Antena Meniu Search
x

Război Rusia - Ucraina, ziua 35 LIVE TEXT. SUA anunță că Rusia a început să-și repoziționeze forțele în jurul Kievului

Război Rusia - Ucraina, ziua 35. Explozii, noaptea trecută, la o bază militară rusească aflată la câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina. Agenţiile de presă ruseşti spun că ar fi fost vorba de un atac cu proiectile lansate de pe teritoriul Ucrainei, în care ar fi fost răniţi patru soldaţi. Autorităţile de la Kiev nu au confirmat însă informaţia. Ieri, Rusia a anunțat că își va reduce activitatea militară, însă Pentagonul susține că este vorba doar de o "repoziționare" a trupelor. 

de Redactia Observator

la 31.03.2022, 13:37

UPDATE 22:59. SUA anunță că Rusia a început să-și repoziționeze forțele în jurul Kievului

Rusia a început să repoziționeze aproximativ 20% din forțele dispuse în jurul capitalei ucrainene Kiev anunţă Pentagonul, potrivit Mediafax. Rusia a început să-și repoziționeze forțele în jurul Kievului. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Pentagonului a avertizat că se așteaptă ca Rusia să realimenteze aceste trupe în vederea redistribuirii, mai degrabă decât să le aducă acasă. John Kirby a declarat că este posibil ca unele dintre forțele rusești să se fi mutat deja în Belarus, spre deosebire de garnizoanele lor de origine. De asemenea, el a declarat că firma rusă Wagner Group a desfășurat aproximativ 1.000 de contractori în regiunea ucraineană Donbass, pe care Moscova a declarat-o ca fiind o prioritate.

UPDATE 22:44. Raport Google: hackeri ruşi au încercat recent să acceseze reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul Europei

Pe acelaşi subiect

Hackerii ruşi au încercat recent să pătrundă în reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul Europei, a afirmat Grupul de analiză a ameninţărilor al Google, într-un raport publicat miercuri, transmite Reuters, citat de news.ro. Raportul nu spune care armate au fost vizate în ceea ce Google a descris drept ”campanii de phishing a acreditărilor” lansate de un grup din Rusia numit Coldriver sau Callisto. ”Aceste campanii au fost trimise folosind conturi Gmail nou create către conturi non-Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută”, se arată în raport. NATO nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta raportul.

UPDATE 22:18. ONU: peste 1.000 de civili au murit în Ucraina

Peste 1.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului declanșat de armata rusă, anunță ONU, notează Mediafax. Șeful ONU pentru drepturile omului a declarat că există „acuzații credibile" potrivit cărora Rusia a folosit bombe cu dispersie în Ucraina de cel puțin 24 de ori. Michelle Bachelet a confirmat ulterior că biroul său a verificat 1.189 de decese în rândul civililor în Ucraina, inclusiv 98 de copii, începând cu 24 februarie. Cu toate acestea, este probabil ca adevăratul număr de morți să fie semnificativ mai mare. „Civilii îndură suferințe incomensurabile, iar criza umanitară este critică", a precizat Michelle Bachelet. Bilanțul recent al morților din orașul asediat Mariupol a sugerat că cel puțin 2.000 de persoane au murit numai în portul sudic.

UPDATE 21:12. Agenția ONU pentru refugiați nu poate comunica cu angajații săi din Mariupol

Agenția ONU pentru refugiați nu poate comunica cu unii dintre angajații săi din Mariupol, afirmă șeful instituției, potrivit CNN, citat de Mediafax. Agenția ONU pentru Refugiați nu poate comunica cu unii dintre angajații săi din orașul ucrainean Mariupol, a declarat miercuri Înaltul Comisar al organizației, Filippo Grandi. „Unii au reușit să iasă. Alții sunt înăuntru și nu putem comunica cu ei în acest moment. Aceștia sunt colegii mei", a declarat el într-un interviu acordat CNN. Grandi a cerut „angajamente ferme" că nu vor fi lupte pentru a putea opera coridoarele de evacuare, adăugând că este „foarte complex și este nevoie de aceste asigurări, altfel nu putem face acest lucru". Înaltul comisar a declarat că „am ajutat la Harkov chiar săptămâna trecută; dar pentru a face acest lucru, avem nevoie de angajamente ferme că nu vor fi lupte și avem nevoie de puțin timp".

