Bilanţul negru după inundaţiile din Spania: 205 morţi. Armata trimisă în Valencia, aflată la un pas de o adevărată criză umanitară
205 de persoane au murit în urma inundaţiilor din Spania, potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor spaniole. Printre aceştia sunt trei români, membri ai aceleaşi familii, care ar fi fost ucişi de inundaţiile devastatoare din Spania, potrivit presei spaniole. MAE a confirmat oficial moartea unui singur conaţional. În continuare, alţi 16 români sunt daţi dispăruţi. Doi dintre ei, soţ şi soţie, ar fi fost luaţi de puhoaie în Parcul Naţional Albufera, aproape de Valencia. Fiica lor a primit de la ei un apel disperat - "Sunaţi la 112 că nu mai scăpăm de aici". Românii care trăiesc în regiune au făcut pentru Observator mărturii cutremurătoare. Spun că au văzut vecini sau prieteni luaţi de ape şi nu au putut să facă nimic să îi salveze.
De Cristi Popovici la 01.11.2024, 15:16UPDATE: Atenționare de călătorie! Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Spaniei - Comunitatea Autonomă Andaluzia, asupra faptului că Agenția Meteorologică locală (AEMET) a actualizat prognoza de vreme nefavorabilă și a emis cod roșu și portocaliu de vreme nefavorabilă - ploi intense, căderi semnificative de apă și intensificări ale vântului, pentru vineri, 1 noiembrie 2024, pentru Comunitatea Autonomă Andaluzia – provincia Huelva și zona costieră a provinciei Huelva. Consulatul General al României la Sevilla recomandă evitarea oricăror deplasări care nu sunt urgente.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169. MAE recomandă consultarea paginilor web http://www.meteoalarm.org, http://sevilla.mae.ro/contact, www.mae.ro.
UPDATE: 205 de persoane au murit în Spania în urma furtunii. 202 sunt doar în provincia Valencia, cea mai grav afectată de inundaţii.
- MAE confirmă moartea unui român în inundaţiile devastatoare din Spania. Se afla pe lista persoanelor dispărute
- Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În casa lor, cu luminile...
- Cristi Popovici, corespondenţă din Spania. Realitate dură după inundaţii: fără semnal sau internet, cu...
UPDATE: Ministrul politicii teritoriale, Ángel Víctor Torres, a anunţat că Ministerul Apărării va trimite încă 500 de militari din cadrul Unităţii Militare de Urgenţă (UME), care se vor adăuga celor 1.200 care au fost deja trimişi în Comunitatea Valenciană în primele zile ale intemperiilor.
Pe de altă parte, şaizeci de persoane au fost arestate în Valencia pentru jafuri şi furturi din magazine, case şi maşini. Autorităţile au anunţat coduri roşii şi galbene de ploi torenţiale pentru vineri, în Valencia şi Castellon.
Ştire iniţială: De două zile, regiunea Valencia e o vale a morţii. Puhoaiele au făcut cel puţin 158 de victime. Potrivit presei spaniole - printre morţi ar fi şi 3 români, membri ai aceleaşi familii. Gabi şi Dana erau stabiliţi în Spania de mai bine de 20 de ani. În seara fatidică, cuplul a coborât în garaj cu fiica lor şi cu un vecin, unde au mai întâlnit alţi patru oameni. Toţi aveau să fie prinşi în capcana mortală. Niciunul nu a scăpat când puhoaiele au inundat încăperea.
"Sună, te rog, la 112 că nu scăpăm de aici"
Zeci de oameni sunt în continuare daţi dispăruţi. Nici de soarta a cel puţin 16 români nu se mai ştie nimic. Iniţial, rudele au anunţat autorităţile că nu reuşesc să ia legătura cu 22 de conaţionali. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că şase persoane care erau de negăsit până ieri dimineaţă, sunt acum în siguranţă.
"Sună, te rog, la 112 că nu scăpăm de aici', povesteşte o româncă.
Sunt ultimele cuvinte pe care le-a auzit Petruţa, de la părinţi. Agsina Sandu şi Florin Costel Bedna, ambii de 57 de ani, erau în parcul Natural Albufera, la 10 km de Valencia, când viitura i-a înconjurat.
"Ieşiseră din casă. Apa avea deja doi metri. Era un vânt foarte puternic. Nu ştim cum au ieşit şi au reuşit să se urce pe furgonetă. A ajuns şi cumnatul meu, a mers aproape şase kilometri printr-o viitură extremă. A găsit elicopterul deasupra furgonetei. Nu au găsit pe nimeni pe furgonetă", spune Petruţa Sandu.
Fiica celor doi face acuzaţii grave. 12 ore ar fi trecut până când echipele de salvare ar fi ajuns în zonă, spune ea.
"Serviciile de urgenţă pe care le-am sunat toată noaptea s-au concentrat mai mult pe centrul oraşului. Le-am spus locaţia exactă a părinţilor, au ajuns la 10 dimineaţa", mai spune Petruţa Sandu.
Paiporta e cel mai afectat oraș din regiune. Aici cel puţin 45 de oameni şi-au pierdut viaţa.
Paiporta, o suburbie cochetă a Valenciei, a fost transformată peste noapte într-o zonă desprinsă din Asia îndepărtată. Oameni plini de noroi umblă pe străzi în căutarea ajutoarelor trimise, toate subsolurile sunt pline de măl, strâzile blocate de maşini. totul e distrus aici.
Acolo, localnicii au surprins scene incredibile cu oameni luaţi pe sus de valurile de noroi care au ajuns la un metru şi jumătate. Unii au fost salvaţi în ultima clipă. Acest bărbat a supravieţuit după ce s-a prins de frânghiile aruncate de la balcon .
