Antena Meniu Search
x

"De ce faci pe nebunul?" Vladimir Putin a făcut o criză de nervi și și-a umilit un înalt oficial. Atmosferă tot mai tensionată la Kremlin

Lupte deosebit de grele între forţele ruse şi cele ucrainene continuă în zona oraşului cu valoare strategică Soledar, din Donbas. Pierderile umane sunt mari de ambele părţi. Ucrainenii resping afirmaţiile ruşilor, care susţin că au cucerit oraşul. Vladimir Putin pare totuşi nemulţumit de situaţia de pe front deoarece a făcut o nouă schimbare la comanda aşa-numitei operaţiuni speciale din Ucraina. Şi, poate ca un semn al tensiunii care domneşte la Kremlin, Putin a mustrat nervos un viceprim-ministru rus, într-o videoconferinţă dată publicităţii. 

de Redactia Observator

la 12.01.2023, 08:54

Vezi și

Aproape întregul oraş Soledar şi împrejurimile sale s-au transformat în ruine pentru care se dau, totuşi, lupte de o intensitate fără precedent de la al doilea război mondial încoace. Atât armata ucraineană cât şi forţele ruse au difuzat imagini menite să arate că militarii lor îşi menţin poziţiile, iar cei inamici suferă pierderi grele. 

Patronul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, susţine că oamenii săi au cucerit oraşul, dar sursele oficiale ruse sunt mai rezervate. Televiziunea publică de la Moscova afirmă totuşi că Soledar a fost "eliberat", ceea ce ar reprezenta "un mare succes" pentru forţele ruse. Ar fi, de altfel, prima victorie după un şir de retrageri umilitoare. Preşedintele Zelenski respinge, însă, afirmaţiile venite de la Moscova. 

Volodimir Zelenski: Statul terorist şi propagandiştii săi încearcă să pretindă că într-o parte a oraşului nostru Soledar, aproape total distrus de ocupanţi, a avut loc o oarecare victorie a Rusiei. Dar luptele continuă, frontul din regiunea Doneţk rezistă. 

Kremlinul a schimbat din nou, după numai trei luni, structura de comandă a aşa-zisei operaţiuni militare speciale din Ucraina. Noul său comandant suprem este chiar generalul cu cea mai înaltă funcţie din armata rusă, şeful statului-major general, Valeri Gherasimov. Iar comandantul de până acum, generalul Surovikin, a devenit doar unul din cei trei adjuncţi ai lui Gherasimov. 

Pe acelaşi subiect

Putin recunoaște că situația de pe front e tot mai grea

Schimbarea ar dovedi că Vladimir Putin înţelege că situaţia din Ucraina este tot mai gravă, potrivit ministerului britanic al apărării. Dar decizia poate reprezenta şi o reducere a influenţei grupului Wagner şi a lui Prigojin, care îl elogiase pe Surovikin şi îi criticase dur pe ministrul apărării şi pe Gherasimov.

Un semn al atmosferei tensionate de la Kremlin poate fi şi ieşirea nervoasă a lui Putin împotriva unui vicepremier rus, într-o videoconferinţă pe teme economice, difuzată public. 

Vladimir Putin: De ce faci pe nebunul? Când vor fi semnate contractele? Despre asta vorbesc. Directorii întreprinderilor îmi spun că nu au contracte, iar dumneata vii şi zici că "totul e în ordine"! 

Luptele violente din Donbas fac victime nu doar în rândurile militarilor, ci şi printre activiştii umanitari veniţi să-i ajute pe localnici. Grupul Wagner anunţă că ar fi descoperit corpul neînsufleţit al unui cetăţean britanic. Cadavrul nu a fost identificat, dar avea asupra sa paşapoartele celor doi voluntari britanici dispăruţi, zilele trecute, pe drumul spre Soledar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » "De ce faci pe nebunul?" Vladimir Putin a făcut o criză de nervi și și-a umilit un înalt oficial. Atmosferă tot mai tensionată la Kremlin