UPDATE 19:00. Cel puţin 200 de oameni, ucişi la Irpin de la începutul războiului

Cel puţin 200 de locuitori ai oraşului Irpin, situat la periferia de nord-vest a Kievului şi teatrul unor confruntări armate feroce, au fost ucişi de la începutului invaziei ruse a Ucrainei, anunţă miercuri primaRul Olensandr Maruşin, relatează AFP, citat de news.ro. ”În cel mai puternic moment al ostilităilor, când se bombarda toată ziua, oameni au fost pur şi simplu îngropaţi în grădini sau în parcuri”, declară el. ”Cred că aproximativ 200 sau 300 de persoane au fost ucise, din nefericire”, anunţă într-o conferinţă de presă Markuşin. Forţele ucrainene au anunţat luni că au recuerit această localitate, aflată pe mâna ruşilor de la sfârşitul lui februarie.

UPDATE 18:00. Oficialii americani cred că Vladimir Putin este minţit de consilieri

Oficialii americani sunt de părere că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este minţit de consilierii săi cu privire la modul în care se prezintă armata rusă. Potrivit CNN, care citează un oficial american, lui Vladimir Putin i-ar fi ascuns în mod deliberat situaţia reală din Ucraina pentru a-l face să creadă că armata rusă este puternică.

UPDATE 16:49 Rusia continuă bombardamentele la Cernihiv

Armata rusă continuă să atace oraşul Cernihiv, în ciuda promisiunilor de pace. Primarul oraşului din nordul Ucrainei susţine, conform CNN, că "Moscova nu se ţine de cuvânt că va reduce activitatea militară din zonă" şi că oraşul este sub "un asediu total".

UPDATE 16:36. Armata ucraineană cucereşte o autostradă strategică în est

Armata ucraineană a reluat controlul unei autostrăzi strategice care asigură o legătură între Harkov şi Ciuhuiiv, în estul Ucrainei, informează AFP, citat de news.ro. ”Drumul era vizat de focul forţelor ruse, care au ucis civili. I-am împins zece kilometri mai la nord”, a declarat AFP un comandant din cadrul celei de-a 92-a Brigăzi a armatei ucrainene. Această autostradă strategică, cucerită marţi, asigură o legătură de la Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, şi Ciuhuiv, un oraş cu 300.000 de locuitori, situat la 50 de kilometri sud-est

UPDATE 15:00 Când va înceta bombardarea Mariupolului

Bombardamentele din Mariupol vor înceta, doar atunci când forțele ucrainene se vor preda, i-a transmis președintele Rusiei, Vladimir Putin, omologului său francez, Emmanuel Macron, potrivit BBC

UPDATE 14:30 Preşedintele Ucrainei va vorbi în Parlamentul României

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a anunţat, miercuri, că liderul ucrainean Volodimir Zelenski va susţine un discurs în Parlamentul României, acest lucru urmând să aibă loc săptămâna viitoare.

"Discuţie importantă cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal: preşedintele Zelenski va susţine un discurs în Parlamentul României. Ca preşedinte al Senatului voi aranja ca acest discurs să aibă loc săptămâna viitoare. Ucraina are tot sprijinul meu. Mulţumesc, Denys!", a scris Cîţu, miercuri, pe Twitter.

UPDATE 13:50 Rusia nu crede că s-au făcut progrese privind pacea

Negocierile dintre delegaţiile rusă şi ucraineană de marţi de la Istanbul nu au dus la "nimic foarte promiţător" şi la "niciun progres", a declarat miercuri Kremlinul, informează AFP şi Reuters.

"Deocamdată, nu putem constata ceva care să fie foarte promiţător sau vreun progres. Este încă mult de lucru", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cu toate acestea, el a calificat drept pozitiv faptul că partea ucraineană "a început în sfârşit să-şi formuleze în mod concret propunerile şi le-a pus pe foaie".

"Evităm cu grijă să facem declaraţii publice" despre subiecte care fac obiectul negocierilor, pentru că "noi credem că negocierile trebuie să se desfăşoare" mai discret, a adăugat Peskov.

Aceste declaraţii le anulează pe cele mult mai pozitive ale unor responsabili ruşi care au luat parte la discuţiile ce au avut loc marţi la Istanbul.

