Antena LIVE

Curs valutar

Femeia care a provocat cel mai mare dezastru din Silicon Valley a fost condamnată pentru fraudă. Elizabeth Holmes era numită noul Steve Jobs

Fondatoarea companiei Theranos, Elizabeth Holmes, a fost condamnată pentru fraudă şi înşelarea investitorilor. Procesul femeii care a provocat cel mai mare dezastru din Silicon Valley a fost unul intens mediatizat în California.

De la 04.01.2022, 17:18
WhatsApp
Elizabeth Holmes Getty Images

Procurorii au spus că Elizabeth Holmes a mințit cu bună știință despre tehnologia ”minune”, de 9 miliarde de dolari, din spatele companiei Theranos. Elizabeth Holmes a promis investitorilor și pacienților că poate detecta sute de boli cu câteva picături de sânge, revoluţionând tehnologia analizelor de sânge. Minciuna care a ajutat-o să creeze o companie de 9 miliarde de dolari a cutremurat din temelii Silicon Valley.

Jurații au găsit-o vinovată pe Elizabeth Holmes de conspirație pentru a comite fraudă împotriva investitorilor și de fraudă electronică. Ea a negat acuzațiile care i-ar putea aduce o pedeapsă maximă de 80 de ani de închisoare. Holmes nu a fost arestată însă. Data pentru pronunțarea sentinței nu a fost confirmată încă. 

Elizabeth Holmes nu a schițat nicio emoție în momentul verdictului 

Jurnaliștii prezenți în sala de judecată au spus că tânăra de 37 de ani, care a născut primul ei copil anul trecut, nu a schițat niciun gest de emoție când au fost citite verdictele. Și-a îmbrățișat soțul, Billy Evans, și părinții ei înainte de a părăsi sala de judecată.

Pe acelaşi subiect

Holmes a fost judecată pentru 11 capete de acuzare și a fost găsită nevinovată la patru acuzații legate de fraudarea publicului. Juriul a deliberat timp de șapte zile și nu a reușit să ajungă la un consens cu privire la alte trei capete de acuzare.

Cele trei acuzații de fraudă electronică pentru care a fost găsită vinovată se referă la anumiți investitori ai companiei Theranos. Frauda electrocnică este o infracțiune federală de amploare în SUA. Implică utilizarea comunicațiilor electronice, cum ar fi e-mailurile, pentru a face declarații false ca să obții ceva de la o altă persoană - de obicei bani.

Cum a fondat Elizabeth Holmes compania Theranos 

Elizabeth Holmes a fondat Theranos, evaluat la un moment dat la 9 miliarde de dolari, în 2003 pe când avea 19 ani și a abandonat facultatea. Până în 2015, când a început declinul Theranos, era una dintre cele mai lăudate companii din lumea biotehnologiei și din Silicon Valley. Elizabeth Holmes era comparată cu Steve Jobs și ridicată în slăvi de media din SUA ca fiind o inovatoare ce ar putea revoluționa medicina nu doar în America, ci și în lume. 

A fost acuzată că a început să vorbească cu o voce groasă, deși nu acesta era timbrul ei pentru a proiecta o imagine mult mai matură și mai de încredere în fața investitorilor. Comparația cu Steve Jobs a făcut-o chiar să-l imite pe fondatul Apple, copiindu-i stilul vestimentar sobru și minimalist.  Holmes a reușit să strângă peste 900 de milioane de dolari de la miliardari precum magnatul media Rupert Murdoch și mogulul Larry Ellison.

Theranos a promis că va revoluționa industria medicală cu un test care ar putea detecta afecțiuni precum cancerul și diabetul cu doar câteva picături de sânge. Dar o investigație publicată de Wall Street Journal în 2015 a contestat tehnologia care stătea la baza companiei, dezvăluind că în realitate nu funcționează. 

Edison, mașina de testare a sîngelui promisă de Holmes, nu funcționa

Timp de aproape patru luni, la proces, juriului format din opt bărbați și patru femei i s-au prezentat două povești total diferite despre tânăra a cărei cădere a zguduit Silicon Valley. Procurorii au chemat 30 de martori pentru a dovedi că Holmes știa că produsul pe care îl vinde investitorilor - o mașinărie de testare a sângelui numită Edison - este un fals. În realitate compania făcea testele de sânge în secret pe mașini aflate deja pe piață în domeniul medical, au spus procurorii.

La proces, mai mulți directori de laborator au mărturisit că i-au atras atenția lui Holmes despre defectele tehnologiei promovate de Theranos, dar au fost instruiți să le ignore. În același timp, Holmes le-a spus investitorilor că tehnologia funcționează conform planului. Holmes "a ales frauda în locul eșecului afacerii. Ea a ales să fie necinstită cu investitorii și pacienții", a spus procurorul Jeff Schenk la final. „Acea alegere nu a fost doar una insensibilă, ci și criminală”.

Unele voci au acuzat-o că a rămas însărcinată în mod intenționat pentru a câștiga simpatia juraților la proces.

Apărarea a prezentat-o pe Holmes ca pe o femeie de afaceri dedicată și motivată, care a făcut furori într-o industrie dominată de bărbaț. Holmes și-a recunoscut greșelile când a depus mărturie, dar a susținut că nu a fraudat niciodată pacienții sau investitorii cu bună știință.

Apărarea a dat vina și pe Ramesh „Sunny” Balwani, fostul partener de afaceri și fostul iubit al lui Holmes. În cadrul procesului, Holmes l-a acuzat pe Balwani, cu 19 ani mai mare decât ea, de abuz emoțional și sexual, acuzații pe care bărbatul le neagă.

Verdictul trimite un mesaj clar în Silicon Valley

”Elizabeth Holmes a susținut că aparatele ei de diagnosticare ar putea testa sute de boli. Dar nu puteau face asta. Verdictul trimite un mesaj clar și sincer fondatorilor de companii din Silicon Valley - există consecințe atunci când le spui investitorilor lucruri care nu sunt adevărate” a comentat expertul în tehnologie al BBC, James Clayton.

La un moment dat, Elizabeth Holmes a fost numită „următorul Steve Jobs” de revista Inc., „cea mai tânără femeie miliardară din lume” de Forbes și a fost inclusă pe râvnita listă a revistei Time cu cei mai influenți oameni din 2015.

Ea a fondat Theranos pe când era încă o adolescentă, la scurt timp după ce a renunțat să studieze inginerie chimică la Universitatea Stanford. Theranos și-a încetat oficial activitatea în 2018, în urma scandalului.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

elizabeth holmes theranos frauda
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025