Antena Meniu Search
x

Video România va fi sub "umbrela" Skyshield: 14 ţări membre NATO vor instala un sistem de apărare antiaeriană. Cele două tipuri de armament luate în calcul

România va face parte dintr-un nou scut de apărare antiaeriană format din 14 ţări membre NATO. Se numeşte SkyShield şi va reprezenta un plus de securitate pentru toată Europa, mai ales în contextul permanentelor ameninţări ale lui Putin. Dar e nevoie şi de achiziţii militare.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 13.10.2022, 21:14

Vezi și

Întâlnirea oficială pentru dezvoltarea "SkyShield" a avut loc ieri, la Bruxelles, iar semnatarii sunt Miniştrii Apărării celor 14 state membre. "Scutul Cerului" acoperă o mare parte a Europei. Porneşte cu ţările din Vestul Rusiei - Norvegia, Finlanda, Letonia şi Lituania. Apoi, din vestul Europei spre Centru - Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, desigur - România şi Bulgaria. Scopul? Consolidarea apărării antiaeriene și antirachetă a NATO. "Acest angajament este și mai crucial astăzi, când suntem martorii atacurilor nemiloase și nediscriminatorii ale Rusiei în Ucraina, care ucid civili și distrug infrastructuri critice. Scutul Cerului are ca scop să le permită aliaților europeni să achiziționeze mai bine și mai rapid aceste capacități atât de necesare și să optimizeze costurile acestora", a declarat Mircea Geoană, secretar adjunct NATO.

Sunt vehiculate, momentan, două tipuri de sisteme

Capabilităţile despre care vorbeşte Secretarul General adjunct NATO sunt sisteme antirachetă şi antiaeriene pe care vor trebui să le cumpere toate statele care s-au angajat în acest proiect comun. Sunt vehiculate, momentan, două tipuri de sisteme: israelianul Arrow 3 şi americanul Patriot. În funcţie de model, Patriot este un sistem de rachete supersonice şi hypersonice sol-aer, destinat combaterii țintelor de tip avion, elicopter și rachete balistice sau de croazieră. Are patru funcții operaționale majore: comunicații, comandă și control, supraveghere radar și ghidare rachete. Patriot este relativ îngust și extrem de agil, aspect care-i oferă radarului capacitatea de a detecta ținte mici și rapide.

Spre deosebire de Patriot, israelianul Arrow 3 este un sistem de apărare antiaerian de ultimă generaţie de rachete hypersonice, cu o viteză maximă dublă faţă de Patriotul american, deci ...depăşesc de 9 ori viteza sunetului. Mai mult, Arrow 3 poate fi folosit şi ca armă anti-satelit. Este capabil să intercepteze rachete balistice şi poate ajunge la anumite ţinte chiar la peste 15.000 de kilometri distanţă. Patriot avem şi am mai văzut teste cu el, hai să vedem cum arată o tragere cu Arrow 3. Chiar dacă au performanţe diferite, costurile pentru cele două tipuri de rachete sunt similare, 3 milioane de dolari bucata. Dar, pentru că negocierile vor fi făcute la comun de cele 14 state, în mod clar, preţul de achiziţie va fi unul mai mic.

Amplasarea unor astfel de baterii antirachetă în mai multe state va permite o apărare mai sigură și mai rentabilă a cerului european. Scutul Cerului este o iniţiativă a Germaniei. Chiar şi aşa, Franța și Polonia au refuzat oferta lui Scholz de a face parte din SkyShield. Motivele ar fi că Franţa se bazează în mare măsură pe propriul arsenal nuclear, iar Polonia susţine că-şi va construi propriul sistem de apărare antiaeriană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » România va fi sub "umbrela" Skyshield: 14 ţări membre NATO vor instala un sistem de apărare antiaeriană. Cele două tipuri de armament luate în calcul