Antena Meniu Search
x

Afganistan, povestea macabră a soldatului Ullah: „Lapidăm femeile pentru binele Islamului. Talibanii sunt eroii mei de la 10 ani”

Corespondentul ziarului La Repubblica în Afganistan a reușit să stea de vorbă în Kabul cu un luptător al talibanilor. "Am învățat de unul singur cum să trag cu Kalashnikov și RPG-uri. Am ucis mulți oameni. Nu i-am numărat. Când plantezi bombe nu te întorci să numeri cadavrele", așa sună mărturia brutal de sinceră și sinistră a lui Mohammed Amin Ullah, care are 25 de ani și s-a alătura talibanilor de la 17 ani.

de Redactia Observator

la 09.09.2021, 18:39

Afganistan, povestea macabră a soldatului Ullah: „Lapidăm femeile pentru binele Islamului. Talibanii sunt eroii mei de la 10 ani”
Soldat taliban în Kabul ( imagine ilustrativă) - Profimedia

„Fiecare acțiune a noastră, la fel ca recucerirea Afganistanului, se face numai pentru binele Islamului”. Soldatul Mohammed Amin Ullah repetă acest răspuns ca pe o mantra. În vârstă de 25 de ani, Ullah povestește zâmbitor că este ”taliban de la zece ani”. „Atunci am început să-i admir, tatăl meu le-a oferit o ascunzătoare în casa noastră, când se retrăgeau repede de pe front sau înainte de o ofensivă. Ei au fost eroii mei. Așa că, de îndată ce am împlinit 17 ani, m-am alăturat lor.”

Întrebat de jurnalistul de la Repubblica dacă a urmat apoi vreo pregătire militară, Ullah răspunde sincer: "Nu, am învățat singur să trag cu Kalashnikov și cu lansatorul de rachete RPG. Șefii mei, însă, mi-au impus o învățătură religioasă... în moscheile satelor pe care le-am ocupat în timpul iernii”.

Pietro Del Re, corespondentul italian la Kabul, a povestit cât de greu i-a fost să găsească un taliban care să stea de vorbă cu el. Primul pe care l-am abordat ”ne-a spus că nu are voie să vorbească cu occidentali. Al doilea ne-a privit cu dispreț, aproape dezgustat, ne-a întors spatele și s-a îndepărtat într-un ritm alert, fără să scoată un singur cuvânt”, a mărturisit jurnalistul.

Ullah s-a născut în districtul Chora, în provincia Oruzgan, dar a luptat aproape mereu în munții din provincia Helmand. ”Acolo își avea sediul brigada mea". Întrebat câți oameni a ucis, izbucnește în râs. "Nu i-am numărat, de multe ori este imposibil să o faci. Când arunci o grenadă nu știi câți soldați ai lovit. La fel se întâmplă atunci când detonezi o bombă pe marginea drumului când trece vehiculul militar. Trebuie doar să te asiguri că l-ai lovit. Nu mergem să numărăm cadavrele. "

Pe acelaşi subiect

Pentru americani, Afganistanul a fost un ”joc video”

Întrebat dacă a ucis și numeroși civili afgani, repetă același lucru, că tot ce a făcut este pentru binele islamului. S-a enervat vizibil când a fost întrebat de ce ucid cu pietre femeile acuzate de adulter: „Așa zice legea Sharia... Tot ce facem este pentru binele islamului”.

Ca să schimbe subiectul, jurnalistul italian l-a întrebat care au fost cei mai agresivi soldați împotriva cărora a luptat, afganii sau americanii? "Afganii au fost de o mie de ori mai curajoși, cu ei ne-am luptat corp la corp. Americanii au dus războiul împotriva noastră doar bombardându-ne cu drone. Pentru ei, Afganistanul a fost un joc video". Ullah a mai povestit că a petrecut ultimii ani ascunzându-se în munți. Dar s-a mai întâmplat că, iarna, când zăpada a făcut drumurile impracticabile, brigada sa să ocupe câteva sate de păstori unde a rămas până în primăvară. Acum trei ani, într-un astfel de sat, a găsit o soție și acum este tatăl a doi copii.

Întrebat dacă este conștient de sarcina extrem de dificilă pe care o au talibanii, aceea de a guverna o țară aflată în sărăcie și profund divizată, Ullah răspunde cu o sinceritate dezarmantă: "Da, cunoaștem limitele și slăbiciunile noastre. Prin urmare, vom întâlni dificultăți enorme, dar vom face tot posibilul pentru ca Afganistanul să nu cadă din nou în mâinile necredincioșilor. Mizăm și pe ajutorul țărilor musulmane care sunt aproape de noi. În primul rând, Pakistanul".

La finalul interviului, jurnalistul îl întreabă pe Ullah de ce a fost de acord să discute cu el, un ”necredincios” când în urmă cu câteva luni talibanii l-ar fi răpit sau ucis. „Simplu, pentru că nu mai suntem insurgenți, așa cum ne-au numit americanii. Suntem câștigători. Și acum sunteți bine-venit.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Afganistan, povestea macabră a soldatului Ullah: „Lapidăm femeile pentru binele Islamului. Talibanii sunt eroii mei de la 10 ani”