Antena Meniu Search
x

Ruşii au golit o bază cheie din nordul Crimeei. Ce au surprins imaginile din satelit

Baza rusească din Crimeea, situată în apropiere de satul Medvedivka, aproape de granița cu regiunea Herson, adăpostea un număr semnificativ de blindate rusești, care în ultimele săptămâni au dispărut de acolo. De altfel, ruşii au construit o linie de apărare pe sute de kilometri, în mai multe straturi, cu teren minat, fortificaţii, tranşee şi bariere antitanc, numite dinţi de dragon, care se întinde pe tot frontul de sud până în nord-estul Ucrainei.

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 18:24

Imaginile satelitului Sentinel 2 al Uniunii Europene, din 21 ianuarie 2023, arată acolo un număr mare de echipamente militare rusești. Imaginile sateliţilor Maxar din 11 februarie 2023 dezvăluie şi ele zeci de vehicule blindate, inclusiv tancuri și piese de artilerie. Dar, majoritatea acestor vehicule nu mai sunt prezente la bază, potrivit noilor imagini, surprinse de satelitul Sentinel 2 al UE.

Nu este clar de ce ruşii au mutat echipamentul sau unde, dar la începutul lunii aprilie, oficialii instalați de ruși în Crimeea au semnalat că se așteptă la o contraofensivă ucraineană care să vizeze peninsula. Evgheni Prigojin crede chiar că Ucraina va declanşa contraofensiva pe 9 mai, când ruşii sărbătoresc Ziua Victoriei. "Cred că decizia de a construi structuri defensive în Crimeea a fost corectă și justificată", a declarat guvernatorul Crimeii, Serghei Aksyonov, pe 11 aprilie.

Ruşii au golit o bază cheie din nordul Crimeei

Maxar / CNN / Copernicus Sentinel-2

Imaginile Maxar din 11 februarie până pe 16 februarie arată o mare concentrație de structuri defensive în apropiere de Medvedivka, inclusiv o rețea de tranșee și bariere de beton antitanc, cunoscute sub numele de "dinți de dragon".  De altfel, ruseşti au instalaţii şi structuri de apărare, o acumulare de straturi de fortificaţii şi tranşee, de la Herson, în sud, până în nord-estul Ucrainei, adică pe o distanţă de 800-900 de kilometri.

Pe acelaşi subiect

O imagine Maxar din 3 ianuarie arată că fortificațiile erau mult mai mici la începutul anului. "În general, pot spune că forțele noastre armate au construit o apărare modernă, profund eșalonată", a spus Aksyonov pe 11 aprilie. "Aceasta nu înseamnă că vor fi neapărat utilizate în scopul propus. Trebuia să ne pregătim pentru orice scenariu și am făcut-o", a adăugat el.

Experți citaţi de CNN au sugerat că retragerea echipamentului militar rus de la baza de la Medvedivka ar putea fi legată de operațiuni defensive înaintea unei contraofensive ucrainene.

Ruşii au golit o bază cheie din nordul Crimeei

Maxar / CNN / Copernicus Sentinel-2

Ruşii fac pregătiri de luptă şi în preajma centralei nucleare de la Zaporojie

Forţele de ocupaţie ruse din Ucraina fac pregătiri de luptă în preajma centralei nucleare de la Zaporojie, susţin experţi britanici. Imagini din satelit arată că pe acoperişul unora dintre reactoare au fost instalate poziţii defensive cu saci cu nisip, potrivit informării cotidiene de joi a Ministerului Apărării de la Londra. "Rusia a construit probabil aceste poziţii pentru că este din ce în ce mai preocupată de perspectiva unei ofensive ucrainene majore", conform experţilor britanici.

Desfăşurarea de lupte în preajma centralei ar spori riscul ca sistemul de siguranţă al acesteia să fie avariat. Totuşi, o avariere catastrofală a reactoarelor este improbabilă în majoritatea scenariilor plauzibile implicând armanent de infanterie, afirmă Ministerul britanic al Apărării, întrucât clădirile sunt foarte bine blindate.

Kievul acuză Rusia că foloseşte centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei şi ocupată de Rusia încă din primele zile ale invaziei, ca scut pentru a lansa atacuri împotriva teritoriului controlat de guvernul ucrainean.

Comunitatea internaţională şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că luptele ar putea provoca un accident nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter cu ocazia împlinirii a 37 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut comunităţii internaţionale să facă tot posibilul pentru a împiedica Rusia să folosească instalaţiile nucleare pentru "şantaj".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Ruşii au golit o bază cheie din nordul Crimeei. Ce au surprins imaginile din satelit