Mărturia unui voluntar care a primit noul vaccin anti-COVID, de la Pfizer-BioNtech
Cea mai promiţătoare armă a momentului împotriva noului coronavirus, vaccinul realizat de Pfizer şi BioNTech, va ajunge şi în România. Comisia Europeană a încheiat un acord cu cele două firme producătoare. Este al patrulea contract semnat de executivul european. România a cerut zece milioane de doze, iar campania de vaccinare ar trebui să înceapă anul viitor.
De Redactia Observator la 11.11.2020, 20:58- Voluntarii vorbesc despre reacții similare cu cele ale vaccinului antigripal
- Vaccinul Pfizer- BioNtech se păstrează la minus 75 de grade Celsius, congelat
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19
Milioane de doze de speranţă sunt fabricate în aceste zile şi pregătite pentru a fi trimise în întreaga lume. Inclusiv în România. Comisia Europeană a aprobat astăzi contractul prin care cumpără 300 de milioane de doze din vaccinul Pfizer- BioNtech.
Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene: Este cel mai promițător vaccin din prezent. Odată ce acest vaccin va deveni disponibil, plănuim să îl distribuim rapid, oriunde în Europa, toate statele membre își vor primi cota-parte corectă, în același timp, sub aceleași condiții.
Parte a acordurilor încheiate de Comisia Europeană pentru vaccin, România va beneficia de 10 milioane de doze. Iar primele doze vor ajunge, cel mai devreme, în primul trimestru al anului viitor. Până atunci, vaccinul trebuie, însă, aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului, care va evalua toate riscurile şi eventualele efecte secundare. Voluntarii care l-au primit vorbesc despre neplăceri similare cu cele ale vaccinului antigripal.
Glenn Deshields, voluntar: A doua doză am simțit ca o mahmureală mai ușoară. Dar după prima doză m-am simțit ca și cum aș fi avut o mahmureală gravă, am avut o durere de cap. M-a durut brațul și m-a durut două sau trei zile.
Creierele din spatele celui care ar putea fi primul vaccin anti-COVID eficient din lume sunt cercetătorii germani de origine turcă Ugur Sahin și Ozlem Tureci. Sahin, fondatorul BioNTech, și Tureci sunt soț și soție și pionieri în domeniul imunoterapiilor personalizate contra cancerului. Metoda găsită de ei are la bază o tehnologie nouă, ARN mesager, care îi oferă organismului informațiile genetice necesare pentru a declanșa protecția contra SARS-CoV-2, prin generarea unui antigen specific.
Şi nu este doar revoluţionară, dar prezintă şi unele complicații logistice, precum transportul și conservarea vaccinului, care se face la minus 75 de grade Celsius. Şi termenul de valabilitate redus este o problemă. După decongelare, vaccinul poate fi păstrat la frigider doar cinci zile. Administrarea se face în două doze, la diferenţă de trei săptămâni.
John Burkhardt, vicepreședinte pentru siguranța medicamentului Pfizer: Vrem să ajungem la cel puțin 60 de zile după a doua doză. Două doze pentru a imuniza pacientul. Deci măcar 60 de zile de imunitate și cel puțin 6.000 de voluntari.
Președintele Comisiei Europene a anunțat că se lucrează la pregătirea campaniilor de vaccinare naționale și a îndemnat la prudență. De altfel, Uniunea Europeană nu se bazează doar pe acest produs de imunizare și vizează un portofoliu de șase vaccinuri candidate.
Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: Există acorduri preliminare ale Uniunii Europene și acorduri preliminare cu BioNTech, CureVac și alte companii. Au fost încheiate contracte cu AstraZeneca și Sanofi, cel cu Johnson & Johnson este în principiu încheiat.
BioNTech a anunțat că prețul vaccinului va fi sub preţul mediu al pieţei și va fi adaptat în funcție de țări și regiuni. Costul negociat cu Guvernul american este de 39 de dolari pentru cele două doze necesare pentru imunizare. Uniunea Europeană nu a furnizat detalii financiare.