Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina vrea să păstreze teritoriul din Kursk pentru a-l forţa pe Putin să vină la negocieri

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina intenționează să păstreze teritoriul pe care l-a ocupat în regiunea rusă Kursk pe termen nedefinit pentru a-l forța pe Vladimir Putin să vină la  negocieri. Armata Ucraineană susţine că a ocupat 1300 de km pătraţi în Kursk începând cu 6 august când a lansat incursiunea, dar analiştii occidentali au evaluat o suprafaţă de 770 de km pătraţi.

de Redactia Observator

la 04.09.2024 , 11:37

Ucraina vrea să păstreze teritoriul din Kursk pentru a-l forţa pe Putin să vină la negocieri
Ucraina vrea să păstreze teritoriul din Kursk pentru a-l forţa pe Putin să vină la negocieri - Captură NBC News

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți într-un interviu pentru NBC News că Ucraina intenționează să păstreze pe termen nedefinit teritoriul rusesc pe care l-a ocupat în Kursk pentru a-l forța pe președintele Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor. O analiză Foregin Affairs ridică însă semne de întrebare dacă şi cu ce preţ va putea Ucraina apăra în următoarele luni teritoriul din Kursk

"Nu avem nevoie de pământul lor. Nu vrem să ducem acolo modul nostru de viață ucrainean", a spus Zelenski în cadrul primului său interviu după incursiunea trupelor ucrainene în Kursk. Ucraina va "păstra" teritoriul deoarece face parte din "planul de victorie" a spus Zelenski, adăugând că va prezenta propunerea partenerilor internaționali.

"Deocamdată, avem nevoie de el", a spus el despre teritoriul pe care Ucraina îl controlează acum în Rusia. La aproape o lună de la incursiune, armata ucraineană susține că a ocupat aproximativ 1300 de km pătraţi și că a luat sute de prizonieri ruși. Analiştii occidentali vorbesc însă de o suprafaţă de 700-800 km pătraţi. 

Articolul continuă după reclamă

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ucraina vrea negocieri de pace, dar doar dintr-o poziție de forţă, iar ocuparea teritoriului rus i-ar putea ajuta să o obţină. Un al doilea summit pentru pace este de așteptat să aibă loc în luna noiembrie, după cel din iunie din Elveţia. Zelenski a declarat pentru NBC News că reprezentanții Rusiei trebuie să fie prezenți la cel din toamnă."Înțelegem că fără partea rusă, încheierea acestui război din punct de vedere diplomatic este foarte dificilă", a spus el.

Mai mulți oficiali ruși au spus deja că negocierile de pace au devenit imposibile după ce Ucraina a invadat Kursk. 

Incursiunea din 6 august a fost "o lovitură preventivă" pentru a-i împiedica pe ruși să creeze o zonă tampon de-a lungul graniței cu Ucraina, a mai spus Zelenski. După intensificarea atacurilor ucrainene asupra regiunilor de graniță cu Rusia, Putin a promis că va creea o zonă tampon la granița cu Ucraina pentru a opri atacurile, aminteşte NBC News. În luna mai, ruşii au lansat o ofensivă în Harkov, armata rusă a capturat în şapte zile un teritoriu de 278 km pătraţi, dar înaintarea a fost blocată până la începutul lunii iunie. 

Zelenski: Nu am informat pe nimeni despre Kursk. Nici serviciile ucrainene nu au știut

Zelenski a spus că nu poate dezvălui dacă Ucraina plănuiește să ocupe şi mai mult teritoriu rusesc. "Nu voi spune, îmi pare rău. Cu tot respectul, nu pot vorbi despre asta. Cred că succesul este foarte aproape de surpriză", a spus el.  Zelenski a mai spus pentru NBC News că administrația Biden nu era la curent cu planurile de incursiune în Rusia, deoarece operaţiunea a fost ţinută secret chiar și în interiorul Ucrainei. Washingtonul a spus în repetate rânduri că nu fost implicat în planurile Kievului de a invada Kursk.

"Da, nu am informat pe nimeni. Și nu este o problemă e lipsei de încredere", a spus Zelenski. El a recunoscut că contraofensiva de vara trecută a eșuat din cauză că a fost promovată și s-a vorbit prea mult despre ea, ceea ce a dat rușilor șansa de a se pregăti. De data aceasta, nici măcar serviciile de informații ucrainene nu au știut, susţine el. "Am micșorat la maximum cercul de oameni care știau despre această operațiune. Cred că a fost unul dintre motivele pentru care a avut succes", a spus Zelenski. 

Kremlinul a încercat să transmită că are situaţia din Kursk sub control, spunând că forțele ucrainene suferă de pierderi neobișnuit de mari. Până acum, însă, Rusia nu a reușit să-i împingă pe ucraineni afară de pe teritoriul său. În ciuda unui aparent succes în Kursk, Ucraina continuă să piardă teren în Donbas, unde trupele ruse sunt tot mai aproape de a cuceri oraşele strategice Pokrovsk și Toreţk, explică NBC. 

Potrivit preşedintelui ucrainean, unul dintre obiectivele incursiunii în Kursk a fost acela de a forța Moscova să retragă trupe de pe frontul din Doneţk. Zelenski susţine că Rusia a mutat 60.000 de soldați din Ucraina către Kursk, dar nu a retras trupe de la  Pokrovsk. NBC News nu a putut verifica acest număr. Putin a spus luni că forțele ruse au avansat în est mai repede decât au făcut-o de multă vreme. După 924 zile de război, Rusia controlează aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Ucraina vrea să păstreze teritoriul din Kursk pentru a-l forţa pe Putin să vină la negocieri