Fenomen extrem, într-o țară din Europa. Au fost aproape 28 de grade iar multe staţiuni de schi au fost închise pentru că nu au zăpadă
Vreme ca în toiul verii în Franţa. Au fost aproape 28 de grade în sudul ţării. Iar în zonele montane, multe staţiuni de schi au fost închise, pentru că nu au zăpadă. Peste Ocean, sudul Californiei are parte de prea multe preicpitaţii. Şapte sute de mii de oameni au rămas pe întuneric din cauza unei furtuni care a provocat inundaţii şi a afectat sute de zboruri.
De Redactia Observator la 05.02.2024, 21:02Plimbări în aer liber şi ieşiri la terasă. Aşa şi-au petrecut timpul în weekend francezii din sudul Franţei. Au fost 27,5 grade Celsius în oraşul Ceret iar în alte localităţi a fost aproape la fel de cald.
Patrick Marliere, meteorolog: Temperaturile normale în Perpignan, în această perioadă a anului, sunt de 9 grade celsius dimineaţa, 13 după-amiază. Noi avem 26.Sunt deja 15 zile de când avem creşteri mari în sudul ţării, am fost bătute recorduri, în fiecare zi mai doborâm câte un record de temperatură maximă.
Un avion care ateriza pe aeroportul din Vilnius a avut probleme din cauza pistei acoperită de gheaţă
Proprietarii de afaceri din staţiunile montane sunt disperaţi, la fel şi turiştii care ajung acolo.
Nu e zăpadă deloc sub două mii de metri, iar singurele zone în care se schiază sunt cele în care există tunuri de zăpadă. În weekend, au fost 18 grade la cota 1.600.
Matthieu Sorel, climatolog: Sunt temperaturi care nu au mai fost măsurate niciodată la munte. Am observat o serie de şase zile consecutive în care nu a fost ger în mijlocul amiezii. Precipitaţiile pentru ianuarie sunt cu 20% mai mici sub medie. Lucrul notabil pentru ianuarie 2024 este seceta, care continuă în regiunile de sud.
În nordul continentului, un avion care ateriza pe aeroportul din Vilnius a avut probleme din cauza pistei acoperită de gheaţă. Pilotul a pierdut controlul şi aeronava a intrat într-o zonă plină de noroi. S-a redresat abia după câteva clipe. Toţi cei 179 de pasageri au scăpat cu bine, deşi au trecut prin clipe de groază.
În Statele Unite, o furtună teribilă s-a abătut asupra Californiei
În Statele Unite, o furtună teribilă s-a abătut asupra Californiei. 38 de milioane de oameni sunt sub alertă de vreme rea, iar guvernatorul statului a decretat stare de urgenţă.
Locatar: Tot cartierul e inundat, frate!
Locatar: Pare că toată lumea a scăpat, totuşi. Vecinii sunt pe acoperiş. E nebunie!
În Los Angeles, furtuna a adus cea mai mare cantitate de precipitaţii din istorie pentru o zi de februarie. 600 de case au fost evacuate de autorităţi. În cartierul Hollywood Hills, unde locuiesc zeci de vedete, un râu de nămol, pietre şi copaci a pornit la vale de pe versanţi.
Karen Bass, primar Los Angeles: Furtuna are potenţialul de a fi una istorică, cu vânt puternic, furtuni cu tunete şi fulgere şi chiar tornade scurte.
Sute de case şi maşini au fost inundate. Vântul a bătut cu 120 de kilometri pe oră şi a doborât copacii şi stâlpii de electricitate.
Unii localnici au ales să ignore total avertismentele. Au ieşit la alergat sau chiar au făcut surf pe străzile pline de apă.
Meteorologii au avertizat că furtuna durează până marţi şi va aduce cantităţi record de precipitaţii.