Antena LIVE

Curs valutar

Dovada că ucrainenii avansează. După 52 de zile au ajuns la "dinţii de dragon", prima linie de apărare a ruşilor. Cum au testat terenul

Război în Ucraina. Forțele ucrainene au ajuns pentru prima dată de la începutul contraofensivei, la prima linie principală de apărare a ruşilor, din apropierea satului Verbove, din Zaporojie. Un blindat ucrainean a fost filmat de ruşi cum înaintează spre aşa-numiţii "dinţi de dragon" ai liniei Surovikin. Potrivit analiştilor vehiculul de luptă nu avea echipaj şi doar a testat apărarea rusă din zonă. Aici ucrainenii s-au blocat de mai bine de 50 de zile de contraofensivă în câmpurile de mine amplasate de ruşi înainte de prima linie de apărare.

De la 28.07.2023, 15:46
WhatsApp
Vezi și:

O filmare publicată de ruşi arată că armata ucraineană ar fi ajuns în sfârșit la prima linie defensivă a Rusiei în sud. Un vehicul de luptă bindat ucrainean de tip BMP a testat terenul între satele Robotîne și Verbove din regiunea Zaporojie, spre prima linie de apărare rusă, aşa-numiţii dinţi de dragon sau bariere de beton antitanc. Blindatul, cel mai probabil fără echipaj, este filmat cum circulă singur pe un câmp gol până cade într-un şanţ antitanc unde a rămas blocat. Cel mai probabil ucrainenii au testat să vadă şi dacă terenul este minat. 

Ruşii s-au pregătit, de anul trecut încoace, de contraofensiva Kievului construind linii de apărare pe mai multe straturi de la Herson, în sud, până în nord-estul Ucrainei, adică pe o distanţă între 800 şi 900 de kilometri. Este vorba de o acumulare de straturi de fortificaţii care includ şanţuri antitanc, bariere, linii de apărare prefabricate precum "dinţii de dragon" şi tranşee. Aceste instalaţii complexe i-au fost atribuite generalului Serghei Surovikin iar linia de apărare a Rusiei de devenit cunoscută drept linia Surovikin. 

Ucraina şi-a început contraofensiva terestră la începutul lunii iunie. În prezent, forţele ucrainene atacă în trei sectoare ale liniei frontului: la Bahmut, în est, în zona Staromaiorske, în sud-est, şi în Zaporojie, în sud. 

Pe acelaşi subiect

Ministerul britanic al Apărării a raportat săptămâna trecută în actualizarea sa zilnică a situaţiei de pe front că, în sud, Ucraina continuă să atace pe cel puțin două axe, dar cel mai probabil tot nu a intrat în primele linii defensive ale Rusiei.

Potrivit analiştilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) forțele ucrainene au continuat operațiunile contraofensive pe 27 iulie pe cel puțin trei sectoare ale frontului și au înregistrat câștiguri în unele zone, dar atacurile mecanizate  la sud de Orihiv în Zaporojie nu au mai fost la fel de semnificative ca cele de pe 26 iulie  Forţele Kievului au continuat operațiunile la o scară mai mică și au avansat în zonă, lângă satul Robotîne, la circa 10 km sud de Orihiv.

Mai multe imagini de pe câmpul de luptă sugerează că forțele ucrainene ar opera aici în poziţii mult mai avansate faţă de evaluările făcute joi de ISW cu privirile progresele ucrainene.

Unii bloggeri militari ruşi au susținut că forțele ucrainene au avansat spre Robotîne, în timp ce alții au scris că forțele ruse au respins toate atacurile. Un blogger rus a relatat că forțele ucrainene au înaintat cu până la 800-1.000 de metri de Robotîne, înainte ca forțele ruse să oprească înaintarea. Unele conturi de Telegram ruse au dezvăluit că forțele ucrainene au atacat și Zherebîankî (26 km sud-vest de Orihiv). 

Cucerirea satului Staromaiorske în Doneşk permite Ucrainei să se apropie de linia a doua a defensivei ruse

Cucerirea localităţii Staromaiorske, anunţată joi de armata ucraineană, în sud-vestul regiunii Doneţk, permite Ucrainei să se apropie de a doua linie a defensivei ruse de care va trebui să treacă pentru a-şi putea continua înaintarea spre portul ocupat Berdiansk, a declarat vineri expertul militar ucrainean Serghei Grabski.

"Este prea devreme pentru a sărbători aceasta ca pe un mare succes, dar (cucerirea localităţii) arată în mod clar că forţele ucrainene reuşesc să avanseze în condiţii foarte dificile", a declarat pentru EFE colonelul ucrainean în rezervă.

Recuperarea Staromaiorske, explică Grabski, permite Ucrainei să-şi îmbunătăţească poziţia tactică în această zonă a frontului şi va ajuta forţele Kievului să-şi "extindă acţiunile ofensive pentru a se apropia mai întâi şi apoi a distruge a doua linie de apărare rusă".

Întrebat despre câmpurile de mine dense care complică contraofensiva ucraineană, ofiţerul în rezervă cu experienţă în misiuni internaţionale în Irak şi în Balcani anticipează că acestea nu vor mai pune aceeaşi problemă atunci când forţele ucrainene vor trebui să atace linia a doua.

"Nu putem spune că vom întâlni acelaşi nivel de densitate", spune Grabski, care explică faptul că aglomerarea cu explozibili a acestei a doua linii ar crea, de asemenea, obstacole serioase pentru trupele ruse însele în manevrele lor de răspuns la atacurile ucrainene.

Acest colonel în rezervă consideră că Ucraina nu a creat încă condiţiile necesare pentru lansarea unei ofensive mecanizate pe scară mai largă, aşa cum Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) şi alte surse care urmăresc conflictul susţin că s-ar putea să se fi produs deja pe frontul de vest, în regiunea sudică Zaporojie.

Ucraina, potrivit lui, trebuie să continue epuizarea trupelor ruse cu tactica actuală de a lansa în atac grupuri mici de soldaţi uşor înarmaţi, distrugând în acelaşi timp cât mai multe unităţi de artilerie şi alte obiective ruse, pentru a slăbi forţele de ocupaţie înainte de a arunca în luptă mai multe trupe şi echipamente.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

aparare dinti dragon razboi ucraina rusia ucraina zaporojie
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024