Antena LIVE

Curs valutar

După 921 de zile de război sângeros, întreaga linie de apărare ucraineană din 2014 a căzut sub controlul Rusiei

Război în Ucraina. În timp ce toţi ochii sunt aţintiţi asupra frontului de la Pokrovk, trupele ruse au avanasat în ultimele zile la Vuhledar, bastion strategic al armatei ucrainene, situat la 65 de km mai la sud, în Doneţk. Înaintarea trupelor rusești spre Pokrovsk a încetinit oarecum în ultimele zile, dar pozițiile ucrainene din faţa oraşului rămân fragile. Un cazan s-a format la vest de satul Nevelske. Aici sute de soldaţi ucraineni aflaţi pe o suprafaţă de 80 de km pătraţi riscă să fie încercuiţi, dar cel mai probabil au început să se retragă. După 921 de zile de război sângeros, întreaga linie de apărare ucraineană din 2014 a căzut sub controlul Rusiei, potrivit unui analist ucrainean. 

De la 04.09.2024, 16:37
WhatsApp
Galerie (2)
După 921 de zile de război sângeros, întreaga linie de apărare ucraineană din 2014 a căzut sub controlul Rusiei Armata Ucraineană

Bloggerii militari ruşi susţin că trupele ruse încearcă să încercuiască forțele ucrainene aflate în Vuhledar, situat la 65 de km sud de Pokrovsk. Vuhledar este un oraş minier cu o suprafaţă de 5,3 km pătraţi şi o populaţie de 14.000 de locuitori înainte de război. Dar din 2022 a devenit un bastion strategic al armatei ucrainene, o fortăreaţă de necucerit, la porţile căreia armata rusă a suferit pierderi masive de oameni şi blindate. În ultimii 2 ani au existat mai multe încerceri disperate ale ruşilor de a cuceri orăşelul, soldate cu coloane întregi de blindate distruse.

DeepState, un popular canal militar de Telegram, apropiat de armata ucraineană, a publicat miercuri o hartă care arată că ruşii au înaintat pe flancuri la Vuhledar. Trupele ruse au capturat satul Prechistivka, aflat la sud de Vuhledar și au înaintat spre localitatea Vodiane, aflată la nord de oraş. Forţele ruse încearcă să învăluie sau să încercuiască forțele ucrainene din Vuhledar dinspre est și sud-vest, potrivit bloggerilor militari ruşi. 

Ruşii au format "cleşti" pe frontul din Doneţk

Pe acelaşi subiect

Deputata ucraineană Mariana Bezuhla a susținut recent că Brigada 72 Mecanizată a Ucrainei a fost retrasă din zona Vuhledar. Situația din jurul oraşului se înrăutățește rapid pentru ucraineni. Dacă ruşii mai înaintează cu 3 km către vest și nord ar putea încercui trupele ucrainene aflate în oraș.

O situaţie dificilă pentru ucraineni este şi în "cazanul" de la Nevelske, un pic mai la sud de Pokrovsk. Înaintarea trupelor rusești în direcția Pokrovsk a încetinit oarecum în ultimele zile, dar pozițiile ucrainene în jurul oraţului rămân fragile, a explicat grupul ucrainean de analiză Conflict Intelligence Team într-un raport publicat pe 2 septembrie. La vest de localitatea Nevelske, ruşii au format un cazan de 80 de km pătraţi.

ISW

"Forțele ucrainene de la vest de satul Nevelske riscă să fie încercuite. Recomandăm ca trupele să se retragă din zonă înainte ca forțele ruse să le întrerupă rutele de aprovizionare și de retragere. Forțele armate ruse par să pregătească un avans către satele Zhelanne Pershe, Zhelanne Druhe și Kurakhivka, pentru a îndrepta linia frontului dintre Halytsynivka și Krasnohorivka. Distanța dintre aceste două puncte este de aproximativ 8 km, iar suprafața teritoriului care ar putea ajunge înconjurat la vest de Nevelske este de aproximativ 80 de kilometri pătrați. Există zvonuri că forțele ucrainene părăsesc acest sector periculos, deși informaţiile nu sunt confirmate. În viitor, o linie defensivă ar putea fi stabilită fie în jurul satului Kurakhivka (deși ar risca să fie atacat din două direcții) sau mai aproape de orașul Kurakhove", a explicat grupul CIT.

"Suriyak", un analist ucrainean care publică constat hărți cu evoluţia de pe front, a evaluat miercuri că trupele ruse au intrat în localitățile Lisivka și Zhelanne Pershe iar ucrainenii au început să se retragă spre vest ceea ce a permis ruşilor să preia controlul asupra unei zone semnificative a frontului, inclusiv ultima secțiune a liniei de apărare ucrainene stabilite în 2014, precum și a așezării Nevelske. Potrivit acestuia "după 921 de zile de război sângeros, întreaga linie de apărare ucraineană din 2014 a căzut sub controlul Rusiei". Se referă la liniile de apărare şi fortificaţii construite din 2014 de guvernul ucrainean de o distanţă de zeci de km în Donbas.  

Linia frontului ar putea fi stabilizată în toamnă

"Ceea ce vedem la Pokrovsk este rezultatul efortului de mobilizare tardiv și insuficient, care a fost amânat din motive politice în Ucraina. Apărarea în jurul oraşului Pokrovsk este acum o mare problemă", a declarat pentru Newsweek expertul militar german Nico Lange Nico. "Multe unități din zona Pokrovsk nu pot ține linia de apărare sau trebuie să se retragă pentru că au mai rămas cu doar 10 sau 20 sau 30% de personal", adăugat el

Centrul ucrainean pentru strategii de apărare, un think tank de securitate, a evaluat că trupele ruse din direcția Pokrovsk au un avantaj de 4 la 1 față de trupele ucrainene, atât în ​​ceea ce privește soldaţii, cât şi la capitolul drone și muniție. Potrivit analiștilor,   armata rusă ar putea ajunge la periferia orașului Pokrovsk până la jumătatea lunii septembrie, dacă ofensiva continuă în ritmul actual. Cu toate acestea, această ofensivă este foarte costisitoare pentru ruşi și nu vor putea menține acest ritm mult timp. Bătălia pentru Pokrovsk poate deveni punctul culminant al ofensivei ruse din acest an, după care linia frontului de aici va începe să se stabilizeze, dar este puţin probabil că va urma o contraofensivă ucraineană la scară largă. progrese ale forțelor ruse în direcția Kupiansk, lângă satul Pishchane, spre râul Oskil. Trupele ruse încă încearcă să ajungă pe malul râului Oskil pentru a întrerupe liniile de aprovizionare ale forțelor ucrainene de pe malul estic. Distanța de la pozițiile lor actuale până la mal este de aproximativ 5-6 km, mai notează CIT. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina donetk pokrovsk
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025