Antena LIVE

Curs valutar

De ce SUA, NATO și UE nu dezvăluie cum vor răspunde în caz de atac nuclear al Rusiei în Ucraina. Stoltenberg: Nu voi spune exact cum. Vor fi consecinţe severe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, la Bruxelles, că nu va spune exact cum vor răspunde aliaţii la un eventual atac nuclear al Rusiei în Ucraina, dar a precizat că vor fi consecinţe severe. Potrivit Financial Times oficialii occidentali sunt vagi şi nu clarifică natura răspunsului în caz de atac nuclear al lui Vladimir Putin în Ucraina, care nu este membru NATO, întrucât strategia lor de descurajare a Kremlinului se bazează pe ambiguitate.

De la 14.10.2022, 11:27
WhatsApp
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO Profimedia

În timp ce şeful NATO a transmis joi că dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, vor fi consecințe severe iar natura conflictului se va schimba fundamental, seful diplomației UE, Josep Borrell a fost mai ameninţător, dar la fel de vag: Un atac nuclear al Moscovei ar atrage un răspuns militar al Occidentului ce ar anihila armata rusă. Nimeni nu a spus însă clar sau detaliat ce răspuns ar urma să dea Occidentul dacă Putin foloseşte arme nucleare în Europa.

Emmanuel Macron a făcut notă discordantă miercuri într-un interviu amplu pentru France 2 în care a spus că Franţa nu va ataca Rusia dacă Moscova apelează la arma nucleară în Ucraina. Liderul francez este certat de britanici pentru că şi-a dezvăluit intenţiile. Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, susţine că Macron a procedat greșit că a exclus oficial un răspuns nuclear în cazul unui atac nuclear rusesc asupra Ucrainei. Surse NATO au declarat pentru The Telegraph că declarațiile lui Macron amenință ”principiile descurajării” și că NATO ”nu oferă detalii despre scenarii”. 

Luna trecută, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a spus că ar exista ”consecințe catastrofale” dacă rușii folosesc orice armă nucleară, fără a specifica care ar putea fi aceste consecințe. ”Nu cred că poţi utiliza o armă nucleară tactică fără să sfârşeşti prin a provoca apocalipsa, iar Vladimir Putin nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala utilizare a lor, pentru că armata lui este foarte ineficientă” a amenințat și Joe Biden săptămâna trecută. Dar deși a făcut referire la ”Armaghedon/Apocalipsă” și la Rusia care va deveni o țară și mai paria decât a fost până acum, liderul de la Casa Albă a spus clar că nu dezvăluie public planurile SUA în caz de atac nuclear al Rusiei în Ucraina.  Ambiguitatea și incertitudinea fac parte din strategia de descurajare a Kremlinului, explică Financial Times. 

Stoltenberg: Nu voi spune exact cum vom răspunde la un atac nuclear al Rusiei. Vor fi consecinţe severe

Pe acelaşi subiect

"Vor fi consecinţe severe dacă Rusia utilizează arme nucleare, orice fel de arme nucleare împotriva Ucrainei", a declarat Jens Stoltenberg la conferinţa de presă de după reuniunea miniştrilor apărării. "Nu voi spune exact cum vom răspunde, dar asta va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost încălcată", a adăugat el.

"Circumstanţele în care NATO ar putea fi nevoită să recurgă la arme nucleare sunt extrem de îndepărtate", a declarat totuşi secretarul general al NATO. El a precizat că scopul fundamental al mijloacelor nucleare de descurajare ale NATO este menţinerea păcii şi prevenirea coerciţiei împotriva aliaţilor.

Cu acelaşi prilej, şeful NATO a transmis că "retorica nucleară a lui (Vladimir) Putin este periculoasă şi iresponsabilă. Nu vom fi intimidaţi". În acelaşi timp, a continuat Jens Stoltenberg, deşi NATO nu e parte a conflictului, va continua să susţină Ucraina atâta timp cât e nevoie.

"Ucraina face progrese bune, respingând forţele invadatoare în est şi în sud", a spus secretarul general al NATO. El a vorbit şi despre trimiterea de către aliaţi a sute de dispozitive de bruiere a dronelor ruse şi iraniene care provoacă mari pagube în atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice şi asupra populaţiei ucrainene.

Stoltenberg a salutat, de asemenea, faptul că Spania va trimite patru lansatoare de rachete HAWK Ucrainei pentru a-şi ameliora apărarea aeriană împotriva invadatorilor ruşi. Întrebat dacă Ucraina are suficiente echipamente pentru a-şi continua ofensiva în timpul iernii, Stoltenberg a răspuns că acesta este principalul mesaj al reuniunii de la Bruxelles din această săptămână.

"Grupul de contact este aici pentru a mobiliza mai mult ajutor pentru Ucraina. S-a concentrat pe echipament, pe haine de iarnă şi alte elemente pentru a funcţiona în timpul iernii, pentru a permite forţelor ucrainene să reziste de-a lungul iernii. Vom lăsa comandanţii Ucrainei să decidă exact cum să opereze, dar noi aici avem ca scop ca ei să poată continua în timpul iernii şi furnizăm de la combustibil până la haine şi vehicule blindate", a declarat Stoltenberg.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

atac nuclear joe biden nato rusia sua ucraina ue vladimir putin
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024