Antena Meniu Search
x

HARTA. Armata Ucrainei, prima mare lovitură de la debutul contraofensivei: a avansat peste aşteptări. Ruşii anunţă că au distrus 20 de tancuri şi blindate în sud

Război în Ucraina. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) evaluează că forțele ucrainene au reușit miercuri să spargă liniile fortificate ruse de la est de satul Robotîne, la circa 10 km sud de Orihiv, unde ar fi avansat cu 2,5 km, dar ruşii au folosit tactici standard de apărare şi i-au împins înapoi deşi nu până la poziţiile lor iniţiale. În plus, faptul că relatările bloggerilor militari ruşi diferă cu privire la numărul de soldaţi şi blindate folosite în atac şi la câte au distrus, arată că situația rămâne neclară și că forțele ucrainene ar fi avut mai mult succes decât au evaluat analiştii ruşi. 

de Redactia Observator

la 27.07.2023, 14:05

Vezi și

Institutul pentru Studiul Războiului, o grupare de experţi militari cu sediul în SUA, care publică zilnic hărţi cu evoluţia războiului din Ucraina confirmă că forțele ucrainene au lansat pe 26 iulie o operațiune de contraofensivă mecanizată semnificativă în vestul regiunii Zaporojie și par să fi spart anumite poziții de apărare pregătite în avans de ruşi la sud de Orihiv, pe axa Orihiv-Tokmak-Melitopol, considerată de mulţi analişti principala axă de atac a ucrainenilor.

Surse ruseşti, inclusiv Ministerul Apărării de la Moscova și mai mulţi  bloggeri proeminenți, au relatat că forțele ucrainene au lansat un atac frontal, în forţă, către satul Robotîne (situat la 10 km sud de Orihiv) și au spart pozițiile defensive rusești la nord-est de așezare. Imagini geolocalizate arată că forțele ucrainene au avansat în timpul atacului cu 2,5 km la est de Robotîne, dar apoi forţele ruseşti au folosit tactici standard de apărare potrivit doctrinei ruse și au împins înapoi trupele ucrainene într-o oarecare măsură, deși nu până la pozițiile lor iniţiale. 

Ruşii au lansat în spaţiul informaţional o gamă largă de afirmații divergente atât cu privire la amploarea ofensivei, cât și cu privire la pierderile ucrainenilor. Asta înseamnă că rezultatele reale ale operaţiunii ofensive și pierderile ucrainene rămân neclare. Ministerul rus al Apărării a susținut că în "asaltul masiv" de lângă Orihiv, au fost implicate până la trei batalioane, dar ISW nu are dovezi vizuale care să sugereze că un număr atât de mare de personal (aproape o brigadă) a fost folosit în atac.

Un proeminent blogger militar rus a scris că forțele ucrainene au folosit peste 80 de vehicule blindate, dar alți bloggeri au înaintat numere mai rezervate, între 30 și 40 de blindate. Bloggerii ruşi au lansat şi afirmații diferite despre câte blindate au distrus în atac. ISW susţine că nu a observat încă un număr mare de anomalii de căldură în această zonă a frontului. Faptul că ruşii nu s-au pus de acord cu privire la aceste detalii arată că situația rămâne neclară și că forțele ucrainene ar fi putut avea mai mult succes decât au evaluat comentatorii ruși, concluzionează ISW. 

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Surse: Ruşii au respins atacurile din Zaporojie. Au distrus 20 de tancuri şi blindate la Robotîne

Bloggerul militar rus Rybar, bine conectat la informaţiile de pe front, susţine că ruşii au respins atacurile din Zaporojie, dar semnalează o situaţie dificilă la sud de Bahmut în Doneţk, unde forţele Moscovei se apără eroic. În acest timp, Alexander Khodakovski, comandantul batalionului pro-rus Vostok lasă de înţeles că forțele ruse au pierdut satul Staromaiorske, din regiunea Doneţk, la nord-est de regiunea Zaporojie, situat în apropierea graniţei administrative a celor două provincii ucrainene. 

"Trupele ruse au lansat mieruri o lovitură masivă cu rachete asupra bazelor militare de pe teritoriul Ucrainei. Potrivit datelor preliminare, una dintre țintele lovite este baza Starokostîniv unde sunt staţionate bombardierele Su-24M echipate cu rachete Storm Shadow. Totodată, aviația rusă a atacat cu succes infrastructura militară ucraineană de pe Insula Şerpilor. Lovitura a fost efectuată cu bombe FAB-500 (bombe sovietice FAB-500 de 500 de kilograme) care au GPS şi pot plana.

În Lugansk, pe direcţia Starobilsk (Liman şi Svatove), trupele ruse continuă să avanseze pe aproape toată linia frontului. În urma unui atac decisiv, satul Serhiivka a fost eliberat iar apărarea ucraineană a fost spartă către satele Novoiehorivka și Nadia.