UPDATE 13:40 Negocierile dintre Rusia şi Ucraina ”au progresat”, însă Ucraina nu va ceda ”niciun centimetru” din teritoriu

Negocierile dintre Rusia şi Ucraina ”au progresat, cu siguranţă”, deoarece pentru prima dată de la începutul negocierilor, delegaţia rusă a ascultat ce a avut de comunicat partea ucraineană. Cu toate acestea, Ucraina nu va ceda ”niciun centimetru” din teritoriu, iar armata rusă nu şi-a retras trupele din Kiev, şi Cernihiv, potrivit lui Ihor Zhovkva, directorul adjunct al Biroului Preşedintelui Volodimir Zelenski, relatează BBC.

UPDATE 13:30 Serghei Lavrov anunță din China o nouă ordine mondială

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a anunţat miercuri o ordine mondială "multipolară, justă şi democratică" în parteneriat cu China, în timpul primei sale vizite în această ţară de la invadarea Ucrainei, relatează AFP. 

UPDATE 13:20 Fabrica de bere din Liov produce acum hrană pentru refugiaţi şi cocktailuri Molotov

Legea marţială în vigoare în Ucraina presupune implicit şi o prohibiţie asupra alcoolului, situaţie care a dus la paralizarea activităţii la fabrica de bere din cel mai important oraş din vestul ţării, Liov, companie care sprijină acum eforturile de război ale statului ucrainean.

Cocktailuri Molotov, hrană pentru refugiaţii care au fugit din calea violenţelor sau tricouri pentru strângerea de fonduri pentru forţele armate sunt doar câteva dintre activităţile pe care le desfăşoară în prezent fabrica de bere artizanală Pravda, situată într-o zonă populară de la periferia oraşului Liov, unde funcţionează şi un restaurant cu mai multe bucătării şi există câteva săli pentru activităţi culturale.

UPDATE 13:10 Numărul de refugiaţi din Ucraina a depăşit pragul de 4 milioane

Numărul de refugiaţi din Ucraina care au fugit din această ţară după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie a depăşit miercuri pragul de 4 milioane de persoane, potrivit cifrelor Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), informează AFP.

Europa nu a cunoscut asemenea fluxuri de refugiaţi de la Al Doilea Război Mondial încoace, notează France Presse.

"Numărul de refugiaţi din Ucraina a atins acum 4 milioane, la cinci săptămâni de la declanşarea atacului rus", a anunţat într-un tweet Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, sosit miercuri în Ucraina.

"La Lvov, mă voi întâlni cu autorităţile, (reprezentanţi) ONU şi alţi parteneri, pentru a vedea cum să ne sporim susţinerea pentru oamenii afectaţi şi strămutaţi de acest război nebunesc", a subliniat Grandi în acest tweet.

În total 4.019.287 de ucraineni - majoritar femei şi copii - au părăsit Ucraina pentru a fugi de războiul declanşat de Rusia, potrivit cifrei actualizate de pe site-ul dedicat al UNHCR. Numărul de refugiaţi depăşeşte deja estimarea iniţială făcută de UNHCR la începutul războiului. Numai Polonia a primit peste 2,3 de milioane dintre aceşti refugiaţi.

UPDATE 13:00 Armata ucraineană preia din nou controlul asupra unei autostrăzi strategice în estul ţării

Armata ucraineană a preluat din nou controlul asupra unei autostrăzi strategice care leagă oraşele Harkov şi Ciuguiv, în estul Ucrainei, au constatat miercuri jurnalişti ai AFP.

"Şoseaua s-a aflat sub focurile forţelor ruse, care au ucis civili acolo. Le-am respins la circa zece kilometri mai la nord", a declarat la faţa locului, pentru agenţia franceză de presă, un comandant al Brigăzii 92 a armatei ucrainene, scrie Agerpres.

Această autostradă strategică eliberată marţi leagă Harkov, al doilea oraş din Ucraina, de Ciuguiv, un oraş de 30.000 de locuitori situat la 50 de km mai la sud-est.

UPDATE 12:40 Guvernul german a făcut primul pas oficial către raționalizarea gazelor

Berlinul activează un plan de urgență pentru a asigura aprovizionarea cu gaze, după ce Occidentul a refuzat să se conformeze cererii Moscovei de a plăti livrările de gaze în ruble, relatează Financial Times.

