Fostul consilier al lui Putin ameninţă că Rusia ar putea ordona un atac nuclear înainte de Crăciun
Risc de conflict nuclear mai mare ca niciodată în Europa. Vladimir Putin a promulgat azi noua doctrină militară a Rusiei, care îi permite să ordone în orice moment un atac cu arme atomice. Un fost consilier spune că liderul de la Kremlin ar putea ordona o asemenea lovitură înainte de Crăciun, iar ţintele sale ar putea fi de la obiective militare din Ucraina până la ţinte strategice ale NATO sau SUA din Europa. Decizia lui Putin a venit la câteva ore după ce Ucraina a atacat în premieră Rusia cu rachete americane cu rază lungă, chiar în ziua în care se împlinesc o mie de zile de la invazie.
De Redactia Observator la 19.11.2024, 19:26Război în Ucraina. Lovitura aeriană cu rachete americane ATACMS a avut loc la 3,25, noaptea trecută şi a distrus un depozit de muniţii din regiunea Breansk, aflat la 115 kilometri de graniţă. Ministerul rus al Apărării susţine că cinci din cele 6 proiectile au fost distruse iar resturi au căzut în interiorul unei instalaţii militare, care a luat foc. Atacul vine la nici 48 de ore după ce Casa Albă a anunţat că permite Kievului să atace Rusia cu aceste arme americane.
Vladimir Putin a reacţionat imediat şi a promulgat noua doctrină nucleară
Vladimir Putin a reacţionat imediat şi dis de dimineaţă a promulgat noua doctrină nucleară. Documentul anunţă că Rusia îşi rezervă dreptul de a răspunde cu armele nucleare, chiar şi în cazul în care teritorul ţării este atacat cu arme convenţionale. "Agresiunea împotriva Federației Ruse de către orice ţară non-nucleară cu participarea sau sprijinul unei ţări nucleare este considerată un atac comun", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Serghei Markov, care i-a fost consilier apropiat lui Vladimir Putin, spune că liderul de la Kremlin are acum libertatea de a ordona în orice moment folosirea arsenalului atomic.
"Situaţia poate deveni o catastrofă nucleară încă de anul acesta. Anul acesta, înainte de Crăciun", a declarat Serghei Markov, fost consilier al lui Putin. "Ţările din NATO şi Ucraina erau îngrijorate de mult timp din acest motiv, nu erau sigure cât de departe ar putea merge preşedintele Putin cu folosirea armelor nucleare", a declarat Patricia Lewis, analist politic. Guvernul britanic a descris schimbarea doctrinei nucleare drept un gest iresponsabil. Oficiali de la Pentagon încearcă şi ei să sugereze că permisiunea acordată Ucrianei este una mai mult simbolică, raza de acţiune a rachetelor ATACMS este de până la 300 de kilometri, iar Rusia şi-a mutat deja aerodromurile de pe care lansează atacurile asupra Ucrainei, dincolo de această limită.
"Putin se joacă cu frica noastră. Nu face asta doar de 1.000 de zile, a început să o facă din 2014", a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe. Atacul ucrainean asupra Rusiei vine în momentul în care se împlinesc o mie de zile de la invazia ruşilor. Bilanţul, unul încă provizoriu, este cutremurător. În rândul civililor sunt peste 12.000 de morţi, dintre care cel puţin 2.400 sunt copii.