Antena LIVE

Curs valutar

Filmul prăbușirii Afganistanului. Soldații fantomă cu care s-au înșelat americanii și strategia ”Voi aveti ceasuri, noi avem tot timpul”

Statele Unite au cheltuit peste 88 de miliarde de dolari pentru instruirea și echiparea armatei și poliției din Afganistan, aproape două treimi din totalul ajutorului acordat țării din 2002 încoace. De ce s-a dezintegrat armata afgană când americanii nici nu încheiaseră retragerea? Au știut sau nu americanii cât de corupt este guvernul de la Kabul și cât de prost pregătite sunt forțele armate guvernamentale? Asta se întreabă acum nu doar americanii, ci și restul lumii.

De la 17.08.2021, 19:08
WhatsApp
Un luptător taliban cu o rachetă RPG stă de pază la o poartă de intrare în afara Ministerului de Interne din Kabul, 17 august 2021. Profimedia

Eșecul uluitor în a forma o forță de luptă afgană coezivă și independentă are în spate ani de zile de aprecieri exagerat de optimiste despre armata și guvernul afgan din partea oficialilor americani. Aceștia au trecut cu vederea și, în unele cazuri, chiar au ascuns în mod intenționat dovezi puternice ale corupției adânc înrădăcinate, ale moralului scăzut și chiar „soldați și polițiști fantomă” care au existat doar pe statul de plată al ministerelor afgane de Apărare și Interne, potrivit Politico.  Un raport SIGAR din 2017 a constatat că din din aproape 350.000 de soldați ANDSF ( Afghan National Security Forces) care se află pe statul de plată, aproape 200.000 dintre ei sunt soldați fantomă, banii probabil fiind distribuiți oficialilor guvernamentali corupți, potrivit Business Insider

Forțele armate afgane s-au extins substanțial în ultimele două decenii, de la doar 6.000 de soldați sub Ministerul Apărării și zero poliție națională în 2003, la 182.071 și, respectiv, 118.628, începând din aprilie 2021, conform ultimelor cifre ale Pentagonului. Pe măsură ce forțele au crescut, s-au înmulțit și laudele la adresa lor.  Un comandant american s-a lăudat acum un deceniu că armata afgană „a luptat cu pricepere și curaj”. Un altul a spus în 2015 că „s-au dovedit a fi din ce în ce mai capabili”. Chiar în ultima lună, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a insistat că forțele afgane „știu să-și apere țara”.

Realitatea era alta. Forțele guvernamentale erau prost pregătite pentru a ține piept unui conflict susținut, iar dovezile în acest sens nu au fost dezvăluite public sau au fost clasificate ca fiind secrete. Începând din 2015, Pentagonul a început să ascundă publicului informații despre armata afgană, într-o acțiune pe care inspectorul general special pentru reconstrucția Afganistanului de la acea vreme a numit-o „fără precedent”. Secretomania Pentagonului, deși poate fi justificată cu motive ce țin de securitate, a lăsat o impresie înșelătoare despre cât de mult post să reziste forțele armate afgane sub presiunea talibanilor.

Zicală afgană: ”Voi aveți ceasurile, noi avem tot timpul”

Pe acelaşi subiect

În rândul trupelor de infanterie rata de abandon sau dezertare era mare. Soldații își abandonau postul inclusiv pentru a merge la munca agricolă. Asta a afectat serios coeziunea trupelor afgane. Sunt voci care acuză inclusiv o strategie prost aleasă de pregătire. Mark Jacobson, fost oficial al Pentagonului și fost înalt oficial NATO în Afganistan, consideră că s-a acordat prea multă atenție pregătirii armatei afgane pentru a respinge o armată străină, mai degrabă decât a se lupta cu o insurgență autohtonă, precum talibanii. „Nu am reușit să modelăm armata afgană după propria noastră imagine”, a spus el într-un interviu. „Am încercat să creăm regimente și brigăzi atunci când aveam nevoie să creăm o armată și o forță de poliție care erau practic forțe speciale concepute pentru a înlătura o insurgență, nu pentru a apăra granițele afgane împotriva atacurilor externe convenționale”.

Poblemele au fost mult mai sistematice. În raportul către Congres reprezentanții americani pentru reconstrucția afgană au citat în iulie „efectele corozive ale corupției” precum și ”îndoieli privind acuratețea  informațiilor despre puterea reală a armatei” și incapacitatea de a evalua „factori intangibili ”cum ar fi „voința de a lupta”. Subliniind impactul corupției asupra forțelor de luptă afgane, aceștia au invocat probleme „cum ar fi dosarele false prin care oficiali corupți își băgau bani în buzunare” în numele unor soldați și polițiști fantomă. 

„Forțele afgane s-au luptat cu un grad scăzut de control, o conducere slabă, lipsa recrutării, dezertare și performanțe slabe pe câmpul de luptă”, a explicat Neha Dwivedi, analist la Janes, o firmă de consultanță în domeniul apărării și serviciilor de informații. „În timp ce armata afgană se laudă cu arme sofisticate și avansate tehnologic, suferă de o lipsă de coeziune, de corupție și gestionare defectuoasă”. „Talibanii, pe de altă parte nu au arme de înaltă tehnologie, dar par stabil din punct de vedere financiar și sunt un grup coeziv stabil”.

Cu alte cuvinte victoria talibanilor poate fi explicată și prin vechea zicală afgană, atribuită de mulți unui comandant taliban: ”Voi aveți ceasurile, noi avem tot timpul”.  Talibanii au fost convinși de la începutul invaziei că americanii și aliații lor se vor retrage la un moment dat.

Afganistan: ofensiva fulger a talibanilor începută în mai. Filmul evenimentelor

Talibanii, care au ajuns duminică la Kabul și au preluat puterea după fuga președintelui Ashraf Ghani, au cucerit regiune după regiune din mai încoace, fără a întâmpina o foarte mare rezistență, după retragerea forțelor americane și NATO. 

Începutul retragerii trupelor:

Avansul talibanilor:

Americanii pleacă din Bagram:

Prima capitală de provincie atacată:

Aeroport protejat:

Orașe mari amenințate:

Cuceriri cheie ale talibanilor: 

Herat, Kandahar și Mazar-i-Sharif:

Talibanii intră în Kabul, președintele fuge:

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata coruptie forte afgane soldati sua talibani
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025