Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 36 LIVE TEXT. Biden: "Există indicii că Putin i-a pus în arest la domiciliu pe unii dintre consilierii săi"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că semnalele care vin în urma negocierilor de la Istanbul cu Rusia sunt "pozitive", însă ele nu opresc bombardamentele rusești. Departamentul Apărării din Statele Unite anunţă că Rusia a început să repoziționeze aproximativ 20% din forțele dispuse în jurul capitalei ucrainene Kiev. În fața Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată că a provocat o "criză alimentară mondială" şi că a generat riscul apariţiei "foametei" prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei.

de Redactia Observator

la 01.04.2022, 12:59

UPDATE 22:38. Liderul separatist din Donețk a ordonat formarea unei administrații municipale în Mariupol

Liderul separatist din Donețk a ordonat formarea unei administrații municipale pentru Mariupol, anunță presa rusă de stat, potrivit CNN, citat de Mediafax. Denis Pușilin, șeful Republicii Populare separatiste Donețk, a ordonat formarea unei administrații municipale pentru orașul ucrainean asediat Mariupol, potrivit unui decret publicat joi pe site-ul șefului RPD, a relatat TASS, agenția de știri de stat din Rusia. „O administrație locală a Republicii Populare Donețk urmează să fie formată în orașul Mariupol", se arată în document, potrivit TASS. Mariupol, care a îndurat săptămâni întregi de bombardamente rusești, a fost încercuit de forțele rusești, iar autoritățile ucrainene se grăbesc să organizeze evacuarea celor peste 100.000 de persoane care au rămas în oraș.

UPDATE 22:22 Ucraina anunță că 148 de copii au fost uciși în război

Pe acelaşi subiect

Cel puțin 148 de copii au fost uciși în loviturile aeriene rusești de la începutul invaziei în Ucraina, potrivit autorităților de la Kiev, citate de Sky News. Potrivit celei mai recente estimări a Organizației Națiunilor Unite, peste 1.100 de civili au fost uciși în Ucraina în timpul conflictului, inclusiv copii. Autoritățile din Ucraina au anunțat joi seara că cel puțin 148 de copii au fost uciși în timpul războiului. De asemenea, ministerul ucrainean al Apărării susține că au fost lansate 1.370 de rachete și au fost distruse 15 aeroporturi ucrainene începând cu 24 februarie. Mai mult de 10 milioane de ucraineni și-au părăsit casele, dintre care aproximativ patru milioane au intrat în țările vecine ca refugiați.

UPDATE 21:55 Biden: "Există indicii că Putin i-a pus în arest la domiciliu pe unii dintre consilierii săi"

Joe Biden, preşedintele SUA, a declarat că există indicii că Vladimir Putin şi-ar fi demis sau chiar arestat unii dintre colaboratorii apropiaţi. "Există unele indicii că Putin se autoizolează şi i-a concediat sau i-a pus în arest la domiciliu pentru unii dintre consilierii săi. Nu vreau să spun mai multe în acest moment pentru că nu avem dovezi solide în acest sens", a declarat Joe Biden. Afirmaţiile lui Joe Biden vin în completarea unei note informative emisă de serviciile secrete americane conform căreia preşedintele rus Vladimir Putin ar fi fost minţit sau greşit informat despre acţiunile armatei ruse în Ucraina.

UPDATE 21:06. Premierul polonez este de părere că Rusia vrea să cucerească o treime din Ucraina "cât de curând"

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi că el crede că trupele rusești vor urmări să cucerească o treime din teritoriul Ucrainei "cât de curând", notează Mediafax. „Văd că trupele rusești se regrupează, se reorganizează. Cred că vor încerca destul de curând să înconjoare forțele ucrainene, în special în regiunea Donbas. Și apoi, după ce vor fi capturat o treime din teritoriul Ucrainei, vor dori să negocieze din această... poziție foarte puternică", a declarat premierul Poloniei, într-un interviu la CNN. Într-un discurs virtual adresat joi parlamentului australian, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și a avertizat asupra unor implicații mari pentru securitatea globală dacă Rusia nu este oprită. Morawiecki a declarat că aliații Ucrainei trebuie să continue să impună „sancțiuni zdrobitoare” Rusiei.

