Antena Meniu Search
x

Rusia, către Europa: Găsiți ruble dacă vreți gaze, petrol, îngrășăminte, cereale sau metale rusești

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, a avertizat miercuri Uniunea Europeană că, dacă vrea gaz natural rusesc, atunci va trebui să plătească în ruble și a atenționat că plățile la exporturile de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și lemn ar putea fi, de asemenea, cerute în ruble, relatează Reuters
• Război Rusia - Ucraina, ziua 35 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 30.03.2022, 11:30

Rusia, către Europa: Găsiți ruble dacă vreți gaze, petrol, îngrășăminte, cereale sau metale rusești
Rusia, către Europa: Găsiți ruble dacă vreți gaze, petrol, îngrășăminte, cereale sau metale rusești - Getty Images

După ce Occidentul a impus Rusiei sancțiuni fără precedent după invadarea Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca gazele naturale exportate în Europa sau în Statele Unite să fie plătite în ruble. Liderul rus a ordonat Băncii Centrale Ruse, Guvernului și Gazprom să prezinte până joi pe 31 martie propuneri pentru plățile gazelor în ruble.

Miniștrii Energiei din Grupul G7, al statelor cu economii ”avansate”, format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite au respins cererea de plată în ruble, a declarat Robert Habeck din Germania. Și președintele francez Emmanuel Macron i-a spus lui Putin că acest lucru nu va fi posibil. „Dacă vreți gaz, găsiți ruble”, a spus într-o postare Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.

„Mai mult, ar fi corect, acolo unde este benefic pentru țara noastră, ca să se lărgească lista produselor de export cu plata în ruble pentru a include: îngrășământ, cereale, ulei alimentar, petrol, cărbune, metale, cherestea etc.”.

Nu este clar dacă o astfel de mișcare ar putea deveni politica oficială a Rusiei, deși Putin, când a anunțat decizia a de a cere ruble pentru gaze naturale, a spus că acesta este doar începutul procesului.

Rusia spune că sancțiunile Occidentului - și în special înghețarea a aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale Ruse - echivalează cu o declarație de război economic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rusia, către Europa: Găsiți ruble dacă vreți gaze, petrol, îngrășăminte, cereale sau metale rusești