Marele dușman al talibanilor după plecarea americanilor. Cozi uriașe pentru bani în Kabul: ”Avem nevoie de pâine și apă”
Talibanii controlează Afganistanul pentru prima dată în 20 de ani. Dar, deși acum nu mai au nicio opoziție militară, se confruntă cu economia aflată în pragul colapsului și care amenință să înrăutățească o criză umanitară deja devastatoare.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În Afganistan s-au format cozi uriașe în afara băncilor, a bancomatelor și a serviciilor de transfer de bani. Imagini filmate de BBC în Kabul arată amploarea crizei de bani. La mijlocul lunii, SUA au înghețat rezervele din băncile americane. Majoritatea rezervelor valutare ale Afganistanului, de 9 miliarde de dolari, sunt în afara țării și au fost deja înghețate.
Când talibanii au preluat puterea la începutul acestei luni, sistemul bancar al Afganistanului a înghețat. Economia țării era deja extrem de fragilă și depindea în mare măsură de ajutor extern. Țările occidentale au oprit fluxul de bani către Afganistan. Companiile de transfer internațional și-au suspendat serviciile financiare și au întrerupt furnizarea cu bani din străinătate. Practic afganii din străinătate nu mai pot trimite bani familiilor rămase în țară. Valoarea monedei naționale a scăzut brusc și prețurile la alimente au crescut. Fără acces la bani, oamenii devin din ce în ce mai disperați.
Un afgan plecat din țară a scris pe Twitter un mesaj pentru serviciul de transfer Western Union spunând că membrii familiei sale au nevoie de bani pentru mâncare și că nu există altă modalitate de a trimite bani în țară. "Înțelegem nevoia urgentă a oamenilor din Afganistan de a primi fonduri și ne-am angajat să reluăm operațiunile pentru clienții noștri dacă condițiile permit asta", a răspuns compania.
- "Retragerea SUA din Afganistan, o lecție pentru alți invadatori", transmit talibanii în timp ce sărbătoresc cu...
- VIDEO. Talibanii se laudă că au reușit să zboare cu un elicopter Black Hawk în Kandahar. Armata SUA spune că a...
- "Bună treabă, sunt mândru de voi!" Cu arma în mână, ultimul militar al SUA a părăsit Afganistanul la ora...
Afganii care s-au trezit fără prezența trupelor internaționale în țara lor pentru prima dată în aproape 20 de ani sunt îngrijorați, transmite BBC. "Talibanii nu au anunțat încă un nou guvern, un nou sistem de guvernare. Sursele mele îmi spun că este foarte posibil ca aceștia să anunțe înființarea unui emirat islamic așa cum au avut-o în anii 1990", a spus Secunder Kermani, corespondent BBC în Kabul.
Cash-ul a dispărut. Mulțimi uriașe se adună la bancomate iar retragerile au fost limitate. Oamenii așteaptă ore întregi dimineața de la primele ore pentru a retrage o sumă mică din economiile lor. "Oamenii devin destul de disperați. Un bărbat mi-a spus că este îngrijorat că nu mai are ce să le dea de mâncare copiilor săi. O altă femeie a izbucnit în lacrimi. Un număr mare de afgani încă încearcă să plece din țară chiar dacă zborurile de evacuare s-au încheiat. Mulți dintre oamenii care plecau îmi spuneau că motivul lor principal de plecare era de fapt starea precară a economiei", a adăugat corespondentul BBC.
Talibanii vor investiții străine în Afganistan și îndeamnă poporul la unitate
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a cerut unitate națională după retragerea trupelor americane, potrivit BBC. El i-a îndemnat pe afgani să ”depășească diferențele și să se unească”, spunând că nu vor fi sprijiniți de comunitatea internațională dacă poporul nu este unit. El a mai transmis că este conștient de problemele economice și a cerut altor țări să investească în Afganistan. El a adăugat că talibanii vor ”relații bune” cu comunitatea internațională și vor încerca să rezolve ”pe cale amiabilă” orice problemă.
Reacții din Kabul după plecarea trupelor americane din Afganistan: Avem nevoie de pâine și apă
"Nu vrem ca o țară străină să fie în patria noastră. Suntem fericiți că ne-au oferit securitate, dar avem nevoie de pâine și apă", a declarat un localnic pentru Reuters. Alții sunt îngrijorați că băncile nu funcționează și că joburile au fost suspendate de când talibanii au intrat în capitala în urmă cu două săptămâni. "Sunt șomer și stau acasă de 17 sau 18 zile și acest lucru nu este ușor, deoarece avem chirie, facturi la electricitate și alte cheltuieli”, a spus un alt localnic citat de Reuters.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