UPDATE 20:47 Centrala Cernobîl a revenit în mâinile ucrainenilor

Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei, afirmă agenția nucleară a țării, citată de Mediafax. Un jurnalist de la Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, a postat pe Twitter un document ce pare a fi un acord ce ar înseamna că Rusia nu mai este responsabilă de centrala de la Cernobîl. Sky News nu a verificat această informație, dar dacă este corectă, aceasta coroborează rapoartele potrivit cărora forțele rusești s-au retras din regiune. Trupele venite din Rusia au părăsit Cernobîl, a anunțat, joi, compania nucleară de stat din Ucraina, potrivit Sky News.

UPDATE 20:30 Un mort şi patru răniţi după ce armata rusă a atacat un convoi umanitar în apropiere de Cernihiv

O persoană a fost ucisă, iar alte patru au fost rănite în urma unui atac ce a vizat un convoi de cinci autobuze care aduceau voluntari către oraşul asediat Cernihiv, în nordul Ucrainei, anunţă joi un oficial ucrainean, relatează AFP, citat de news.ro. "Combatanţi ruşi au tras asupra unui convoi de voluntari în apropiere de Cernihiv", anunţă însărcinata cu Drepturile Omului în Parlamentul ucrainean Liudmila Denisova. "Cinci autobuze care se îndreptau către oraş pentru a evacua civili au fost vizate de tiruri", precizează ea. "O persoană a murit şi patru sunt grav rănite", anunţă Denisova. Ea acuză trupele ruse de faptul că "nu lasă cea mai mică posibilitate de evacuare a civililor din Cernihivul asediat, lăsând zeci de mii de civili fără hrană, fără apă, fără căldură".

UPDATE 20:22. Rusia anunţă sancţiuni împotriva liderilor UE şi a majorităţii membrilor Parlamentului European

Rusia a anunţat, joi după-amiază, sancţiuni împotriva liderilor Uniunii Europene şi a celor mai mulţi dintre membrii Parlamentului European, ca ripostă la măsurile similare dispuse de instituţiile de la Bruxelles şi de statele membre contra unor oficiali ruşi în contextul invaziei din Ucraina. "Restricţiile li se aplică liderilor de rang înalt ai Uniunii Europene, inclusiv unui anumit număr de comisari europeni, şefilor structurilor militare europene şi vastei majorităţi a membrilor Parlamentului European, cei care promovează politici antiruse", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde. Sancţiunile constau în interdicţii de călătorie pe teritoriul Rusiei şi în restricţii privind deţinerea de active în entităţi ruse.

UPDATE 16:48. Nu este momentul pentru încetarea focului în Ucraina, i-a transmis Putin premierului italian, Mario Draghi

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis premierului italian, Mario Draghi, că situaţia din Ucraina nu a ajuns la cel mai avansat stadiu pentru a fi decisă o încetare a focului. Premierul italian Draghi a mai precizat că Putin i-a transmis că actualele contracte de gaze au rămas în vigoare şi că firmele europene vor continua să plătească livăririle în euro şi dolari.

UPDATE 16:47. Putin a anunțat că a semnat un decret privind plata gazului în ruble

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că a semnat un decret privind plata în ruble pentru exportul de gaze către țările neprietenoase. ”Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de tranzacționare a gazelor naturale rusești cu așa-zise state neprietenoase”, a declarat Putin, conform Tass. Potrivit acestuia, țările occidentale neprietenoase cu Rusia vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești pentru a plăti gazul.

UPDATE 16:09. Rusia acuză Ucraina că a deteriorat intenționat comunicațiile de la Cernobîl

Rusia a acuzat Ucraina că a afectat comunicațiile de la Cernobîl, într-un mesaj în care explică modul în care gestionează centralele nucleare pe care le-a preluat. Rusia afirmă că Ucraina a întrerupt comunicațiile de la distanță dintre centrală și Agenția Internațională pentru Energie Atomică, anunță Sky News, citat de Mediafax. Tot rușii susțin că oficialii ucraineni le-au solicitat membrilor personalului să nu se intre în contact cu forțele rusești de la centrale. Rusia mai spune că, deși rotația personalului se desfășoară normal, Ucraina împiedică procesul, pentru a crea un pretext pentru „propaganda antirusească". Jurnaliștii nu au putut verifica informațiile din surse independente.

