Decizia surprinzătoare luată de Putin: De ce a schimbat lanţul de comandă în războiul din Ucraina şi ce pregătesc ruşii
Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 11 ianuarie că șeful Statului Major General al Armatei, generalul Valeri Gherasimov va prelua funcția de comandant al operaţiunii militare speciale din Ucraina. Este o remaniere majoră a structurii de comandă a războiului din Ucraina, comentează analiştii militari şi experţii în apărare de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War), un think tank din Statele Unite, care a publicat zilnic analize despre situaţia de pe front. Decizia i-a surprins şi pe ruşi mai ales pentru că vine într-un moment în care forţele Moscovei par a fi în avantaj în Doneţk, la Soledar şi Bahmut.
De Redactia Observator la 12.01.2023, 15:14Ministerul rus al Apărării a anunțat oficial că Gherasimov ocupă funcția de comandant al Forțelor Comune și a numit trei adjuncți sub comanda lui: generalul Serghei Surovikin, comandantul șef al Forțelor Aerospațiale; generalul Oleg Saliukov, comandantul șef al forțelor terestre și generalul Alexei Kim, șef adjunct al Statului Major General.
Surovikin este comandant al Forțelor Aerospațiale din octombrie 2017 și a comandat grupul de forțe care luptă în sudul Ucrainei din iunie până în octombrie 2022, înainte să fie numit la comanda teatrului de război din Ucraina. Saliukov este comandatul Forțelor Terestre Ruse din 2014, iar Kim este șef adjunct al Statului Major General din septembrie 2022.
De ce a schimbat Kremlinul lanţul de comandă în războiul din Ucraina
Ministerul rus al Apărării a justificat schimbarea ca fiind necesară atât pentru a îmbunătăți comanda și controlul, cât și pentru a intensifica operațiunile rusești în Ucraina. Comunicatul oficial precizează că aceste modificări au fost făcute în concordanţă "cu extinderea dimensiunii sarcinilor în implementarea operațiunii militare speciale, necesitatea organizării unei interacțiuni mai strânse între serviciile și ramurile Forțelor Armate, precum și îmbunătățirea calității tuturor formelor de sprijin şi eficacitatea structurii de comandă și control."
- De ce l-a numit Șoigu comandant suprem în Ucraina pe generalul Valeri Gherasimov
- "De ce faci pe nebunul?" Vladimir Putin a făcut o criză de nervi și și-a umilit un înalt oficial. Atmosferă tot...
- Ruşii luptă furibund la Soledar. Atacă în valuri și au scos la bătaie "Barosul", cel mai puternic mortier din lume
Decizia lui Putin de a lăsa de data asta Ministerul Apărării să anunțe public modificările faţă de cazurile anterioare care nu au fost anunțate oficial, arată faptul că Kremlinul intenționează ca numirea lui Gherasimov să aducă o schimbare majoră atât în desfășurarea efectivă a războiului, cât și în definirea rolului Ministerului Apărării, susţine ISW.
Numirea lui Gherasimov și restructurarea generală a lanţului de comandă au probabil şi rolul parțial de a semnala, atât pe plan internațional, cât și pe plan intern, devotamentul Kremlinului față de structurile tradiționale de putere din Ministerul Apărării și dorința lui Putin de a duce un război lung în Ucraina, cred experţii de la ISW.
Lupta dintre Ministerul lui Şoigu şi siloviki
Potrivit analiştilor, prin numirea lui Gherasimov în funcția de comandant al teatrului de război din Ucraina, Vladimir Putin încearcă o îmbunătăţire a structurii de comandă și control pentru un efort militar decisiv în 2023, dar și o mutare politică pentru a întări Ministerul Apărării în faţă provocărilor venite de la comentatorii şi bloggerii militari ruși, dar și de la aşa-numiţii siloviki, cum ar fi finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care au criticat modul în care Kremlinul duce acest război. Menţionăm că aceşti bloggeri care au în spate siloviki nu critică războiul în sine, ci de exemplu faptul că Putin s-a temut să ia decizii mai radicale.
Numirea lui Gherasimov are cel mai probabil şi obiectivul de a relua operațiunile ofensive rusești în 2023. Putin a demonstrat în repetate rânduri că înțelege greșit capacitățile forțelor ruse și nu a renunţat la obiectivele mari din Ucraina, consideră ISW.