UPDATE 12:30 Amploarea dezastrului din Mariupol

Zona din apropierea teatrului bombardat, unde autoritățile au estimat că aproximativ 300 de persoane au murit în urma atacului rusesc, este în ruine. În imagini se observă că acoperișurile fie lipsesc, fie au fost deteriorate semnificativ pe aproape fiecare clădire.

UPDATE 12:20 Trei coridoare umanitare de evacuare, anunţate pentru miercuri

Ucraina şi Rusia au convenit asupra a trei culoare umanitare de evacuare a cetăţenilor pentru miercuri, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. Un culoar umanitar a fost stabilit pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol şi livrarea de ajutor umanitar către Berdeansk, o rută pentru livrarea ajutorului umanitar şi evacuarea locuitorilor din Melitopol şi o altă rută pentru o coloană de vehicule personale de la Enerhodar spre Zaporojie, relatează CNN.

”Convoaiele de autobuze şi camioane cu ajutor umanitar au părăsit deja Zaporojie”, a spus ea într-o înregistrare video, miercuri. ”Cerem ca forţele de ocupaţie să îşi respecte angajamentele şi să permită coloanelor umanitare să treacă prin puncte de control”.

UPDATE 12:00 Maternitate din Mariupol, evacuată cu forţa spre Rusia

Primăria oraşului Mariupol a denunţat miercuri evacuarea forţată spre Rusia a unei maternităţi din acest oraş asediat din sud-estul Ucrainei, unde o altă maternitate a fost bombardată de ruşi pe 9 martie, informează AFP.

"Peste 70 de persoane, femei şi personal medical, au fost scoase cu forţa de ocupanţi din maternitatea nr.2 din districtul de pe malul stâng", a afirmat primăria pe Telegram.

În total, peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost evacuaţi "împotriva voinţei lor", potrivit municipalităţii, care afirmă că ruşii le-au confiscat actele de identitate şi i-au redirecţionat "spre oraşe ruse îndepărtate".

Aceste informaţii nu pot fi verificate din sursă independentă, Mariupol aflându-se sub asediu de la sfârşitul lui februarie.

UPDATE 11:40 Avertisment privind promisiunile Rusiei

Oleksander Danylyuk, un fost consilier prezidențial pe teme de securitate, spune că nu crede în promisiunile Rusiei de a reduce operațiunile militare din jurul Kievului și Cernihivului. Acesta a adăugat că zgomotul bombardamentelor din această dimineață i-a confirmat temerile.

Deși nu există nicio escaladare și unele trupe părăsesc Kievul, „aceasta este doar o regrupare”, avertizează Danylyuk. Fostul consilier crede că Rusia va depune toate eforturile pentru a ocupa regiunile Donețk și Lugansk, în est, deoarece Vladimir Putin are nevoie de o victorie.

„Acum, dacă continuăm să eliberăm orașele din apropierea Kievului, Rusia ne va acuza de agresiune”, spune el. „Ca întotdeauna, există jocuri KGB militare și diplomatice combinate, acesta este doar un joc”, adaugă el.

UPDATE 11:30 Statul Major al armatei ucrainene afirmă că trupele ruse se regrupează pentru a se concentra asupra estului ţării

Statul Major al armatei ucrainene consideră că trupele ruse se regrupează pentru a-şi concentra eforturile în estul Ucrainei şi că "aşa-zisa retragere a trupelor" Moscovei poate fi o rotaţie a anumitor unităţi, potrivit ultimului raport de război dat publicităţii în cea de-a 35-a zi a invaziei ruse, transmite miercuri EFE.

Conform raportului, citat de agenţia ucraineană Ukrinform, "unităţi separate ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse continuă să se retragă din regiunile Kiev şi Cernigău. Există unele semnale că trupele ruse se regrupează pentru a-şi concentra eforturile în direcţia est", scrie Agerpres.

UPDATE 11:20 Rusia şi China au convenit să extindă cooperarea

Rusia şi China au convenit să extindă cooperarea în cadrul unei întâlniri a miniştrilor de Externe ai celor două ţări, care a avut loc miercuri, în China, potrivit agenţiei de ştiri Interfax, care citează Ministerul de Externe al Rusiei, pe fondul a ceea ce Moscova a descris drept ”condiţii internaţionale dificile”, relatează Reuters.

Potrivit Interfax, cooperarea stabilită include consolidarea coordonării politicii externe şi alinierea poziţiilor celor două ţări cu privire la relaţiile internaţionale.

