Fermierul căruia românii îi culeg sparanghelul: "Nu se plâng că îi doare spatele, ca germanii!"
Fermierul căruia românii îi culeg sparanghelul i-a lăudat pe lucrătorii veniți să îi salveze recolta: "Nu se plâng că îi doare spatele, ca germanii!"
De Cosmin Stăniloiu la 23.04.2020, 22:41- 60 de români lucrează la o fermă din Saxonia Inferioară.
- Ei sunt izolați în barăcile în care locuiesc.
Fermierul căruia românii îi culeg sparanghelul i-a lăudat pe lucrătorii veniți să îi salveze recolta: "Nu se plâng că îi doare spatele, ca germanii!"
În vreme ce doar într-un singur land german, Saxonia Inferioară, lipsesc 40.000 de muncitori agricoli sezonieri, conform statisticilor oficiale, care de obicei veneau din România și Polonia, puțini șomeri germani sunt dispuși să accepte locuri de muncă temporare în agricultură, scrie Bild.
Dar pentru fermierul Jorg Heuer (49 de ani), din Fuhrberg, care are o fermă de sparanghel, nemții nu sunt o opțiune. El a reușit să aducă cu un Boeing 60 de români care să-l ajute să recolteze de pe cele 100 de hectare ale fermei sale. Ar fi avut nevoie de 100 de oameni, dar spune că: "nu pot folosi nemți."
La temperaturi în jurul valorii de 15 grade, recoltarea se efectuează timp de 2 luni. Fermierul spune de ce, la fel ca mulți dintre colegii săi, se bazează pe polonezi și români, în loc de ajutoarele germane. "Majoritatea germanilor nu sunt obișnuiți să lucreze în câmp timp de ore întregi. Se plâng repede de durerile de spate. Românii sau polonezii sunt mai puternici."
În același timp, germanii nu sunt dispuși să accepte calendarul de recoltare al sparanghelului, care e unul special: "Sparanghelul trebuie cules la fiecare o zi și jumătate. Germanii cer una sau două zile libere pe săptămână. Acest lucru nu este posibil în sezonul de vârf. Românii lucrează și duminica și sărbătorile publice."
În plus, germanii ar circula liber în comunități și ar fi dificil de controlat dacă se infectează vreunul cu coronavirus. Românii sunt ținuți practic izolați: "Ajutoarele din Europa de Est locuiesc izolat în spațiile de cazare, fără contacte sociale. E un punct important. Cel mai rău ar fi dacă s-ar infecta.", spune Jorg Heuer. Pentru a fi în siguranță, Heuer a înființat o stație de carantină pentru asta.