Antena LIVE

Curs valutar

Deţinut în "colivia de aur". Viaţa de huzur a miliardarului Thaksin Shinawatra, în închisoarea din Thailanda

Când fostul lider thailandez Thaksin Shinawatra s-a întors din exil în august, a devenit, fără îndoială, cea mai importantă persoană deţinută în celebrele închisori ale ţării. Dar omul de afaceri miliardar, care a fost încarcerat pentru acuzaţii legate de corupţie, a stat în închisoare pentru puţin mai mult de 12 ore înainte de a fi mutat în secţia "premium" a unui spital din Bangkok, relatează The Guardian.

De la 11.09.2023, 09:54
WhatsApp
Viaţa de deţinut privilegiat a lui Thaksin Shinawatra în Thailanda Profimedia

Viaţa de deţinut privilegiat a lui Thaksin Shinawatra în Thailanda. Faptul că acesta a fost tratat cu blândeţe a dus la reclamaţii privind un tratament special şi a declanşat o serie de întrebări mai ample cu privire la standardele din cadrul sistemului penitenciar.

Deţinut în "colivia de aur"

Potrivit relatărilor din presa thailandeză, Thaksin a fost mutat într-o aripă a unui spital cu camere private dotate cu aer condiţionat şi cu televizor, frigider, canapea şi masă, fiind îngrijit 24 de ore din 24 de către asistente. Oficialii au negat că el ar fi beneficiat de vreun tratament special, spunând că fostul prim-ministru avea nevoie de îngrijiri urgente, deoarece avea insomnie, senzaţie de apăsare în piept şi tensiune arterială ridicată, iar nivelul de oxigen din vârful degetelor era scăzut.

Cu toate acestea, activiştii şi avocaţii au atras atenţia asupra condiţiilor din închisorile din Thailanda, unde celulele sunt supraaglomerate şi lipsite de igienă, iar asistenţa medicală este limitată. Aceştia spun că acelaşi standard de îngrijire ar trebui să fie acordat tuturor deţinuţilor, relatează news.ro.

Pe acelaşi subiect

Controverse în Thailanda

Într-un articol recent pentru Bangkok Post, Andrea Giorgetta, de la Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului (FIDH), scrie: "Un aspect pozitiv al epopeii Thaksin este că a pus în lumina reflectoarelor problema adesea trecută cu vederea a condiţiilor din închisorile din Thailanda."

Cel mai recent raport anual al FIDH privind starea închisorilor notează că, în timp ce numărul de deţinuţi este în scădere, închisorile rămân supraîncărcate şi au fost criticate în repetate rânduri pentru că nu se încadrează în standardele internaţionale.

Condiţii mizere în închisori

Accesul la duşuri este adesea extrem de limitat; într-o închisoare, deţinuţilor li se permite să stea sub duş doar pentru timpul necesar unui gardian pentru a număra până la 15. În centrul unei celule există, de obicei, una până la trei toalete, cu un recipient cu apă şi un vas folosite pentru spălare şi curăţare - dar adesea această apă se termină, a constatat raportul FIDH. Celulele pot fi împărţite de până la 50 sau 60 de persoane, potrivit grupului Thai Lawyers for Human Rights (TLHR).

Deţinuţii politici reprezentaţi de TLHR au raportat, ca şi alţii, lipsa de hrană adecvată şi de apă potabilă curată. Apa din închisoare are un miros puternic de clor, spun deţinuţii, iar unii au raportat că au văzut larve de ţânţari în apă. Dacă deţinuţii doresc să cumpere apă îmbuteliată sau alimente, trebuie să lucreze în închisoare sau să se bazeze pe familie pentru a le trimite produse.

Activiştii şi avocaţii spun că, atunci când deţinuţii se îmbolnăvesc, accesul la asistenţă medicală este un proces de durată. "Este posibil să existe anumite fapte sau circumstanţe în cazul dlui Thaksin care să fi necesitat o astfel de procedură accelerată", spune Poonsuk Poonsukcharoen, avocat la TLHR, despre transferul peste noapte al lui Thaksin. "Dar, din experienţa noastră de lucru cu alţi prizonieri, acesta este un interval neobişnuit de rapid".

Unii deţinuţi, duşi la spital după săptămâni de greva foamei

Unii au pus în contrast transferul rapid al lui Thaksin la spital cu cel al prizonierilor politici acuzaţi în temeiul legilor stricte ale ţării privind lezmajestatea, care pot petrece săptămâni întregi în greva foamei înainte de a fi duşi la spital.

O femeie, cunoscută sub numele de Warunee şi reprezentată de TLHR, a fost transferată săptămâna aceasta la un spital universitar, dar doar după ce a stat 14 zile în greva foamei. Greutatea ei corporală scăzuse deja cu 10%, de la 37 kg la 33 kg.

Poonsuk spune că a fost deosebit de îngrijorată de sănătatea lui Warunee. Ea suferă de tulburare bipolară şi se teme că privarea de somn din cauza grevei foamei şi a condiţiilor din interior i-ar putea agrava starea. Medicamentele sunt, de asemenea, limitate în închisoare, le-a spus Warunee avocaţilor săi.

Alţi tineri protestatari tineri încarceraţi pentru lezmajestate au aşteptat mai mult timp pentru a fi spitalizaţi. Parit Chiwarak, un lider proeminent al protestatarilor, cunoscut şi sub numele de Penguin, a fost transferat la spital abia în a 47-a zi de greva foamei.

Imagini virale cu Thaksin Shinawatra

După mutarea lui Thaksin la spital, hashtag-ul VVIP a început să fie în trend, iar imagini cu el în exil - inclusiv un clip din 2021 în care boxa energic - au fost distribuite pe reţelele de socializare, în timp ce oamenii ridicau întrebări cu privire la gravitatea stării sale. Fiica sa, Paetongtarn Shinawatra, a declarat că este îngrijorată de inima lui şi că el a avut probleme pulmonare după ce a contractat Covid.

Cu toate acestea, unii au speculat acum că el ar putea petrece restul sentinţei sale - care a fost redusă de la opt ani la un an - în spital.

Poonsuk spune că este posibil ca Thaksin să fi fost tratat diferit faţă de clienţii ei ca urmare a vârstei sale înaintate. Dacă este bolnav, TLHR nu are nicio reclamaţie cu privire la tratamentul său, spune ea, adăugând însă: "Am spera totuşi că şi în cazul altor deţinuţi se va respecta acelaşi standard".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

inchisoare detinut thailanda
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025