Ministrul chinez de externe Wang Yi s-a întâlnit, miercuri, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în provincia Anhui, din estul Chinei.

UPDATE 11:10 Preşedintele Dumei de Stat transmite UE ''să găsească ruble'' dacă vrea gaz, petrol sau cereale ruse

Uniunea Europeană va trebui să plătească în ruble dacă vrea gaz rusesc, a atenţionat miercuri preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, avertizând de asemenea că şi exporturile de petrol, cereale, metale, îngrăşăminte, cărbune şi cherestea vor fi vândute în curând pe ruble, informează Reuters.

"Dacă vreţi gaz, găsiţi ruble", a transmis miercuri, într-o postare pe o reţea socială, Viaceslav Volodin. "Mai mult decât atât, ar fi corect - acest lucru este benefic pentru ţara noastră - să fie extinse listele de produse care să fie plătite în ruble, pentru a include: îngrăşăminte, cereale, ulei de gătit, ţiţei, cărbune, metale, cherestea, etc.", a adăugat el.

UPDATE 11:00 Ucraina: Rusia continuă „actele ilegale” împotriva localnicilor

Forțele armate ucrainene susțin că trupele ruse continuă să „comită acte ilegale” împotriva populației civile din Zaporijie în sud-estul Ucrainei și Herson în sud, potrivit BBC.

De asemenea, autoritățile locale spun că Rusia continuă să trimită trupe în Ucraina și că rușii continuă să percheziționeze casele localnicilor, să rețină activiști pro-ucraineni și oficiali guvernamentali.

UPDATE 10:50 Ucraina solicită retragerea forţelor ruse din zona Cernobîlului

Forţele armate ale Ucrainei susţin că există pericolul ca muniţia să explodeze la centrala nucleară de la Cernobîl, solicitînd demilitarizarea zonei prin retragerea forţelor ruse care ocupă centrala trebuie, a declarat miercuri, vicepremierul Irina Vereşciuk, conform Reuters.

Ea a mai spus că Ucraina a cerut Rusiei în cadrul negocierilor de marţi desfăşurate în Istanbul, Turcia, să permită stabilirea a 97 de culoare umanitare către cele mai afectate oraşe şi sate din Ucraina.

”Solicităm Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri imediate pentru demilitarizarea zonei de excludere a Cernobîlului şi să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul de repetare a unei catastrofe nucleare”, a mai subliniat oficialul ucrainean.

UPDATE 10:30 Armata rusă lovește zone rezidențiale din Lisichansk 

Potrivit agenției de presă Interfax Ukraine, forțele ruse din estul Ucrainei au bombardat zone rezidențiale din orașul Lisichansk din Lugansk.

Liderul militar regional din Lugansk, Serhiy Haidai, a transmis pe canalul său Telegram că bombardamentul a început în jurul orei 6:30, ora locală. „Clădiri înalte au fost distruse” și „sunt raportate victime”.

UPDATE 10:00 Un birou al misiunii UE a fost atacat de forţele ruse

Un birou al Misiunii Uniunii Europene de consiliere în Ucraina (EUAM) a fost bombardat de către forţele ruse, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează dpa.

''Astăzi, Misiunea UE de consiliere în Ucraina (EUAM) a obţinut informaţia credibilă conform căreia sediul biroului din Mariupol a fost lovit recent de bombardamentele ruse. Biroul şi echipamentele EUAM au suferit pagube majore. Niciun membru sau contractor al Misiunii nu a fost rănit'', a afirmat Josep Borrell într-o declaraţie.

El a condamnat ferm aceste atacuri, precum şi orice atacuri îndreptate împotriva civililor şi infrastructurii civile.

''Cerem Rusiei să pună capăt imediat ofensivei sale militare şi să-şi retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentul militar de pe întregul teritoriu al Ucrainei, aşa cum au solicitat rezoluţiile Adunării Generale a ONU şi a dispus Curtea Internaţională de Justiţie'', adaugă declaraţia Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

UPDATE 08:40 Rusia, acuzată că a provocat o "criză alimentară globală" 

Rusia a fost acuzată, marţi, la Consiliul ONU, că a provocat o "criză alimentară mondială" şi chiar că a pus oamenii în pericol de "foamete" prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, "grânarul Europei”, relatează lefigaro.

