Epidemie de Ebola în Guineea, după primele decese cauzate de boală în ultimii cinci ani
Guineea a declarat în mod oficial că se confruntă cu o epidemie de Ebola, după moartea a cel puțin trei persoane din cauza virusului.
De Ana Maria Ghiarasim la 15.02.2021, 09:44- Ebola a făcut peste 11.000 de decese, între 2013 și 2016, în Africa de Vest.
- Focarul ar fi izbucnit după înmormântarea unei asistente care a lucrat într-un centru de sănătate din Goueké, lângă orașul Nzérékoré.
Guvernul a transmis că, pe lângă cele trei persoane decedate, alte patru au fost infectate și au simptome severe precum diaree, vărsături și sângerări, după ce au participat la înmormântarea unei asistente.
Prin urmare, populația urmează să fie vaccinată cu un nou ser, ce va fi achiziționat prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au spus oficialii.
Ebola a făcut peste 11.000 de decese, între 2013 și 2016
Între 2013 și 2016, peste 11.000 de persoane au murit în epidemia de Ebola din Africa de Vest, care a început în Guineea, scrie BBC.
Ca răspuns la acea epidemie, care a afectat în principal Guineea și vecinii săi, Liberia și Sierra Leone, au fost testate mai multe vaccinuri, care au fost folosite cu succes pentru combaterea focarelor din Republica Democrată Congo.
"OMS este în stare de alertă completă și este în contact cu producătorul [unui vaccin] pentru a se asigura că dozele necesare sunt puse la dispoziție cât mai repede posibil pentru a contribui la lupta împotriva acestui virus”, transmite AFP, citându-l pe Alfred George Ki-Zerbo, reprezentantul OMS în Guineea.
Focarul a izbucnit după o înmormântare
Focarul ar fi izbucnit după ce o asistentă care a lucrat într-un centru de sănătate din Goueké, lângă orașul Nzérékoré, a murit la 28 ianuarie, iar înmormântarea ei a avut loc patru zile mai târziu.
Înmormântările comunitare, în care oamenii ajută la spălarea corpului persoanei care a murit, pot fi o modalitate cheie de răspândire a Ebola în etapele anterioare ale unui focar.
Corpurile victimelor sunt deosebit de toxice. Perioada de incubație poate dura de la două zile, la trei săptămâni.
Ebola sare la oameni de la animale infectate, cum ar fi cimpanzeii sau liliecii. Apoi se răspândește între oameni prin contact direct cu sânge infectat, fluide corporale sau organe, sau indirect prin contactul cu medii contaminate.