Antena Meniu Search
x

Curs valutar

ISW: Putin vrea capitularea Ucrainei şi a Occidentului. Nu va accepta negocieri de pace în alţi termeni

Război în Ucraina. Deși operațiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk pare să aibă un impact asupra armatei ruse la nivel operațional, incursiunea nu a schimbat gândirea strategică a președintelui Vladimir Putin, evaluează miercuri Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW). Într-un interviu pentru NBC News, difuzat marţi, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina intenționează să mențină teritoriul ocupat în Kursk pe termen nedefinit pentru a-l forța pe Vladimir Putin să se așeze la masa negocierilor. 

de Redactia Observator

la 04.09.2024 , 13:00

ISW: Putin vrea capitularea Ucrainei şi a Occidentului. Nu va accepta negocieri de pace în alţi termeni
ISW: Putin vrea capitularea Ucrainei şi a Occidentului. Nu va accepta negocieri de pace în alţi termeni - Getty Images

Analiștii militari de la ISW cred că, deși operațiunea ucraineană din regiunea Kursk pare să aibă un impact asupra armatei ruse la nivel operațional, ea nu a schimbat gândirea strategică a lui Vladimir Putin. Potrivit ISW, Putin consideră că Rusia poate acapara lent Ucraina şi că își poate atinge obiectivele printr-un război de uzură. Aceste evaluări îl fac pe Putin imun la discuțiile de pace în alte condiții decât capitularea Ucrainei și a Occidentului la cererile sale.

"În timp ce incursiunea ucraineană în regiunea Kursk pare să aibă un impact la nivel operațional asupra armatei ruse, cel mai probabil incursiunea nu a schimbat încă gândirea lui Putin la nivel strategic. ISW evaluează că Putin crede în continuare că Rusia poate acapara Ucraina încet, pe termen lung, prin înaintări măcinate și că își poate atinge obiectivele printr-un război de uzură, rezistând sprijinului oferit de Occident pentru Ucraina. Aceste evaluări îl fac pe Putin reticent la orice negocieri de pace în alte condiții decât capitularea ucraineană și occidentală la cererile sale" a evaluat ISW în cel mai recent raport despre evoluţia războiului din Ucraina.

Aprecierile experţilor americani în securitate vin după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi într-un interviu pentru NBC News că Ucraina intenţionează să păstreze pe termen nelimitat teritoriile ruseşti pe care le-a cucerit în urma incursiunii surpriză de luna trecută în Kursk, încercând astfel să îl forţeze pe preşedintele Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor. O analiză Foregin Affairs ridică însă semne de întrebare dacă şi cu ce preţ va putea Ucraina apăra în următoarele luni teritoriul din Kursk

Articolul continuă după reclamă

Ucraina va "păstra" teritoriul, deoarece acesta face parte integrantă din "planul său de victorie" pentru a pune capăt războiului, a declarat Zelenski, adăugând că va prezenta propunerea sa partenerilor internaţionali, în primul rând Statele Unite. "Pentru moment, avem nevoie de el", a spus el despre teritoriul pe care Ucraina îl deţine acum în Rusia, refuzând să spună dacă Ucraina intenţionează să încerce să preia şi mai mult teritoriu rusesc. "Nu vă voi spune, îmi pare rău, nu pot vorbi despre asta. Este ca la începutul operaţiunii noastre, aceasta, Kursk", a spus el. "Cu tot respectul, nu pot vorbi despre asta, cred că succesul este foarte aproape de surpriză", a declarat el.

Pe acelaşi subiect

Trupele ucrainene au pătruns în regiunea Kursk de la graniţa cu Rusia în urmă cu aproape o lună, în cadrul unei operaţiuni secrete care a dat peste cap status quo-ul războiului început acum mai bine de 900 de zile. Kievul susţine acum că are sub control aproape 1.300 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc şi a luat sute de prizonieri de război ruşi, dar analiştii occidentali au evaluat o suprafaţă cucerită de 770 de km pătraţi.

Iniţial învăluită în secret, operaţiunea Kursk a fost o surpriză pentru aliaţii Ucrainei, inclusiv pentru SUA. Zelenski a confirmat că administraţia Biden nu era la curent cu operaţiunea şi că aceasta a fost păstrată ca un secret bine păzit chiar şi în interiorul Ucrainei.

Washingtonul a declarat în repetate rânduri că nu a ştiut de planurile Kievului pentru Kursk. "Da, nu am informat pe nimeni. Şi nu este vorba de lipsă de încredere", a declarat Zelenski. Contraofensiva Kievului din vara trecută a eşuat în multe privinţe din cauza modului în care a fost anunţată şi despre care s-a tot vorbit, oferindu-le ruşilor timp să se pregătească, a argumentat preşedintele ucrainean.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Ştiri externe » ISW: Putin vrea capitularea Ucrainei şi a Occidentului. Nu va accepta negocieri de pace în alţi termeni