Exod de proporții biblice în Afganistan. Mii de afgani, între care femei gravide, copii și bătrâni, încearcă să scape de talibani
O înregistrare video publicată de tabloidul Daily Mail arată amploarea exodului din Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul asupra țării, iar americanii s-ar retras cu toate forțele armate. Mii de oameni au lăsat totul în urmă și au luat calea deșertului, în speranța că vor reuși să treacă frontiera și să ajungă în Iran, iar de acolo în Turcia. Printre ei, copii, bătrâni și femei însărcinate.
De Daniel Murărescu la 01.05.2022, 16:12Imaginile, ce duc cu gândul la scene biblice, arată cum mii de persoane încearcă să traverseze deșertul din provincia Nimruz și să scape de regimul taliban. Este posibil ca printre aceștia să fie colaboratori ai fostului guvern sau ai Armatei SUA ce se tem de represalii în perioada următoare, dat fiind faptul că americanii nu mai au capacitatea militară de a proteja populația civilă. Potrivit Daily Mail, oamenii încearcă să ajungă în cele din urmă în Turcia, cu toate că au de parcurs peste 1.600 de kilometri. Unii ar putea ajunge până în Europa.
"Sunt în general oameni săraci, pentru că există alte modalități care nu implică atât de mult mers pe jos, dar acele rute costă mai mult", a explicat un refugiat afgan, care a reușit să scape în felul acesta. Migranții parcug inițial o porțiune de deșert din Pakistan, de unde sunt preluați de călăuze din Iran. "După patru ore de mers, am ajuns într-o vale și am așteptat căderea întunericului. Pe la 10 seara au venit iranienii și ne-au întrebat dacă știm parola. După ce fiecare și-a aflat călăuza am fost împărțiți în grupuri. Apoi am mers în direcția Iranului, grup după grup. [...] Am mai fost de câteva ori pe ruta asta. Înainte erau cam 200 de oameni, dar de data aceasta a fost haos. Erau mii acolo. Am văzut femei gravide, bebeluși, bătrâni. Îmi amintesc de sunetul copiilor plângând ce se reverbera între munți", a povestit el.
Cu arma în mână, ultimul militar al SUA a părăsit Afganistanul la ora 23.59
După un discurs scurt și lipsit de patos în care le-a mulțumit soldaților americani, general-maior Chris Donahue a devenit ultimul militar al Statelor Unite ce părăsește Afganistanul. Operațiunea dramatică de evacuare de pe Aeroportul din Kabul nu a avut nimic din grandoarea unei victorii - un final lipsit de ceremonie după 20 de ani de ocupație militară, 2.461 de militari americani şi civili morți și peste 20.000 de răniţi.
- Talibanii au escortat cetățeni americani la aeroportul din Kabul în urma unei înțelegeri secrete cu armata SUA
- Joe Biden, după retragerea SUA din Afganistan: "Era timpul să încheiem acest război. Aveam de ales între a...
- Marele dușman al talibanilor după plecarea americanilor. Cozi uriașe pentru bani în Kabul: ”Avem nevoie de...
Înarmat până în dinți și cu casca pe cap, comandantul Diviziei 82 Aeropurtată s-a urcat ultimul la bordul avionului cargo Boeing C-17, în ceea ce a reprezentat finalul operațiuni de evacuare din Afganistan. Potrivit generalului McKenzie, pe lângă militarii SUA, 80.000 de civili au fost evacuaţi în ultimele săptămâni. În total, au părăsit Afganistanul 123.000 de civili, fiind zile în care s-au evacuat şi 19.000 de persoane. Însă nu este clar dacă toți americanii au reușit să iasă din țară, sau dacă colaboratorii NATO sau ai fostului regim susținut de Statele Unite au reușit să scape. Potrivit The Guardian, fotografia cu ofițerul Chris Donahue ar putea deveni emblematică pentru modul în care s-a sfârșit ocupația militară - cu un regim prăbușit în câteva zile, scene de haos pe aeroportul din Kabul, atentate sinucigașe și afgani disperați ce se agață de aeronavele militare și cad de la sute de metri altitudine, chiar de sub motoarele cu reacție.
O retragere dorită de americani, însă făcută în grabă
Însă președintele american Joe Biden a insistat că retragerea Americii din SUA nu este nici pe departe comparabilă cu retragerea din Saigon din 1975, după Războiul din Vientnam. Senator la acea vreme, actualul lider de la Casa Albă încă își aduce aminte de fotografiile umilitoare ce au imortalizat ultimii americani evacuați de pe acoperișul ambasadei vietnameze. În Afganistan, Statele Unite au cheltuit nu mai puțin de 2 trilioane de dolari, mai mult decât a necesitat Planul Marshall de reconstrucție a Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial. Schimbarea adusă de ocupația militară a fost una întotdeauna fragilă, dar puțini și-au imaginat că regimul de la Kabul, al fostului președinte Ashraf Ghani, se va dezintegra într-un interval de câteva săptămâni. Cu peste 47.000 de afgani morți în conflict și milioane de refugiați, Afganistanul este departe de a deveni un loc al păcii. Talibanii, cunoscători ai terenului și obișnuiți cu condițiile aprige de viață din Orientul Mijlociu, s-au dovedit a fi un adversar prea puternic pentru cea mai dotată armată a lumii. "Voi aveți ceasurile, noi avem timpul", s-au obișnuit aceștia să spună.