În alt loc, o femeie a reuşit cu ultimele puteri să se agaţe de un cordon făcut din cearşafuri.
Din cauza ploilor şi a viiturii de proporţii biblice, micile străzi s-au transformat în canale. În doar câteva minute, apa a crescut până la inălţimea unui adult, se văd semne pe clădiri. A luat pe sus maişini cu oameni inauntru. Sunt in continuare zeci de dispăruţi in toată regiunea.
Valencia, la un pas de o adevărată criză umanitară
La scenele dramatice au fost martori şi numeroşi români, care au povestit Observator prin ce au trecut.
"În jumătate de oră, mai puţin de o oră, apa era până la genunchi. Străzi închise, şosele închise. Nu puteam să vorbim cu nimeni. Poliţia nu răspundea. Sunam la numărul de urgenţă din Spania", a declarat Alina.
"Sunt foarte multe persoane dispărute. Au găsit cadavre. E o zonă catastrofică. De la balcon de la mine vedeai pur şi simplu cum apa lua oamenii...strigătele de ajutor, neputinţa că nu poţi ajuta pe nimeni. Strigătele acelea de ajutor nu o să le uit niciodată", a povestit Edi Tănase.
Viitura i-a îngropat afacerea.
"Noi aveam un bar la 400 de metri de casă, nu mai putem face nimic. Asta a mai rămas din bar. Doi metri de apă! Ce vedeţi aici, unde sunt militarii, până undeva mai în faţă, asta e coada pentru ca lumea să poată lua apă potabilă. Nu vă puteţi imagina ce e aici!", a mai spus Edi Tănăse.
Primarul unui alt oraş afectat, Alfafar, acuză guvernul că a uitat de oameni şi spune că unii localnici "trăiesc cu cadavrele în casă".
"Avem nevoie de apă potabilă. Nu ştim unde să căutăm apă, nu ştim de unde să cumpărăm mâncare, nu putem ajunge nicăieri, nu putem ajunge în cealaltă parte a Valenciei. Unde vom merge... avem nevoie de ajutor. Situaţia devine din ce în ce mai gravă. Avem nevoie de ajutor", a declarat un spaniol.
Furtuna denumită a secolului s-a abătut cu puterea unui uragan peste Comunitatea Valenciană. S-au înregistrat precipitaţii record de peste 630 de litri pe metrul pătrat. A plouat în opt ore cât pentru un an, iar apa care s-a revărsat cu furie de pe versanţi a măturat totul în cale.
"Maşina fiului meu e la 2 metri sub apă, în garaj. Pe a mea a luat-o apa din faţa blocului. Am fost toată toată noaptea fără curent, suntem plini de noroi, supăraţi, necăjiţi, am pierdut multe", a declarat Aura Albert.
"Viitura a rupt autostrada. Mai bine de patru poduri sunt puse la pământ, lăsând localităţi izolate, fără apă şi fără curent", a spus un român.
În mijlocul dezastrului, au fost şi momente în care viaţa a triumfat. Un bebeluş a fost salvat dintr-o casă izolată cu ajutorul elicopterului.
Şi aceşti copii din Paiporta au supravieţuit datorită curajului pe care îl are acest bărbat. A spart geamurile blocului şi i-a dus în siguranţă pe cei mici.
Într-o altă înregistrare, un român s-a filmat în timp ce împinge cu TIR-ul său un şofer care risca să fie acoperit de ape în maşină.
Până să ajungă salvatorii la ei, sinistraţii au format echipe de voluntari. 10 km merg pe jos cu lopeți şi găleți cu apă ca să ajute unde e nevoie.
"Este rău, este foarte rău. Totul este încă inundat. Sunt foarte mulţi oameni care caută ajutor. Casele lor sunt pline de noroi şi pământ. Situaţia este foarte rea. Totul este plin de apă, casele sunt distruse. Nu ştiu...Măcar vin oameni să ajute. Toţi oamenii de aici vin să ajute", spune un voluntar.
Bilanţul inundaţiilor pare să fie cel mai grav din Europa ultimilor 3 ani. În 2021, 185 de persoane au murit în Germania. Imaginile cu locurile afectate, surprinse înainte şi după furtună, arată amploarea dezastrului. La fel şi fotografiile făcute de sateliţii NASA cu oraşul Valencia înainte şi după potop dau fiori. Apele au acoperit o bucată bună din zona în care trăieşte a doua cea mai mare comunitate de români din Peninsula Iberică. De altfel, şi la Bucureşti a fost constituit un comitet de criză.
Locuitorii din zonele afectate arată cu degetul spre oficialii spanioli. Primul avertisment prin sistemul de alertă ar fi venit la aproape 2 ore de când casele le erau deja inundate şi la mai bine de 12 ore după ce meteorologii emiseseră cod roşu de inundaţii. Deşi se ştia încă de marți dimineață de dezastrul ce urma să lovească, abia spre seară a fost înființat organismul regional însărcinat cu coordonarea serviciilor de urgență.
"Din casă nu mi-a mai rămas nimic. Nu mai am alte haine, nimic", spune un localnic.
Valencia de Sud este paralizată în acest moment, pe străzi sunt mii de camioane şi maşini mici blocate din cauza drumurilor surpate. Magazinele se golesc rapid, nu mai e apă îmbuteliată. populaţia riscă o adevărată criză umanitară.
"Oamenii nu au mâncare, nu au apă. Iar Guvernul nu face nimic", spune o femeie.
"În zece minute toată strada era acoperită de apă. Atunci a început să crească nivelul, maşinile treceau plutind. Nivelul urcase până la primul etaj. Aici este urma. Până aici era apa", spune o altă localnică.