Doi jurnalişti afgani, prinşi de talibani, au fost bătuţi cu bestialitate timp de patru ore. ”Eşti norocos că nu te-am decapitat”
Doi jurnalişti afgani, Taqi şi Nematullah, prezenţi la o manifestaţie organizată la Kabul, au fost bătuţi cu bestialitate de talibani, până ce nu se mai puteau ţine pe picioare. Luptătorii islamişti lansează tot mai multe atacuri asupra presei, fiind vizaţi mai ales jurnaliştii din Afganistan. Rănile şi vânătăile celor doi bărbaţi spun povestea unei realităţi care nu seamănă cu relatările oficiale.
De Redactia Observator la 09.09.2021, 19:44Într-o încăpere uriaşă, slab luminată, cei doi tineri afgani, înalţi şi slabi, cu părul negru şi des, şchioapătă şi icnesc de durere în timp ce-şi scot hainele. Mai întâi dau jos cămăşile ude, iar apoi pantalonii. Strigăte de stupoare răsună în întreaga redacţie, la căderea serii. Trupurile celor doi sunt acoperite de vânătăi atât de mari, încât acoperă toată partea inferioară a spatelui unuia dintre ei, umărul celuilalt şi coapsele amândurora, relatează AFP, citat de news.ro.
Jurnalişti la cotidianul afgan ”Etilaat Roz” (trad. ”Informaţia Zilei”), Taqi Daryabi, un fotograf în vârstă de 22 de ani, şi Nematullah Naqdi, un cameraman în vârstă de 28 de ani, fuseseră în acea dimineaţa să urmărească un protest organizat în al treilea district din Kabul. Dar imediat ce Nematullah a început să filmeze, mai mulţi combatanţi talibani s-au năpustit asupra lui. ”Mi-au spus că filmatul e strict interzis. Îi arestau pe toţi cei care filmau şi le luau telefoanele”, a declarat el ulterior.
Manifestaţia abia începuse. Sosiseră doar câteva zeci de femei, care îşi apărau dreptul de a munci şi studia. Iniţial, jurnalistul afgan a reuşit să scape, după ce talibanii au încercat să îi ia camera de filmat. Dar luptătorii l-au urmărit, l-au prins şi l-au dus cu forţa la comisariat. Înăuntru, ”talibanii au început să mă insulte, să dea în mine cu piciorul”, continuă el. A fost îmbrâncit într-o cameră goală, unde l-au încolţit ”vreo patru sau cinci” indivizi. ”Mi-au legat mâinile la spate, m-au pus jos şi m-au bătut cu bastoane, cabluri, furtunuri, cu tot ce au găst. Strigam, le tot spuneam că sunt jurnalist. Dar lor nu le păsa. Mi-au dat picioare în cap, m-au lovit din spate. A durat 10-15 minute. Am crezut că aveau să mă omoare”. Talibanii au luat-o de la capăt cu violenţele de câteva ori.
Nematullah a fost condus, până la urmă, într-o celulă în care erau înghesuite 15 persaoane. Aici s-a întâlnit cu Taqi, arestat şi bătut în acelaşi fel. Bărbatul era în stare de şoc şi avea capul plin de sânge. ”Eram culcaţi pe jos, ne durea atât de tare încât nu ne puteam mişca”, îşi aminteşte Taqi. După aproximativ patru ore, talibanii i-au eliberat, le-au returnat telefoanele şi i-au aruncat în stradă, într-un ultim potop de insulte.
- Afganistan, povestea macabră a soldatului Ullah: „Lapidăm femeile pentru binele Islamului. Talibanii sunt eroii...
- Protestatarii afgani "nu dau înapoi". Fără teamă, o femeie ameninţată cu arma le ţine piept talibanilor....
- Sute de copii au fost evacuați din Afganistan fără familiile lor, anunță UNICEF. Instituționalizarea minorilor,...
Agresorii nu şi-au ascuns dispreţul faţă de jurnalişti. ”Pentru ei, noi suntem inamicul”, a declarat Taqi. Nematullah povesteşte că, ”după ce ne-au bătut crunt, ne spuneau «aţi înţeles ce se întâmplă atunci când filmaţi?»”. La întrebarea lui Taqi, care voia să ştie de ce este lovit, unul din luptători i-a spus: ”Eşti norocos că nu te-am decapitat!”. AFP a trimis Guvernului taliban o solicitare de comentarii în legătură cu acest caz, dar nu a primit un răspuns încă.
Manifestaţiile din Afganistan au fost interzise, miercuri seară, dar noi proteste sunt anunţate în ciuda "noilor ordine". Acesta este un adevărat test pentru noul regim, care s-a angajat faţă de comunitatea internaţională să respecte libertatea de exprimare. În ultimele zile, câteva zeci de jurnalişti au fost bătuţi, arestaţi sau împiedicaţi să vorbească despre manifestaţii. Potrivit unor mărturii, jurnaliştii afgani sunt mult mai intens vânaţi faţă de cei străini. ”Discursul oficial nu seamănă cu realitatea pe care o observăm pe teren”, spune Zaki Daryabi, directorul publicaţiei "Etilaat Roz". Se pot, oare, schimba talibanii? Drept răspuns, Taqi se apleacă şi îşi arată spatele, acoperit de o vânătaie enormă. ”Este de ajuns să priviţi”.