UPDATE 15:43. Jens Stoltenberg: "Armata rusă se repoziţionează în Ucraina şi va menţine presiunile asupra Kievului"

Armata rusă încearcă să se repoziţioneze în Ucraina, va menţine presiunile asupra Kievului şi a altor mari oraşe şi va intensifica ofensiva în regiunea Donbas, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, notează Mediafax. "Am auzit anunţuri recente că Rusia va reduce amploarea operaţiunilor militare în jurul Kievului şi în nordul Ucrainei. Dar Rusia a minţit în mod repetat în legătură cu intenţiile. De aceea, vom judeca Rusia în funcţie de acţiuni, nu de vorbe", a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă.

"Din informaţiile serviciilor noastre, unităţile militare ruse nu se retrag, ci se repoziţionează. Rusia încearcă să se regrupeze, să realimenteze şi să intensifice ofensiva în regiunea Donbas. În acelaşi timp, Rusia menţine presiunile asupra Kievului şi asupra altor oraşe. Deci, ne putem aştepta la noi acţiuni ofensive, care vor aduce şi mai multă suferinţă", a atras atenţia secretarul general NATO. "Rusia trebuie să oprească acest război fără sens, să retragă toate trupele şi să se implice în negocieri de bună-credinţă", a insistat Jens Stoltenberg.

UPDATE 15:38. Teorie îngrijorătoare despre Vladimir Putin

Declarațiile contradictorii despre progresele negocierilor de pace taie speranțele unui acord care să pună capăt cât mai repede războiului din Ucraina, care a intrat în a șasea săptămână. Serghei Lavrov a vorbit miercuri despre un „progres substanțial” în negocierile de pace cu Ucraina. Kievul respinge optimismul ministrului rus de externe, spunănd că Moscova are încă pretenții teritoriale inacceptabile. Inclusiv Kremlinul contrazice declarațiile lui Serghei Lavrov.

UPDATE 14:05. Prima reacţie a Kremlinului după ce americanii au spus că liderii armatei ruse îl mint pe Putin: "Suntem îngrijoraţi de lipsa de informaţii a Washingtonului"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului se declară "îngrijorat" de faptul că oficialii de rang înalt de la Washington "nu au habar de ce se întâmplă cu adevărat la Kremlin", relatează Interfax.

"Acest lucru ne provoacă îngrijorare. Se pare că nici Departamentul de Stat, nici Pentagonul nu au informații reale despre ceea ce se întâmplă la Kremlin. Pur și simplu nu înțeleg ce se întâmplă la Kremlin. Nu îl înțeleg pe președintele Putin. Nu înțeleg mecanismul de luare a deciziilor. Ei nu înțeleg stilul muncii noastre", a afirmat Dmitri Peskov.

Reacţia oficialului rus vine ca răspuns la informațiile potrivit cărora președintele Vladimir Putin ar fi dezinformat de către consilierii săi cu privire la cât de prost merge de fapt războiul din Ucraina.

UPDATE 14:00. Vladimir Putin a semnat un ordin pentru înrolarea a 135.000 de recruți

Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.650 de noi soldaţi. Ministerul Apărării anunţă că acest demers reprezintă "recrutarea anuală" şi nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina, transmite Reuters, care citează TASS.

UPDATE 13:55. Soldații lui Putin ar mânca carne de câine din cauza raţiilor expirate. Militar rus, interceptat când vorbea cu familia sa

Soldații ruși care luptă în Ucraina au fost surprinşi în timp ce recunoşteau că au mâncat carne de câine și că au violat fete tinere. Discuţiile au fost interceptate în urma apelurilor pe care militarii le-au efectuat în ultimele săptămâni. 

UPDATE 13:25. Crucea Roşie anunţă că este pregătită să coordoneze vineri evacuarea civililor din Mariupol

Echipele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) se îndreaptă către oraşul ucrainean Mariupol cu ajutoare umanitare şi sunt pregătite să evacueze civilii, a declarat joi ICRC, potrivit Reuters.

Ewan Watson, purtător de cuvânt al ICRC, a afirmat că Ucraina şi Rusia trebuie să cadă de acord asupra termenilor exacţi ai operaţiunii, care este prevăzută pentru vineri, adăugând că ''zeci de mii'' de vieţi depind de succesul operaţiunii.

