Kommersant: Gazprom lucrează la scenariul de oprire completă a exporturilor de gaze către Europa
Gigantul energetic rus Gazprom analizează opțiunile pentru oprirea livrărilor de gaze către țările "neprietenoase" și evaluează posibilele consecințe, a relatat joi cotidianul rus Kommersant.
De Redactia Observator la 31.03.2022, 11:37- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că ţara sa va cere țărilor "neprietenoase" să plătească combustibilul în ruble, stârnind îngrijorăricu privire la o posibilă criză de aprovizionare cu gaze în Europa.
Putin a ordonat băncii centrale rusești și Gazprom să pregătească această schemă de plată până la 31 martie, în contextul sancțiunilor occidentale pentru "operațiunea sa militară specială" din Ucraina.
Țările Uniunii Europene, unde Gazprom asigură aproximativ 40% din livrările de gaze, au spus că refuză să plătească pentru gazul rusesc în ruble.
"Gazprom lucrează la o opțiune de oprire completă a livrărilor de gaze către "țările neprietenoase" și evaluează consecințele unor astfel de măsuri", anunţă ruşii. Kommersant a precizat că Gazprom a refuzat să discute această problemă cu ziarul.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 36 LIVE TEXT. SUA anunţă că Rusia îşi repoziţionează trupele în jurul Kievului....
- Vladimir Putin l-a anunţat pe Olaf Scholz că UE va plăti gazele în euro, dar va fi făcută conversia în ruble
- Rusia vrea ca tot ce exportă să fie plătit în ruble, inclusiv gazul. Ce se întâmplă cu România
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus miercuri că cliențiinu vor fi obligați să treacă la ruble încă de joi, deoarece "plățile și livrarea sunt un proces care necesită mult timp".
Germania, cel mai mare client de gaz al Rusiei, va continua să plătească în euro sau dolari, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului, adăugând că Putin i-a spus cancelarului german că nimic nu se va schimba pentru partenerii europeni, în ciuda planului său privind plata în ruble.
Cu ajutorul măsurilor luate de banca centrală a Rusiei și a mutărilor financiare ale Moscovei, rubla a revenit zilele acestea la valoarea de dinainte de invazie, în ciuda sancțiunilor occidentale.
"Fisuri" în planul Europei pentru a scăpa de grija aprovizionării cu gaze până iarna viitoare. Avertismentul analiştilor
Planurile Europei de a-şi constitui stocuri şi de a-şi asigura aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare ar putea fi afectate dacă exporturile din Rusia vor fi oprite într-un impas legat condiţiile de plată, riscând reducerea activităţilor industriale, au avertizat analişti citaţi de Reuters.
Rusia livrează de obicei Europei aproximativ 40% din necesarul de gaze al acesteia, dar posibilitatea întreruperii aprovizionării în urma invaziei Rusiei în Ucraina a crescut în ultima săptămână, ţările G7 respingând cererea Moscovei ca plăţile să fie făcute în ruble.