Antena LIVE

Curs valutar

Este reală sau falsă filmarea cu soldați ucraineni care împușcă în picioare prizonieri de război ruși? Verdictul BBC

Autoritățile ucrainene investighează o înregistrăre video în care ar apărea soldați ucraineni care împușcă în picioare prizonieri de război ruși. Videoclipul publicat duminică dimineaţă, 27 martie, este de o calitate slabă şi a circulat masiv pe rețelele de socializare. A fost repostat la scară largă de conturi pro-ruse pe diverse platforme. BBC nu a putut stabili clar autenticitatea filmării, dar a analizat mai multe indicii. 
• Război Rusia - Ucraina, ziua 35 LIVE TEXT

De la 30.03.2022, 14:53
WhatsApp
Galerie (2)
Este reală sau falsă fimarea cu soldați ucraineni care împușcă în picioare prizonieri de război ruși. Verdictul BBC BBC

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene,Valerii Zaluzhnyi, a declarat că Rusia „filmează și distribuie videoclipuri regizate” pentru a discredita modul în care Ucraina tratează prizonierii ruși. Cu toate acestea, Oleksii Arestovich, un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat o anchetă imediată: „Aș dori să reamintesc tuturor armatelor, civililor și forțelor noastre de apărare că abuzarea prizonierilor de război este o crimă de război”. BBC a analizat videoclipul, dar încă nu a putut să-l verifice independent. Iată ce a stabilit până acum.

Ce apare în filmare?

Filmarea - care are un impact emoţional prea puternic pentru a fi difuzată în întregime - pretinde că arată mai mulţi soldați capturați întinși pe pământ. Unii au pungi pe cap, iar mulți par să sângereze din cauza rănilor de la picioare. Nu este clar cum sau când au fost răniți. Prizonierii sunt interogaţi, sunt întrebați despre unitățile din care provin și activitățile militare din zonă.

La un moment dat, trei bărbați sunt scoși dintr-un vehicul și, aparent, împușcați în picioare de un soldat cu o armă de asalt. Acești bărbați sunt apoi interogați.

Pe acelaşi subiect

Unde au fost filmate imaginile?

Un utilizator de Twitter a indicat duminică seara că imaginile au fost filmate la o fabrică/ fermă de lactate din satul Malaya Rohan, la sud-est de Harkov. BBC a folosit instrumente de geolocalizare pentru a confirma locația. Zona fusese recent capturată de trupele ucrainene de la forțele ruse. Analizând imaginile din satelit și imaginile de la fermă, BBC a identificat indicii despre locația înregistrării.

Înainte ca cei trei soldați să fie împușcați, BBC a comparat părți ale unei case aflate în spatele unuia dintre ei. Un copac, un coș de fum și jumătatea superioară a unei ferestre sunt foarte asemănătoare cu cele dintr-o imagine din 2017 cu împrejurimile fermei de lactate, găsite pe Google. 

În înregistrare, casa este parțial ascunsă de o structură albă. Într-o altă secțiune a filmării, cu soldați întinși în prim plan, există mai multe indicii vizuale. Structura albă, coșurile de fum, copacii și un perete negru, toate sunt prezente în curtea fabricii.

Când a fost realizată filmarea?

Înregistrarea video nu are marcată o oră sau data și nu există metadate disponibile care să permită stabilirea exactă când a fost filmată. Dar cerul arată că era senin, iar pământul este uscat.

Buletinele meteo din zona Harkov ar sugera că videoclipul ar fi putut fi filmat sâmbătă, pe 26 martie. Vineri și sâmbătă vremea a fost uscată, însorită, dar rece, în timp ce în timpul nopții dintre sâmbătă și duminică s-a înregistrat o ploaie slabă în regiune. Analizând poziția soarelui în unele cadre din video, filmarea ar fi putut fi realizată la primele ore ale zilei.

Ce se spune în filmare?