''Din raţiuni logistice şi de securitate, vom fi pregătiţi să conducem operaţiunea de trecere sigură mâine, vineri, cu condiţia ca toate părţile să cadă de acord asupra termenilor exacţi, printre care traseul, momentul începerii şi durata'', a explicat Watson pentru agenţia de presă britanică.

Mariupol, cu o populaţie înainte de război de 400.000 de locuitori, a fost un punct strategic important încă de la începutul invaziei militare ruse, în urmă cu cinci săptămâni, oraşul fiind bombardat constant.

Încercările repetate de a organiza evacuarea civililor din Mariupol prin coridoare sigure au eşuat până acum, părţile ucraineană şi rusă acuzându-se reciproc. Rusia neagă că acţiunile sale contra Ucrainei au ca ţintă civilii.

UPDATE 13:15. Rușii, prost echipați pentru război, ar fi folosit covoare, crengi și fân pentru a-și camufla tancurile

Soldații ruși ar folosi covoare, crengi și fân pentru a-și camufla tancurile și vehiculele blindate, acesta fiind un posibil semn că nu au primit echipament adecvat de camuflare, scrie Washington Post.

Într-o înregistrare apărută pe rețelele sociale se observă tancurile soldaților ruși inscripționate cu litera Z și camuflate cu crengi de brad. Într-un alt video sunt identificate mai multe vehicule acoperite cu covoare și prelate. 

UPDATE 13:10. NYT: Și dacă Putin nu a calculat greșit? Sub pretextul unei invazii, Putin execută un jaf uriaş

Opinia generală este că Vladimir Putin şi-a greşit în mod catastrofal calculele. A crezut că ucrainenii vorbitori de limbă rusă îi vor primi cu braţele deschise pe soldaţii săi. Nu au făcut-o. A crezut că va da jos rapid guvernul lui Volodimir Zelenski. Nu a făcut-o. A crezut că va dezbina NATO. A unit-o. A crezut că și-a protejat economia de sancțiuni. De fapt a distrus-o. A crezut că chinezii îl vor ajuta. Acum ei se eschivează. A crezut că armata sa modernă va face carne tocată din soldaţii ucraineni. Ucrainenii fac carne tocată din ruşi, cel puțin pe unele fronturi, scrie Bret Stephens într-o opinie publicată în The New York Times. 

UPDATE 13:00. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusgolu, susţine că Turcia încearcă să reunească miniştrii de Externe ai Ucrainei şi Rusiei pentru o nouă discuţie peste 2 săptămâni

Ankara lucrează pentru a reuni miniştrii de Externe ai Ucrainei şi Rusiei pentru discuţii, iar întâlnirea ar putea avea loc în decurs de două săptămâni, a declarat, joi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, în cadrul unui interviu acordat canalului de televiziune naţională A Haber, conform The Associated Press.

Declaraţiile oficialului turc au venit la câteva zile după ce Turcia a găzduit delegaţiile de negociatori din Rusia şi Ucraina, pentru negocieri faţă în faţă, desfăşurate la Istanbul, marţi. Cavusoglu a spus că deciziile luate în timpul negocierilor nu au fost puse pe deplin în aplicare pe teren.

”După această întâlnire au fost luate unele decizii, în special în ceea ce priveşte reducerea tensiunilor, însă noi nu vedem că aceste decizii se reflectă pe teren – cum ar fi îndepărtarea soldaţilor ruşi din anumite zone”, a spus Cavusoglu.

Întrebat despre prezenţa la negocieri a oligarhului rus sancţionat Roman Abramovici, şeful diplomaţiei turce a precizat că omul de afaceri a fost angajat în eforturi ”utile” pentru a pune capăt luptei.

”Abramovici a făcut eforturi sincere pentru a pune capăt luptei încă din prima zi a războiului”, a subliniat oficialul turc.

În timpul negocierilor de marţi de la Istanbul, Ucraina a stabilit un cadru detaliat pentru un acord de pace în baza căruia ţara va rămâne neutră, dar securitatea sa va fi garantată de un grup de ţări terţe, inclusiv SUA, Marea Britanie, Franţa, Turcia, China şi Polonia.

