Antena LIVE

Filmul prăbușirii Afganistanului. Soldații fantomă cu care s-au înșelat americanii și strategia ”Voi aveti ceasuri, noi avem tot timpul”

Statele Unite au cheltuit peste 88 de miliarde de dolari pentru instruirea și echiparea armatei și poliției din Afganistan, aproape două treimi din totalul ajutorului acordat țării din 2002 încoace. De ce s-a dezintegrat armata afgană când americanii nici nu încheiaseră retragerea? Au știut sau nu americanii cât de corupt este guvernul de la Kabul și cât de prost pregătite sunt forțele armate guvernamentale? Asta se întreabă acum nu doar americanii, ci și restul lumii.

De la 17.08.2021, 19:08
Un luptător taliban cu o rachetă RPG stă de pază la o poartă de intrare în afara Ministerului de Interne din Kabul, 17 august 2021. Profimedia

Eșecul uluitor în a forma o forță de luptă afgană coezivă și independentă are în spate ani de zile de aprecieri exagerat de optimiste despre armata și guvernul afgan din partea oficialilor americani. Aceștia au trecut cu vederea și, în unele cazuri, chiar au ascuns în mod intenționat dovezi puternice ale corupției adânc înrădăcinate, ale moralului scăzut și chiar „soldați și polițiști fantomă” care au existat doar pe statul de plată al ministerelor afgane de Apărare și Interne, potrivit Politico.  Un raport SIGAR din 2017 a constatat că din din aproape 350.000 de soldați ANDSF ( Afghan National Security Forces) care se află pe statul de plată, aproape 200.000 dintre ei sunt soldați fantomă, banii probabil fiind distribuiți oficialilor guvernamentali corupți, potrivit Business Insider

Forțele armate afgane s-au extins substanțial în ultimele două decenii, de la doar 6.000 de soldați sub Ministerul Apărării și zero poliție națională în 2003, la 182.071 și, respectiv, 118.628, începând din aprilie 2021, conform ultimelor cifre ale Pentagonului. Pe măsură ce forțele au crescut, s-au înmulțit și laudele la adresa lor.  Un comandant american s-a lăudat acum un deceniu că armata afgană „a luptat cu pricepere și curaj”. Un altul a spus în 2015 că „s-au dovedit a fi din ce în ce mai capabili”. Chiar în ultima lună, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a insistat că forțele afgane „știu să-și apere țara”.

Realitatea era alta. Forțele guvernamentale erau prost pregătite pentru a ține piept unui conflict susținut, iar dovezile în acest sens nu au fost dezvăluite public sau au fost clasificate ca fiind secrete. Începând din 2015, Pentagonul a început să ascundă publicului informații despre armata afgană, într-o acțiune pe care inspectorul general special pentru reconstrucția Afganistanului de la acea vreme a numit-o „fără precedent”. Secretomania Pentagonului, deși poate fi justificată cu motive ce țin de securitate, a lăsat o impresie înșelătoare despre cât de mult post să reziste forțele armate afgane sub presiunea talibanilor.

Zicală afgană: ”Voi aveți ceasurile, noi avem tot timpul”

Pe acelaşi subiect

În rândul trupelor de infanterie rata de abandon sau dezertare era mare. Soldații își abandonau postul inclusiv pentru a merge la munca agricolă. Asta a afectat serios coeziunea trupelor afgane. Sunt voci care acuză inclusiv o strategie prost aleasă de pregătire. Mark Jacobson, fost oficial al Pentagonului și fost înalt oficial NATO în Afganistan, consideră că s-a acordat prea multă atenție pregătirii armatei afgane pentru a respinge o armată străină, mai degrabă decât a se lupta cu o insurgență autohtonă, precum talibanii. „Nu am reușit să modelăm armata afgană după propria noastră imagine”, a spus el într-un interviu. „Am încercat să creăm regimente și brigăzi atunci când aveam nevoie să creăm o armată și o forță de poliție care erau practic forțe speciale concepute pentru a înlătura o insurgență, nu pentru a apăra granițele afgane împotriva atacurilor externe convenționale”.

Poblemele au fost mult mai sistematice. În raportul către Congres reprezentanții americani pentru reconstrucția afgană au citat în iulie „efectele corozive ale corupției” precum și ”îndoieli privind acuratețea  informațiilor despre puterea reală a armatei” și incapacitatea de a evalua „factori intangibili ”cum ar fi „voința de a lupta”. Subliniind impactul corupției asupra forțelor de luptă afgane, aceștia au invocat probleme „cum ar fi dosarele false prin care oficiali corupți își băgau bani în buzunare” în numele unor soldați și polițiști fantomă. 

„Forțele afgane s-au luptat cu un grad scăzut de control, o conducere slabă, lipsa recrutării, dezertare și performanțe slabe pe câmpul de luptă”, a explicat Neha Dwivedi, analist la Janes, o firmă de consultanță în domeniul apărării și serviciilor de informații. „În timp ce armata afgană se laudă cu arme sofisticate și avansate tehnologic, suferă de o lipsă de coeziune, de corupție și gestionare defectuoasă”. „Talibanii, pe de altă parte nu au arme de înaltă tehnologie, dar par stabil din punct de vedere financiar și sunt un grup coeziv stabil”.

Cu alte cuvinte victoria talibanilor poate fi explicată și prin vechea zicală afgană, atribuită de mulți unui comandant taliban: ”Voi aveți ceasurile, noi avem tot timpul”.  Talibanii au fost convinși de la începutul invaziei că americanii și aliații lor se vor retrage la un moment dat.

Afganistan: ofensiva fulger a talibanilor începută în mai. Filmul evenimentelor

Talibanii, care au ajuns duminică la Kabul și au preluat puterea după fuga președintelui Ashraf Ghani, au cucerit regiune după regiune din mai încoace, fără a întâmpina o foarte mare rezistență, după retragerea forțelor americane și NATO. 

Începutul retragerii trupelor:

Avansul talibanilor:

Americanii pleacă din Bagram:

Prima capitală de provincie atacată:

Aeroport protejat:

Orașe mari amenințate:

Cuceriri cheie ale talibanilor: 

Herat, Kandahar și Mazar-i-Sharif:

Talibanii intră în Kabul, președintele fuge:

Ți-a plăcut acest articol?

armata coruptie forte afgane soldati sua talibani
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au...
Useit
Publicat 17.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024