Ofensiva continuă în pădurile de la Serebrianka (lângă Bilohorivka, în Lugansk) unde unități de asalt combinate au ocupat mai multe bastioane ucrainene. Forţele ucrainene au efectuat mai multe contraatacuri nereușite, dar nu au reușit să cucerească pozițiile pierdute.

O situație dificilă se dezvoltă pe flancul sudic al sectorului Bahmut (regiunea Doneţk), unde unitățile ruse apără eroic la Klișchiivka și Andreevka. Inamicul, fără a număra pierderile, aruncă rezerve noi în luptă în încercarea de a profita de avantajul numeric.

În sectorul Vremivka (regiunea Doneţk), inamicul a atacat din nou, încercând să străpungă apărarea rusă. Lupte grele au loc lângă satul Urojaine (direcţia Tokmak, Zaporojie) unde inamicul a aruncat din nou tancuri și vehicule blindate în atac.

A crescut din nou activitatea în direcția Zaporojie, unde ucrainenii au aruncat 24 de tancuri în luptă. Toate atacurile din zona Mala Tokmachka (direcţia Orihiv) și Robotîne au fost respinse, inamicul a pierdut aproape tot echipamentul și o parte din personalul său a fost capturat", susţine Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării.

Bloggerul militar rus War Gonzo publică imagini în care susţine că 20 de blindate și tancuri ale forțelor armate ale Ucrainei au fost distruse de ruşi lângă Robotîne. "Un alt atac nereușit asupra lui Robotîne a costat ​​scump partea ucraineană. Începând de la ora trei dimineața, luptătorii noștri au respins trei coloane ale Forțelor Armate ale Ucrainei". 

Surse: Ruşii au pierdut satul Staromaiorske din Doneţk. "Lovitură pentru mândria noastră militară"

Alexander Khodakovski, șeful Batalionului Vostok pro-Moscova, susţine că nu există suficiente rezerve pentru a continua apărarea satului StaromaiorskeForțele ruse au fost epuizate semnificativ aici de artileria ucraineană. Rybar confirmă că ucrainenii au intrat în nordul și nord-vest așezării iar unitățile ruse desfășoară un contraatac din partea de sud-est cu sprijinul artileriei. Cu toate acestea, satul a fost ras de pe suprafaţa pământului.  

"Profitând de avantajul de artilerie, care nu a primit practic niciun "răspuns" inamicul a atacat metodic satul Staromaiorske timp de câteva zile, a eliminat personalul din tranşee și transformând acele adăposturi în grămezi de cărămizi sparte. Mulțumit de rezultat, a intrat în ofensivă, agățându-se de periferie și împingându-ne treptat înapoi, creând în același timp o amenințare de flanc pentru pozițiile de pe Urojaine. A intrat în sat schimbând rolurile cu noi, dar pierderea unei aşezări după o apărare încăpățânată și fără îndoială eroică este o lovitură pentru mândria noastră militară",  a scris pe Telegram Alexander Khodakovski.

Surse: Ofensiva rusă a fost oprită în nord-est, la Svatove

Potrivit informaţiilor publicate miercuri noapte de DeepStateMap.Live, o grupare ucraineană de voluntari care publică actualizări ale situaţiei de pe front, nu este clar progresul ucrainean în zona satului Robotîne, de pe frontul de sud, dar pe direcţia Svatove, în nord, lucrurile s-au stabilizat pentru ucraineni.

"Pe direcţia Svatove, din seara zilei de 25.07.2023, situația era dinamică. În ultimele zile, inamicul a exercitat o presiune mare în zona Karmazînivka (sat în comuna Kovalivka, raionul Svatove, regiunea Lugansk). Din cauza atacurilor inamice intense, forțele ucrainene au fost forțate să se retragă dintr-o parte din pozițiile lor. Zona marcată pe hartă nu era sub controlul nostru ieri. Pe 26.07.2023 au fost trimise unități pentru a stabiliza situația. Începând de astăzi, există o zonă gri la vest de satul Nadia. Informațiile au fost prelucrate direct de la faţa locului.

Potrivit informațiilor oferite de luptători, situația din Karmazînivka s-a stabilizat, inamicul a fost oprit... La Robotîne, există multe videoclipuri și informații despre luptele din estul satului, dar încă nu există o imagine completă a ceea ce se întâmplă acolo. Informațiile trebuie clarificate." potrivit contului ucrainean de Telegram, Deep State, bine conectat la informaţiile de pe front.

Şi analistul militar german Julian Röpcke susţine că ofensiva rusă a fost oprită în nord. "Trupele ruse s-au retras din Nadia și și-au consolidat pozițiile în celelalte zone. Au sosit întăriri ucrainene și au fixat din nou frontul. De asemenea, o artilerie ucraineană superioară a fost redistribuită în zonă", relatează acesta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » HARTA. Armata Ucrainei, prima mare lovitură de la debutul contraofensivei: a avansat peste aşteptări. Ruşii anunţă că au distrus 20 de tancuri şi blindate în sud