De ce sunt Iranul și Israelul dușmani?
Război Israel - Hamas. Atacul fără precedent asupra Israelului efectuat de gruparea palestiniană Hamas a atras din nou atenția lumii asupra unui război dus în umbră care a modelat Orientul Mijlociu zeci de ani, arată o analiză Washington Post despre cum se atacă Iranul și Israelul de ani de zile, evitând în acelaşi timp un război total.
De Redactia Observator la 09.10.2023, 19:07- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Dintre numeroasele conflicte care au tulburat Orientul Mijlociu, cel dintre Israel și Iran, ţară care sponsorizează grupări precum Hamas, Hezbollah în Liban, precum și miliții din Irak și Yemen, a fost multă vreme printre cele mai explozive.
Cum se atacă Iranul și Israelul de ani de zile, dar evită un război total
Bătăliile dintre cele două au fost adesea purtate prin agenţi şi ţări proxi, evitând astfel o escaladare într-un război direct într-o regiune care este o mare exportatoare de petrol. Nu este clar ce rol a avut Iranul în atacul declanşat sâmbătă de Hamas, dar războiul din umbră pare să fi intrat într-o nouă fază, mai letală. Cum s-a ajuns aici?
De ce sunt Iranul și Israelul dușmani?
- Netanyahu ameninţă că urmează un adevărat cataclism în regiune, după atacurile Hamas: "Răspunsul Israelului...
- "Maşina era plină de cadavre". Supravieţuitorii "Festivalului Morţii" din Israel, mărturii cumplite din atacul...
- După ce au ucis-o și au batjocorit-o pe turista de origine germană, teroriștii Hamas i-au furat cardul și au...
- SUA trimit cel mai mare portavion din lume şi nave de război mai aproape de Israel: "Ajutorul militar este acum pe...
- Război Israel - Hamas. Cu cât a crescut preţul petrolului; este posibil un război SUA - Iran?
Iranul și Israelul au fost aliați începând din anii 1950, în timpul domniei ultimului rege al Iranului, șahul Mohammad Reza Pahlavi, dar prietenia lor s-a încheiat brusc cu revoluția islamică din 1979. Noii lideri ai Iranului au adoptat o poziție puternică anti-Israel, condamnând statul evreu ca fiind o putere imperialistă în Orientul Mijlociu. Iranul a sprijinit grupări care luptă în mod regulat cu Israelul, în special Hezbollah din Liban și gruparea palestiniană Hamas. Iar Israelul consideră că dacă Iranul va construi arme nucleare va ajunge o amenințare la adresa existenței sale. Mai mult, guvernul israelian s-ar afla în spatele unei ample campanii de sabotaj asupra programului nuclear al țării.
Unde a început războiul din umbră?
Libanul este cel mai vechi front unde cele două ţări au luptat indirect. Israel a invadat sudul țării în 1982, iar ca reacţie musulmanii libanezi aparținând ramurii șiite a islamului, dominant în Iran, au format o miliție care avea să devină Hezbollah. Gruparea a devenit într-o oarecare măsură un proxi al principalei forțe de securitate a Iranului, Corpul Gărzii Revoluționare Islamice.
De la ultimul război dintre Israel și Liban din 2006, aripa militară a Hezbollah a construit ceea ce Israelul spune că este un vast arsenal de rachete de-a lungul graniței. Forțele israeliene au lovit în mod repetat depozitele de rachete ale Hezbollah din Liban. Gruparea a ripostat trăgând cu rachete în Israel și atacând trupele israeliene de-a lungul graniței. Un front de luptă vecin pentru Israel și Iran a fost deschis în 2011, când în Siria a izbucnit într-un război civil.
Ce s-a întâmplat în Siria?
Pe parcursul războiului din Siria, Iranul și-a construit o prezență militară în țară pentru a-și sprijini aliatul, președintele Bashar al-Assad, și pentru a facilita transferul de armament destinat Hezbollah pe uscat, din Iran în Liban, prin Irak și Siria. Într-un efort de a opri fluxul de arme și de a contracara această a doua prezență ostilă la granița sa de nord, Israelul a efectuat sute de atacuri în interiorul Siriei vizând transporturile de arme și alte ținte despre care spune că sunt legate de Iran și aliații săi. Potrivit relatărilor presei, în aceste atacari au murit şi iranieni.
Ce s-a întâmplat pe mare?
Atacurile de tip "dinte pentru dinte" asupra navelor comerciale au început în 2019. Deși nici Israelul, nici Iranul nu și-au asumat responsabilitatea pentru atacurile reciproce asupra navelor, sunt convingeri puternice că ele se află în spatele lor. Pierderile de vieți omenești au fost rare, dar în iulie 2021, un membru al unui echipajul britanic și un român au fost uciși când o navă operată de Israel a fost lovită în Golful Oman de o dronă atribuită de SUA Iranului. Alte atacuri au inclus nave iraniene care transportau petrol destinat Siriei, o navă iraniană în largul coastei Yemenului, care a servit drept bază pentru Gărzile Revoluționare și nave cargo aparținând Israelului.
Ce atacuri au fost în interiorul celor două țări?
Deși Iranul a trecut în cea mai mare parte peste atacurile israeliene asupra intereselor sale în Siria, în 2018 forțele sale au lansat un tir de rachete către pozițiile israeliene din Înălțimile Golan, un platou muntos capturat de Israel de la sirieni în războiul din 1967 și ulterior anexat. Israelul a răspuns atunci cu o demonstrație de forță mult mai mare.
Israelul s-ar afla la rândul lui în spatele asasinarii a cinci oameni de știință iranieni la Teheran, în 2010 și a mai multor atacuri asupra siturilor nucleare din Iran. În aprilie 2021, Iranul a dat vina oficial pe Israel și a promis răzbunare pentru o explozie la cea mai mare unitate de îmbogățire a uraniului din Natanz, despre care a spus că a cauzat daune semnificative centrifugelor sale. A fost a doua oară în mai puțin de un an când locul a fost lovit de o explozie suspectă.
Israelul nu a confirmat și nici nu a negat că este responsabil pentru niciunul dintre atacuri. În octombrie 2021, un general iranian a spus că Israelul se afla în spatele unui atac cibernetic care a paralizat benzinăriile din Iran. Iar în ianuarie, după ce un depozit de muniții iranian a fost atacat de drone, două ziare americane au scris că Israelul este responsabil.
Este posibil un război total?
Cel mai mare risc este legat de programul nuclear al Iranului. Liderii țării spun că nu au nicio ambiție să construiască arme nucleare. Dar israelienii spun că documente furnizate de serviciile lor de informații în 2018 sugerează contrariul. Oficialii israelieni au sugerat în mod repetat că, dacă Iranul ar ajunge în pragul de a se înarma nuclear, ar ataca programul nuclear al ţării pe cale aeriană, așa cum au făcut-o cu cel al Irakului în 1981 și al Siriei în 2007.