Florida obligă prin lege platformele de socializare să șteargă conturile copiilor cu vârste de sub 14 ani
Florida restricţionează accesul minorilor sub 16 ani la reţelele de socializare. Măsura impune platformelor de socializare să închidă conturile copiilor sub 14 ani și pe cele ale persoanelor sub 16 care nu au consimțământul părinților, scrie Reuters.
De Redactia Observator la 26.03.2024, 10:47Guvernatorul statului american Florida, Ron De Santis, a semnat luni o lege care vizează restricţionarea accesului minorilor sub 16 ani la reţelele sociale, într-un moment în care efectul acestor platforme asupra adolescenţilor suscită îngrijorări în Statele Unite, transmite AFP.
Legea va interzice copiilor sub 14 ani să-şi creeze cont pe reţelele de socializare
Legea, care va intra în vigoare în ianuarie anul viitor în acest stat din sud-estul SUA, stipulează că persoanele cu vârsta sub 14 ani nu îşi vor putea crea cont pe o reţea socială. Adolescenţii cu vârsta între 14 şi 15 ani vor avea nevoie de acordul părinţilor pentru a se înregistra pe aceste platforme.
"Încercăm să îi ajutăm pe părinţi să navigheze pe teren foarte dificil", a declarat guvernatorul republican la momentul semnării textului, scrie Agerpres.
- O poză a salvat viaţa unei femei de 33 de ani din Florida. Ce a descoperit tânăra la medic după ce un detaliu a...
- Incident bizar în SUA. Femeie dată dispărută, găsită după trei zile încuiată într-un container. Nu știe ce...
- Povestea Alinei şi a lui Michael, cuplul care a renunţat la viaţa din SUA pentru o găină. S-au mutat în...
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Florida şi principalul iniţiator al proiectului, Paul Renner, a salutat adoptarea legii. "Ştim (...) că pe reţelele sociale sunt comise mai multe infracţiuni împotriva copiilor decât oriunde altundeva", a spus el. "Ştim, de asemenea, că reţelele sociale au un efect devastator asupra sănătăţii mintale a copiilor noştri", a adăugat Renner.
Majoritatea platformelor stabilesc vârsta minimă pentru a deschide un cont la 13 ani, însă această regulă este uşor de ocolit.
Unii susţin că legea ar putea îngrădi dreptul la libertatea de exprimare
Unii critici ai legii susţin că depinde de părinţi, şi nu de autorităţi, să monitorizeze modul în care copiii lor utilizează reţelele sociale. Alţii sunt îngrijoraţi de o posibilă încălcare a Primului Amendament din Constituţia SUA care garantează libertatea de exprimare.
Paul Renner a combătut aceste argumente spunând că platformele creează o dependenţă dăunătoare. "Permanenta consultare, 'like-urile' şi inimile care oferă un pic de dopamină (...) ne încurajează să rămânem online din ce în ce mai mult", a spus el.
Ron De Santis respinsese un alt proiect de lege care interzicea utilizarea reţelelor sociale de către persoanele sub 16 ani pe motiv că textul nu ţinea cont suficient de mult de dorinţele părinţilor.
Guvernatorul, candidat la următoarele alegeri prezidenţiale din SUA, a declarat în repetate rânduri că părinţii trebuie să deţină mai mult control asupra deciziilor referitoare la copiii lor, în special în materie de educaţie.
În Florida, ca şi în alte state americane, legiuitorii au căutat să acorde părinţilor mai multă influenţă în domenii considerate controversate, cum ar fi cursuri pe subiecte legate de orientarea sexuală şi identitatea de gen.