Este posibil ca Putin să-l fi numit pe Gherasimov, cel mai înalt oficial din armata rusă, comandantul teatrului de război din Ucraina şi pentru a conduce o ofensivă majoră despre care crede, cel mai probabil incorect, că poate fi realizată de forțele ruse în 2023. ISW a estimat anterior că forțele ruse par să se pregătească de un efort militar decisiv, eventual în regiunea Lugansk. ISW a luat în calcul şi ipoteza celui mai rău scenariu: o invazie din Belarus în nordul Ucrainei.
Ruşii ar pregăti o ofensivă majoră în 2023
Aceste schimbări au rolul de a pregăti o anumită formă de operațiuni ofensive ulterioare şi este puţin probabil ca Gherasimov, care a aprobat planul dezastruos de război al Rusiei în februarie 2022, să înceapă să-l contrazică pe Putin acum. În plus, Putin este conştient de amenințarea unor noi operațiuni contraofensive ucrainene în 2023 și vrea ca Gherasimov să întărească forțele ruse împotriva acestor atacuri.
Numirea lui Gherasimov peste generalul Surovikin, un favorit al lui Prigojin și al comunităţii de siloviki (n.red. figuri influente din rândul forțelor armate ruse, servicilor secrete şi oligarhilor) poate fi interpretată şi ca o decizie politică de a întări statutul Ministerului Apărării în lupta internă pentru putere.
Ministerul Apărării și aşa-numiţii siloviki, reprezentaţi public de finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-au certat pe tot parcursul anului 2022 cu privire la modul în care este condus războiul din Ucraina. În ultimele luni din 2022, Prigojin a criticat tot mai acerb modul în care Ministerul Apărării ia decizii.
Mai mult, Igor Girkin, fost comandant al militanților ruși din Donbas și un proeminent blogger militar a lăsat de înţeles pe 10 ianuarie că sprijină o revocare din funcție a președintelui Vladimir Putin, cea mai directă critică la adresa lui Putin până în prezent. Generalul Surovikin, fost comandant al teatrului de război din Ucraina, este un favorit al lui Prigojin, iar serviciile secrete ucrainene îl consideră un rival al ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.
Nu este clar de ce Putin l-a retrogradat în mod implicit pe Surovikin prin numirea lui Gherasimov. Prin comparaţie, comandanţii ruşi înlocuiți anterior au fost acuzați de eșecuri pe câmpul de luptă. Prin numirea lui Gherasimov se încearcă şi o slăbire a grupului de siloviki, a celor care-l critică pe Şoigu și un semnal pentru Prigojin și alți actori de a reduce criticile la adresa Ministerului Apărării.
Ce înseamnă numirea lui Gherasimov şi cum va afecta ea războiul
Cu toate acestea, decizia poate avea un efect contrar şi anume îi poate determina pe siloviki să agite și mai mult spațiul informațional rusesc și să respingă tot mai mult modul în care Kremlinul poartă acest război, se arată în evaluarea ISW. Prigojin a promovat Grupul Wagner, lovind în reputaţia Ministerului Apărării, iar laudele la adresa forțelor sale "superioare" s-ar putea dubla.
Eforturile lui Gherasimov se vor lovi de Prigojin și de alţi actori cu mize private în războiul din Ucraina. Este posibil ca Prigojin să fi știut de decizia lui Putin de a schimba lanţul de comandă și a reacţionat preventiv amplificând informațiile despre eforturile grupului Wagner la Soledar în ultimele zile unde a revendicat victoria.
Practic Putin încearcă prin această numire să recâștige controlul asupra discursului oficial şi să potolească aşa-numiţii bloggeri militari care au în spate siloviki. De la startul războiului aceşti bloggeri militari au devenit foarte populari în Rusia, sunt urmăriţi de milioane de ruşi pe conturile de Telegram unde publică informaţii de pe câmpul de luptă, imagini, opinii, analize etc.
Este puțin probabil ca Gherasimov să revitalizeze și să reformeze rapid organizarea războiului dus de Rusia în Ucraina, consideră experţii de la ISW. Gherasimov este cel care a semnat planurile inițiale de invazie înainte de 24 februarie și a dispărut temporar când Rusia şi Occidentul şi-au dat seama că planurile au eşuat.
Anunțul Ministerului Apărării privind restructurarea nu a specificat cum va funcționa lanțul de comandă sub Gherasimov, în afară de a-i numi cei trei subordonați, iar structura de comandă a Rusiei va rămâne probabil fracturată. Gherasimov va conduce în continuare o structură de comandă dezorganizată, afectată de eșecuri endemice, persistente și din ce în ce mai puternice, la care a contribuit personal de dinainte ca Rusia să invadeze Ucraina.