UPDATE 12:00. Australia aplică o taxă vamală suplimentară de 25% la toate importurile din Rusia şi Belarus

Australia retrage Rusiei şi Belarusului dreptul la clauza Naţiunii celei mai favorizate (MFN) şi va aplica o taxă vamală suplimentară de 35% pentru toate importurile din cele două ţări, a anunţat, joi, Departamentul pentru Afaceri Externe şi Comerţ din Australia într-un comunicat de presă, citat de CNN.

”Australia va emite o notificare oficială prin care retrage dreptul la clauza Naţiunii celei mai favorizate (MFN) şi va aplica o taxă valamă suplimentară de 35% tuturor importurilor din Rusia şi Belarus”, se arată în comunicatul de presă, adăugând că Australia se va alătura, astfel, ”altor ţări care împărtăşesc aceleaşi valori”.

Reiterând sprijinul Australiei pentru ”suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, Australia va ”colabora îndeaproape cu partenerii (săi) pentru a se asigura că Rusia va răspunde pentru acţiunile sale”, potrivit comunicatului.

Comunicatul Australiei a coincis cu alocuţiunea în format online a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în faţa Parlamentului australian, joi, care a solicitat impunerea de noi sancţiuni Rusiei şi a vorbit despre dezvoltarea porturilor şi oraşelor de la Marea Neagră şi despre reconstrucţia sectorului naval.

UPDATE 11:35. Gazprom lucrează la scenariul de oprire completă a exporturilor de gaze către Europa

Gigantul energetic rus Gazprom analizează opțiunile pentru oprirea livrărilor de gaze către țările "neprietenoase" și evaluează posibilele consecințe, a relatat joi cotidianul rus Kommersant.

"Gazprom lucrează la o opțiune de oprire completă a livrărilor de gaze către "țările neprietenoase" și evaluează consecințele unor astfel de măsuri", anunţă ruşii. Kommersant a precizat că Gazprom a refuzat să discute această problemă cu ziarul.

UPDATE 11:10. Ce au pățit soldații ruși după ce au răscolit praful radioactiv de la Cernobîl. 300 de militari au fost evacuați

Forţele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a indicat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului, scrie Agerpres. 300 de militari, detectați cu doze mari de radiații în organism după ce au trecut prin cea mai contaminată zonă de la Cernobîl, au fost evacuați cu autobuzele, potrivit El Mundo.

UPDATE 10:50. Dialog halucinant între un soldat rus și soție, după ce a jefuit o casă din Ucraina

Într-o discuție telefonică cu soția sa, un soldat rus din Ucraina s-a lăudat că i-a furat ''produse cosmetice, adidași de marcă și tricouri de calitate'' dintr-o casă ucraineană, potrivit Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). În plus, soţia militarului rus i-a mai cerut un laptop și un echipament sportiv, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 10:40. Un convoi de 45 de autobuze încearcă să evacueze civilii din Mariupol

 Un convoi de autobuze ucrainene se îndrepta joi dimineaţă spre Mariupol, port la Marea Azov, pentru a încerca să furnizeze ajutoare umanitare şi a evacua civilii rămaşi în acest oraş asediat de forţele ruse, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, potrivit Agerpres.

Vereşciuk a menţionat că 45 de autobuze vor ajunge la Mariupol, după ce Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a confirmat că Rusia a fost de acord să deschidă un coridor umanitar sigur.

Primarul oraşului a spus în această săptămână că până la 170.000 de locuitori erau blocaţi în interiorul oraşului, fără curent electric şi cu provizii tot mai puţine. El a adăugat că cel puţin 5.000 de civili au fost ucişi până acum de bombardamentele ruse.

Mariupol, cu o populaţie înainte de război de 400.000 de locuitori, a fost un punct strategic important încă de la începutul invaziei militare ruse, în urmă cu cinci săptămâni, oraşul fiind bombardat constant.

Încercările repetate de a organiza evacuarea civililor din Mariupol prin coridoare sigure au eşuat până acum, părţile ucraineană şi rusă acuzându-se reciproc. Rusia neagă că acţiunile sale contra Ucrainei au ca ţintă civilii. 