Preşedintele rus "Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Şi el este cel care îi poate pune capăt”, a declarat numărul doi al diplomaţiei americane, Wendy Sherman, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate dedicată situaţiei umanitare din Ucraina.

"Doar Rusia şi preşedintele Putin sunt responsabili pentru că acest război împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acestuia asupra securităţii alimentare mondiale”, a insistat ajunctul secretarului de stat.

UPDATE 08:30 UK: Soldații ruși se întorc în Belarus pentru a se reaprovizionare

Unitățile militare care au suferit pierderi grele au fost forțate să se întoarcă în Rusia și Belarus pentru a se reaproviziona și a se reorganiza, ceea ce a pus presiune asupra „logisticii deja tensionate a Rusiei”, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

UPDATE 08:10 Noi avertismente pentru americanii din Rusia

Departamentul de Stat a avertizat cu privire la "posibilitatea hărţuirii cetăţenilor americani” de către forţele de securitate ruse, "inclusiv arestare” şi "aplicare arbitrară a legii locale”, din cauza poziţiei Washingtonului cu privire la invazia rusă a Ucrainei şi a sancţiunilor impuse împotriva Moscovei.

Avertismentul a fost emis după ce starul american de baschet Brittney Griner a fost reţinută în Rusia de peste o lună. Ea a fost arestată pe 17 februarie, pe un aeroport din apropierea Moscovei cu "vaporizatoare şi un lichid cu un miros deosebit” de ulei de canabis, potrivit vămii ruse.

UPDATE 08:00 Eroul de pe Insula Șerpilor a fost decorat

Un soldat ucrainean care a transmis unei nave de război ruseşti să se "ducă dracu" a fost decorat, după ce a fost eliberat din captivitate, au anunţat autorităţile din Ucraina.

UPDATE 07:30 Peste 3,9 milioane de ucraineni au fugit de invazia Rusiei

UNHCR, agenţia ONU pentru refugiaţi, a declarat că 3.901.713 ucraineni au fugit din ţară -- o cifră în creştere cu 38.916 faţă de actualizarea de luni.

Exodul "este fără precedent de la al Doilea Război Mondial în Europa, cu siguranţă în ceea ce priveşte viteza şi amploarea deplasării”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Matthew Saltmarsh.

UPDATE 07:20 Pentagon: Retragerea Rusiei, doar o "repoziționare"

Forţele ruse din jurul Kievului au început o "repoziţionare”, dar "nu o retragere reală", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, citat de AFP.

"Putem confirma că am văzut un număr mic de trupe care au început să se repoziţioneze”, a spus el reporterilor. Dar "trebuie să fim pregătiţi să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei” şi "asta nu înseamnă că ameninţarea împotriva Kievului a luat sfârşit”, a avertizat el.

"Marea majoritate a forţelor pe care le-au adunat lângă Kiev sunt încă acolo”, a spus John Kirby, iar asta "este o repoziţionare, nu o retragere reală".

Potrivit acestuia, Rusia nu şi-a îndeplinit obiectivul de a cuceri Kievul, nu şi-a îndeplinit obiectivul care a fost să preia controlul Ucrainei, "dar încă poate provoca violenţe masive în ţară, inclusiv în Kiev".

"Trebuie să fim lucizi cu privire la realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren şi nimeni nu ar trebui să fie păcălit de anunţurile Rusiei”, a declarat Kate Bedingfield, o purtătoare de cuvânt de la Casa Albă.

Moscova a promis marţi că îşi va reduce "radical" activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihiv în Ucraina, după discuţii "substanţiale" ruso-ucrainene de la Istanbul.

UPDATE 07:00 Război Rusia - Ucraina. Explozii lângă Belgorod

Mai multe explozii puternice au avut loc aseară la o bază militară rusească de lângă Belgorod, în apropierea graniței cu Ucraina. Până la această oră nu au fost anunţate decese, însă 4 soldați au fost răniți, conform serviciilor de ambulanţă din Rusia. Agenţiile de presă rusești spun că explozia ar fi fost provocată de proiectile lansate de pe teritoriul Ucrainei. Însă oficialii din Belgorod nu au confirmat încă acest lucru. Nici liderii ucraineni nu s-au pronunțat pe subiect. În schimb, în Ucraina, a plouat cu rachete, ieri, încă de la primele ore ale zilei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 35 LIVE TEXT. SUA anunță că Rusia a început să-și repoziționeze forțele în jurul Kievului