunoaştere. Nu avem nimic de-a face cu asta şi nici nu vom avea. O garantez. Nimic! Croaţia trebuie să stea departe de asta, ca şi cum s-ar feri de foc şi să nu deschidă uşa. Acolo unde este un foc e bine să nu deschizi uşa. Croaţia nu va fi pe post de pompier în toată treaba asta.
- Klaus Iohannis, preocupat de migraţia necontrolată, în cazul unui război în Ucraina: "Trebuie să ne asigurăm...
- Biden avertizează Rusia cu privire la "sancţiuni economice semnificative" în cazul invadării Ucrainei şi afirmă...
- Planurile SUA şi NATO pentru a proteja graniţa Ucrainei. Edward Luttwak, strateg de origine română: Putin "joacă...
În opinia preşedintelui Croaţiei, Ucraina nu are ce căuta în NATO. Cel mult, ar putea avea poziţia Suediei sau Austriei, ţări partenere ale Alianţei. Totuşi, nici Alianţa Nord-Atlantică, nici NATO nu îşi doresc o confruntare militară. Asta a reieşit clar în urma videoconferinţei secretizate dintre Joe Biden şi liderii Europei.
Londra și Washington amenință Rusia cu sancțiuni
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Am fost de acord să răspundem la unison faţă de orice atac rusesc în Ucraina. La unison, prin impunerea unor sancţiuni economice coordonate şi severe decât orice alte sancţiuni impuse până acum Rusiei. Deja am declasificat informaţii secrete, expunând intenţia Rusiei de a instala un regim-marionetă în Ucraina. Şi vom continua să dezvăluim orice atac cibernetic, operaţiuni de derutare şi dezinformăre lansate de Rusia.
Kamala Harris, vicepreședintele SUA: Respectăm integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi ne aşteptăm ca Rusia să facă acelaşi lucru. Orice acţiune agresivă comisă de Vladimir Putin va fi urmată de consecinţe aspre. Mingea este, în mod sigur, în terenul lui. Nu ştiu să vă spun ce va face, dar sunt pregătiţi să reacţionăm ferm, dacă invadează în mod agresiv Ucraina.
Ucraina a primit echipamente militare de la SUA
Statele Unite au trimis la Kiev un ultim transport militar, care include echipament defensiv şi muniţie. Acesta reprezintă o parte a noului ajutor de securitate de 200 de milioane de dolari acordat de Casa Albă. De asemenea, americanii au început acţiuni de coordonare cu celelalte membre NATO, pentru a-şi accentua prezenţa în Europa de Est.
Danemarca trimite o fregată şi aeronave F-16 în Lituania, Spania - patru avioane cu reacţie în Bulgaria şi trei nave în Marea Neagră, iar Franţa este pregătită să trimită trupe în România.