Mii de deţinuţi, luptători ISIS şi Al Qaeda, au fost eliberaţi de talibani şi ar putea ajunge în Europa. Pe ce arme au pus mâna talibanii
Talibanii au capturat duminică baza aeriană Bagram și au eliberat mii de prizonieri, inclusiv mulți membri care au luptat pentru Al Qaeda, relatează Axios.
Prizonierii de aici sunt unii dintre cei mai înrăiți luptători ai talibanilor și pot reprezenta o amenințare nu numai pentru cetățenii afgani, ci și pentru interesele de securitate americane. Unii dintre ei ar fi fost membri ISIS, potrivit altor surse.
Armata americană a predat controlul bazei aeriane de la Bagram guvernului afgan la începutul lunii iulie. Estimările sugerează că între 5.000 și 7.000 de prizonieri au fost lăsați în urmă după retragerea SUA, relatează CNN. Închisoarea Pul-e-Charkhi este cea mai mare din Afganistan și conținea un bloc de celule de securitate maximă pentru prizonierii Al Qaeda și pentru talibani.
Înregistrări publicate de o agenție de știri afgană, afiliată talibanilor, par să arate luptători talibani care îi lasă pe deținuți să iasă. Locuitorii din zonă au povestit că au auzit și focuri de armă venind din închisoare, a relatat BBC.
Trupele guvernamentale afgane au predat fără luptă controlul bazei situată la periferia Kabulului. Președintele Statului Major al Statelor Unite, Mark Milley, a declarat duminică senatorilor că este accelerată o reevaluare a cât de repede se pot reconstitui grupurile teroriste în Afganistan după ce talibanii au ajuns la putere, relatează Axios.
- Un jurnalist compară afganii căzuți din avion pe aeroportul din Kabul cu bărbatul care s-a aruncat din turnurile...
- VIDEO. Talibani înarmați până-n dinți recită din Coran în palatul prezidențial. Momentul în care au preluat...
- Talibanii proclamă Emiratul Islamic al Afganistanului. Mii de afgani luptă disperați să fugă din Kabul: 5 morți...
În cadrul unei discuții telefonice între înalți oficiali, Joe Biden și senatorii ambelor partide, senatorul Lindsey Graham (republican) i-a întrebat pe secretarul apărării Lloyd Austin și Mark Milley dacă, în lumina evenimentelor recente, vor revizui o evaluare a Congresului realizată în iunie care stabilea un risc „mediu” de reconstituire a grupurilor teroriste în Afganistan în termen de doi ani. Milley a răspuns „da”.
Mai mulţi experţi şi jurnalişti internaţionali se tem că fluxul de refugiaţi din Afganistan va genera o nouă criză migranţilor în Europa iar odată cu ea va creşte şi pericolul terorist.
Pe ce arme au pus mâna talibanii şi care sunt riscurile
În ultimele 4 luni, talibanii au distribuit pe social media imagini cu echipamentul militar pe care l-au capturat de la armata națională, dotată de americani - inclusiv elicoptere de atac și vehicule blindate, relatează BBC.
Talibanii au pus mâna pe artilerie, vehicule aeriene fără pilot (UAV), arme de asalt, pistoale și echipamente precum ochelari cu vedere nocturnă, potrivit grupului RUSI. O parte dintre acestea au fost confiscate din bazele militare afgane. Unele au fost predate de soldații care au dezertat din armata afgană. Talibanii s-au lăudat si cu elicoptere, lăsate în urmă de americani. Jack Watling, un cercetător la RUSI (n.r. un think tank britanic de securitate), spune că talibanii nu au expertiza necesară pentru a le folosi și întreține și probabil că vor avea un impact redus pe câmpul de luptă.
O preocupare mai mare este faptul că talibanii au acces la echipamente cu termoviziune, viziune noctură și la echipamente optice - care pot fi atașate la arme pentru a le îmbunătăți acuratețea. Mai mult talibanii vând deja unele dintre armele furate în străinătate, în Asia Centrală și Orientul Mijlociu, iar acest lucru se va extinde probabil în Africa de Est, spune Watling. Impactul acestui lucru ar putea fi sever. „Când există o disponibilitate la arme, acest lucru facilitează mai multe ciocniri armate...Este ceva ce vom începe probabil să vedem și să simțim în următoarele câteva luni”, explică Watling.
Având în vedere că toate aceste arme circulă, există, de asemenea, riscul luptelor prelungite în Afganistan dacă talibanii nu satisfac nevoile poporului. „Mulți dintre băieții care se aflau în unitățile militare afgane își vor lua armele acasă, sincer, pentru a-și proteja familiile. Așadar, aveți o mulțime de oameni care sunt destul de bine înarmați și au o pregătire militară, care poate decide că nu vor lucrurile așa cum doresc talibanii”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