UPDATE 10:10. Ucrainenii se strecoară printre mine pe şoselele din apropierea Kievului

Rusia a început să repoziționeze aproximativ 20% din forțele dispuse în jurul capitalei ucrainene Kiev anunţă şi Pentagonul. Iar imaginile apărute pe reţelele de socializare susţin afirmaţia americanilor.

Pe o șosea aflată lângă Borodyanka, localitate aflată la nord-vest de Kiev (aproape de Irpin, recent recucerit de la ruși), au fost puse mine antitanc. Într-unul dintre clipurile video se poate vedea cum mașinile se strecoară printre mine, pentru a nu călca pe ele.

UPDATE 09:30. FMI: Sancţiunile impuse Rusiei ameninţă să reducă supremaţia dolarului

Sancţiunile financiare impuse Rusiei ameninţă să reducă dominaţia dolarului american şi ar putea avea ca rezultat un sistem monetar internaţional mai fragmentat, a avertizat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al FMI, într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times.

Rusia se confruntă cu o multitudine de sancţiuni din partea SUA şi a aliaţilor săi în urma invadării Ucrainei în 24 februarie.

"Dolarul va rămâne o monedă majoră globală chiar în acest context dar fragmentarea la un nivel mai redus este cu certitudine destul de posibilă. Unele ţări renegociază deja moneda în care primesc plăţile pentru comerţ", a explicat Gopinath. Oficialul a adăugat că războiul va stimula şi adoptarea finanţelor digitale, de la criptomonede, la stablecoins (monedele stabile) şi monede digitale bancare centrale.

Utilizarea mai amplă a altor monede în comerţul mondial va duce la o diversificare suplimentară a rezervelor deţinute de băncile centrale, a declarat Gopinath.

Anterior, oficialul afirmase că sancţiunile impuse Rusiei nu vor afecta statutul dolarului ca monedă internaţională de rezervă iar războiul din Ucraina va încetini creşterea economiei mondiale dar nu va duce la o recesiune globală.

UPDATE 09:00. Negocierile Rusia-Ucraina vor fi reluate în format online, vineri, pe 1 aprilie

Organizarea unui referendum privind neutralitatea Ucrainei ar putea dua cel puţin un an, potrivit şefului delegaţiei de negociatori ucraineni, David Arahamia. Oficialul ucrainean a mai afirmat că negocierile de pace vor fi reluate în format online, vineri, pe 1 aprilie, conform BBC.

Neutralitatea ucraineană este o condiţie esenţială a Rusiei de a pune capăt războiului. La începutul acestei săptămâni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat deschis să negocieze această condiţie doar dacă Ucraina va primi garanţii de securitate.

Într-un interviu TV, negociatorul ucrainean David Arahamia a spus că o astfel de decizie ar trebui să fie luată în cele din urmă de poporul Ucrainei, mai degrabă decât de politicieni, printr-un referendum naţional.

Declararea neutralităţii, a spus el, ar necesita înregistrarea a trei milioane de semnături.

”Este o procedură importantă care nu poate avea loc în afara teritoriului paşnic”, a spus el.

Într-o postare online citată de Reuters, Arahamia a spus că Ucraina a propus ca liderii ambelor ţări să se întâlnească, dar Rusia a refuzat propunerea, invocând că este necesar să se mai lucreze la elaborarea unui proiect de tratat.

În cadrul negocierilor ruso-ucrainene de marţi, la Istanbul, Arahamia a spus că s-au făcut progrese suficiente pentru a permite o viitoare întâlnire între preşedintele ucrainean. Zelenski, şi omologul său rus. Putin. Mai mult decât atât, propunerile au fost trimise părţii ruse.

Oficialii ucraineni au afirmat că există unele semne de progres în ceea ce priveşte negocierile de pace, însă aşteaptă să vadă ce reprezintă, într-adevăr, afirmaţiile Rusiei potrivit cărora intenţionează să detensioneze luptele pe teren.

UPDATE 08:00. Probleme mari pentru Vladimir Putin: liderii armatei îl mint iar soldaţii ruşi refuză să execute ordinele şi doboară propriile avioane

Şeful serviciului de spionaj britanic GCHQ a declarat, miercuri, că noi informaţii arătă că unii soldaţi ruşi din Ucraina au refuzat să execute ordinele, şi-au sabotat propriul echipament şi au doborât din greşeală unul dintre propriile avioane, relatează Reuters.

