Antena Meniu Search
x

Foto Sute de copii au fost evacuați din Afganistan fără familiile lor, anunță UNICEF. Instituționalizarea minorilor, ultima soluție și doar temporară, insistă experții

Cel puțin 300 de copii au fost evacuați din Afganistan fără familiilor lor, în luna august, arată o numărătoare a organizației UNICEF. Potrivit Le Parisien, cifra ar putea să crească pe măsură ce procesul de identificare a persoanelor evacuate se finalizează.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 07.09.2021, 23:36

copil din Afganistan
Copil evacuat din Afganistan, la un centru special din Doha, Qatar - Profimedia Images

O dramă în interiorul altei drame, scrie Le Parisien. Mulți copii afgani au fost separați complet de familiile lor în haosul creat după ofensiva fulgerătoare a talibanilor, iar sute dintre aceștia au fost evacuați din țară fără niciun însoțitor, au anunțat reprezentanții Organizației Națiunilor Unite, în cursul zilei de marți. Agenția UNICEF, din cadrul ONU, ajutată de parteneri, a numărat în jur de 300 de minori evacuați fără părinți în ultimele săptămâni, după ce mii de oameni s-au adunat în jurul aeroportului din Kabul în speranța că vor reuși să fugă din calea talibanilor.

Copiii afgani s-au trezit peste noapte în alte țări, fără părinți

În zilele dramatice de la finalul lunii august, Statele Unite au evacuat pe calea aerului aproximativ 123.000 de oameni, între care cetățeni americani, militari, interpreți afgani sau colaboratori ai forțelor armate sau ai fostului regim. Minorii scoși din țară au ajuns în țări precum Germania sau Qatar, anunță UNICEF, iar acum să depun eforturi pentru ca aceștia să fie reuniți cu membrii familiei. "Îmi imaginez cât de speriați trebuie să fie acești copii când s-au trezit brusc fără familiile lor, pe măsura ce criza s-a adâncit și au fost luați în avioane", a declarat Henrietta Fore. Ea a precizat că acești minori sunt printre cei mai vulnerabili din lume. "E vital să îi identificăm rapid și să îi ținem în siguranță până când depistăm familia și reușim procesul de reunificare", a adăugat oficialul, explicând că toate părțile trebuie să puna interesul familiei pe primul lor și să-i apere de abuz, neglijență și violență.

UNICEF oferă în prezent suport tehnic pentru guvernele ce adăpostesc copii evacuați și ajută la procesul de idenfiticare a acestora. Experții insistă că instituționalizarea minorilor ar trebuie să fie ultima soluție și doar una temporară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Sute de copii au fost evacuați din Afganistan fără familiile lor, anunță UNICEF. Instituționalizarea minorilor, ultima soluție și doar temporară, insistă experții