Antena Meniu Search
x

Wagner anunţă că a cucerit Soledar, Ucraina nu confirmă. Prigojin, "adevăratul preşedinte al Rusiei", într-o mină de sare, cu mercenarii: Un grup inamic a fost încercuit

Informaţii contradictorii cu privire la cine controlează orașul Soledar situat lângă Bahmut, în Doneţk. Şeful grupului de mercenari Wagner susţine că forţele sale controlează pe deplin oraşul ucrainean Soledar şi chiar apare în fotografii alături de luptătorii din oraş. Ar marca primul succes major al ruşilor pe câmpul de luptă  din vara trecută. Ucrainenii nu confirmă însă căderea oraşului. 

de Redactia Observator

la 11.01.2023, 13:52

Grupul militar privat Wagner a anunţat miercuri dimineaţă că deţine controlul asupra întregului teritoriu din oraşul Soledar. Bloggerii militari ruşi distribuie pe Telegram fotografii cu Evgheni Prigojin, despre care au început să spună în glumă că este adevăratul preşedinte al Rusiei, alături de luptătorii Wagner în ceea ce pare a fi o mină de sare din Soledar. Autenticitate imaginilor şi data la care au fost făcute nu a putut fi confirmată. 

"Unitățile Wagner au ocupat întreg teritoriul din Soledar. În centrul orașului un grup de inamici a fost încercuit, aici sunt încă în desfășurare lupte urbane. Numărul prizonierilor va fi anunțat mâine. Și încă o dată vreau să subliniez că nicio unitate, în afară de luptătorii Wagner, nu a participat la asaltul asupra Soledar", este anunţul făcut de aliatul lui Putin, Evgheni Prigojin, despre care Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de experţi din Statele Unite, spune că duce o campanie de promovare a Grupului Wagner ca singura forță rusă din Ucraina capabilă de victorii reale. 

Ucraina nu confirmă căderea oraşului Soledar în mâinile ruşilor

Grupul Wagner susţine că deţine controlul asupra orașului cu mine de sare Soledar, în ciuda faptului că oficialii ucraineni au raportat că soldații lor încă rezistă asaltului, relatează The Guardian

Pe acelaşi subiect

Reuters scrie că în buletinul informativ al armatei ucrainene de miercuri dimineaţă despre situaţia războiului, Soledar apare pe lista oraşelor din regiunea Donețk, care sunt în continuare bombardate de ruşi.  În ciuda acestui fapt, Rusia pretinde că a preluat controlul asupra orașului.

Capturarea Soledarului și a uriașelor sale mine de sare ar avea o valoare simbolică, militară și comercială pentru Rusia. Dar situația din și în jurul oraşului este în continuare fluidă, scrie Reuters. Ministerul britanic al Apărării a declarat în buletinul de marţi despre situaţia din războiul din Ucraina că trupele ruse și luptătorii Wagner au preluat cel mai probabil controlul unei mari părţi din Soledar după patru zile de înaintări militare.

Declaraţiile lui Prigojin că luptele continuă în centrul oraşului Soledar sugerează însă că ruşii nu-l controlează pe deplin. Agenția rusă de stat RIA a a publicat o ştire în care spune că Grupul Wagner a preluat controlul asupra minele de sare din Soledar în urma unor "lupte aprige". Minele de sare sunt situate în suburbiile orașului. Casa Albă susţine că Prigojin doreşte personal controlul minelor din zonă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Wagner anunţă că a cucerit Soledar, Ucraina nu confirmă. Prigojin, "adevăratul preşedinte al Rusiei", într-o mină de sare, cu mercenarii: Un grup inamic a fost încercuit