"Putin a judecat masiv greşit situaţia", a declarat Fleming într-un discurs ţinut la Canberra, la Universitatea Naţională Australiană, potrivit unei transcrieri a remarcilor sale. "Credem că consilierilor lui Putin le este frică să-i spună adevărul".

Citând noi informaţii, Fleming a spus că există dovezi că soldaţii ruşi au un moral scăzut şi sunt slab echipaţi.

SUA anunță că Rusia a început să-și repoziționeze forțele în jurul Kievului

Rusia a început să repoziționeze aproximativ 20% din forțele dispuse în jurul capitalei ucrainene Kiev anunţă Pentagonul, potrivit Mediafax. Rusia a început să-și repoziționeze forțele în jurul Kievului. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Pentagonului a avertizat că se așteaptă ca Rusia să realimenteze aceste trupe în vederea redistribuirii, mai degrabă decât să le aducă acasă. John Kirby a declarat că este posibil ca unele dintre forțele rusești să se fi mutat deja în Belarus, spre deosebire de garnizoanele lor de origine. De asemenea, el a declarat că firma rusă Wagner Group a desfășurat aproximativ 1.000 de contractori în regiunea ucraineană Donbass, pe care Moscova a declarat-o ca fiind o prioritate.

Raport Google: hackeri ruşi au încercat recent să acceseze reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul Europei

Hackerii ruşi au încercat recent să pătrundă în reţelele NATO şi ale armatelor unor ţări din estul Europei, a afirmat Grupul de analiză a ameninţărilor al Google, într-un raport publicat miercuri, transmite Reuters, citat de news.ro. Raportul nu spune care armate au fost vizate în ceea ce Google a descris drept ”campanii de phishing a acreditărilor” lansate de un grup din Rusia numit Coldriver sau Callisto. ”Aceste campanii au fost trimise folosind conturi Gmail nou create către conturi non-Google, astfel încât rata de succes a acestor campanii este necunoscută”, se arată în raport. NATO nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta raportul.

ONU: peste 1.000 de civili au murit în Ucraina

Peste 1.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului declanșat de armata rusă, anunță ONU, notează Mediafax. Șeful ONU pentru drepturile omului a declarat că există „acuzații credibile" potrivit cărora Rusia a folosit bombe cu dispersie în Ucraina de cel puțin 24 de ori. Michelle Bachelet a confirmat ulterior că biroul său a verificat 1.189 de decese în rândul civililor în Ucraina, inclusiv 98 de copii, începând cu 24 februarie. Cu toate acestea, este probabil ca adevăratul număr de morți să fie semnificativ mai mare. „Civilii îndură suferințe incomensurabile, iar criza umanitară este critică", a precizat Michelle Bachelet. Bilanțul recent al morților din orașul asediat Mariupol a sugerat că cel puțin 2.000 de persoane au murit numai în portul sudic.

Agenția ONU pentru refugiați nu poate comunica cu angajații săi din Mariupol

Agenția ONU pentru refugiați nu poate comunica cu unii dintre angajații săi din Mariupol, afirmă șeful instituției, potrivit CNN, citat de Mediafax. Agenția ONU pentru Refugiați nu poate comunica cu unii dintre angajații săi din orașul ucrainean Mariupol, a declarat miercuri Înaltul Comisar al organizației, Filippo Grandi. „Unii au reușit să iasă. Alții sunt înăuntru și nu putem comunica cu ei în acest moment. Aceștia sunt colegii mei", a declarat el într-un interviu acordat CNN. Grandi a cerut „angajamente ferme" că nu vor fi lupte pentru a putea opera coridoarele de evacuare, adăugând că este „foarte complex și este nevoie de aceste asigurări, altfel nu putem face acest lucru". Înaltul comisar a declarat că „am ajutat la Harkov chiar săptămâna trecută; dar pentru a face acest lucru, avem nevoie de angajamente ferme că nu vor fi lupte și avem nevoie de puțin timp".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 36 LIVE TEXT. Biden: "Există indicii că Putin i-a pus în arest la domiciliu pe unii dintre consilierii săi"