Prizonierii sunt interogați în rusă. Un expert lingvistic al BBC spune că accentele celor care adresează întrebările „sunt în concordanță cu ceea ce ne-am aștepta de la ucrainenii care vorbesc rusa”. Un alt expert a confirmat că soldații care interoghează par să aibă accente est-ucrainene. De exemplu folosesc termenul „hovorit” pentru „a vorbi” în loc de „govorit”, cel rusesc.

La un moment dat, unul dintre prizonieri este acuzat că a bombardat Harkovul, altul este întrebat despre naționalitatea sa și răspunde că este azer, nu etnic rus. Unul dintre prizonieri spune că este staționat în Biskvitne, situat aproape de satul Malaya Rohan și de fabrica de lactate identificată în filmare.

Cine sunt soldații?

Accentele soldaților care îi interogheză pe prizonieri sunt în concordanță cu presupunerile că ar fi ucraineni din estul țării. Asta, însă, nu confirmă că sunt soldați ucraineni. Pot fi separatiști pro-ruși din această regiune. De asemenea, poartă uniforme cu banderole albastre, ca cele folosite de forțele ucrainene, deși acest lucru nu este concludent.

Nu există insigne de regiment sau alte forme de identitate vizibile, ceea ce face foarte dificilă identificarea acestora. Cu toate acestea, forțele ucrainene se aflau în apropiere de zona respectivă.

În weekendul 26-27 martie, a fost postat online o altă înregistrare care arată activitățile unității Kraken, afiliată grupării de extremă dreapta Corpul Național. BBC a geolocalizat acel videoclip ca fiind filmat în satul Vilkhivka, la 5-6 km de Malaya Rohan. Vremea era la fel de însorită și uscată.

Grupul susținea că 30 de ruși au fost luați prizonieri în sat pe 25 martie, iar înregistrarea publicată de Kraken are imagini cu prizonieri legați la ochi și strânși într-o dubă. La un moment dat sunt forțați să cânte imnul național ucrainean. Dar nu apar împușcături sau violențe serioase la adresa prizonierilor. 

În înregistrarea de la ferma de lapte, unul dintre soldați are o pușcă de asalt camuflată, care iese în evidență. Nick Reynolds, un expert militar a examinat arma: „Seamănă cu felul în care forțele speciale ucrainene își camuflează puștile de asalt. Dar arma arată subtil diferită de orice am văzut”. El a subliniat însă că ambele tabere au capturat arme una de la cealaltă, așa că este dificil să ai probe concludente în acest sens. 

Întrebări despre împușcături

Partea cu cel mai mare impact emoțional din înregistrare arată trei bărbați care par să fie împușcați în picioare de la distanță mică cu o armă de asalt. A existat o dezbatere intensă pe rețelele de socializare dacă filmarea este autentică sau pusă în scenă. Unii susțin că nu este reală pentru că nu există suficient sânge, nu sunt dovezi despre rănile cauzate de ieșirea gloanțelor sau deoarece nu se aud țipetele victimelor.

BBC a cerut opinia unor chirurgi și foști medici militari care au dorit să rămână anonimi. Unul a spus că a tratat soldați care au suferit răni cauzate de împușcături și care nu au țipat și a mai precizat că lipsa sângerării abundente la unii soldații răniți ar putea fi explicată prin faptul că unii purtau garou tactic militar (vizibil în videoclip).

„Părerea mea este că înregistrarea nu poate fi catalogată drept „falsă” doar pe baza imaginilor văzute. Acest lucru necesită o anchetă pentru crime de război”. a spus un medic. „Pare autentic... este conform cu descrierea împușcărilor de pedeapsă în membre”, a spus un alt medic. 

Alte conturi de pe rețelele de socializare au subliniat o aparentă lipsă de recul a puștii atunci când soldații trag, susținând că ar fi putut fi cartușe goale. Expertul Nick Reynolds subliniază că gloanțele de 5,45 mm folosite pentru AK-74 sunt de calibru mic și au foarte puțin recul, dar a adăugat că și „calitatea video nu este grozavă”.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Cum vede diaspora anul electoral din Europa și alegerea lui Trump. „Extrema...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își...
Useit
Publicat 22.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
SUA au o nouă armă care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar ar fi mai puțin...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024