Femeile, chemate să lucreze în uzine în locul bărbaţilor în Ucraina. Taxa cerută companiilor ca angajaţii lor să nu fie luaţi în armată
Război în Ucraina. Deputaţii ucraineni propun companiilor să plătească o taxă de 450 de euro lunar de angajat pentru a evita încorporarea angajaţilor în armată. Între timp pentru că bărbații sunt recrutați la scară largă femeile sunt chemate să lucreze în uzine.
De Redactia Observator la 12.06.2024, 17:35Uzinele şi fabricile din Ucraina, în special cele din domeniul siderurgiei, se plâng că rămân fără muncitori din cauză că bărbaţii sunt chemaţi în armată. La uzina ArcelorMittal din Krivoi Rog, un oraș din sudul ţării, dintre cei 18.000 de angajaţi de la începutul războiului, aproximativ 3.500 de bărbați au fost mobilizați și cel mai probabil vor urma să plece mai mulți în acest an, relatează Financial Times.
Femeile, chemate să lucreze în uzine
"Dacă vor continua să mobilizeze din angajaţii noştrii, nu vom avea suficient personal pentru a funcţiona. Vorbim aici despre existența companiei", a declarat luna trecută directorul executiv al fabricii. În disperare de cauză, conducerea încearcă să atragă femei pentru munci rezervate în mod normal bărbaţilor. Compania a pus panouri uriașe în tot orașul cu femei în salopetă portocalie şi mesajul "Doamnele conduc de fapt lucrurile aici!"
Taxă de 450 de euro cerută companiilor
- Ungaria nu va participa la misiunea NATO pentru Ucraina, dar nu nici nu o va bloca. Acord între Stoltenberg şi Orban
- Refugiaţii ucraineni se vor întoarce în ţară după terminarea războiului, crede Zelenski: Nu are sens să-i...
- Germania trimite Ucrainei un sistem Patriot şi 100 de rachete. Şi SUA au decis să furnizeze Kievului un nou...
- Ce aşteptări are România de la NATO, dacă cedează Ucrainei un sistem Patriot. Iohannis va convoca CSAT: "Aici...
În condiţiile în care mobilizarea a agravat lipsa de lucrători în Ucraina, deputaţii ucraineni au anunţat miercuri un proiect de lege ce ar permite companiilor să plătească o taxă lunară pentru a evita ca angajaţii lor să fie încorporaţi în armată. Sute de mii de tineri ucraineni au părăsit ţara de la declanşarea invaziei ruse în 2022 şi aproape trei sferturi dintre companiile din Ucraina spun că se confruntă cu penurii de personal, potrivit unei anchete publicate în aprilie.
"În aceste vremuri dificile, funcţionarea oricărei companii depinde de previzibilitate şi prima problemă care îi preocupă astăzi pe majoritatea producătorilor este să ştie dacă vor fi în măsură să-şi păstreze angajaţii", a explicat Dmitro Nataluha, deputat al partidului aflat la putere, pe Facebook.
Potrivit proiectului de lege, orice entitate comercială care va plăti o redevenţă militară de 20.000 de hrivne (circa 450 de euro) pe lună per angajat va avea posibilitatea să-i scutească pe aceşti lucrători de mobilizare. Companiile vor avea sarcina să determine care dintre angajatorii lor sunt "esenţiali", a explicat Nataluha. Salariul mediu brut lunar în Ucraina este de 450 de euro.
Ucraina are mare nevoie de militari
În ultimele luni, Ucraina, a cărei armată se confruntă cu o lipsă de recruţi, a instaurat o serie de măsuri menite să completeze rândurile sale, printre care recrutarea de deţinuţi, scăderea vârstei de mobilizare la 25 de ani şi înăsprirea pedepselor pentru cei care încearcă să fugă de înrolare.
La începutul lunii iunie, Kievul a anunţat că ucrainenii de 17 ani trebuie să se întoarcă din străinătate şi să se înscrie la biroul de înrolare militară. În același timp, Ambasada SUA de la Kiev a anunţat că, potrivit noilor reglementări ale Kievului, bărbaţii cu dublă cetăţenie, inclusiv cei care locuiesc în Statele Unite, nu vor mai putea părăsi Ucraina.
Cu rare excepţii, majoritatea bărbaţilor ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au dreptul să-şi părăsească ţara, conform legii marţiale în vigoare de la începutul invaziei ruse. Serviciile consulare din străinătate le sunt de asemenea indisponibile dacă ei nu dispun de documente militare actualizate