George Soros îi predă imperiul de 25 de miliarde de dolari fiului său. Alex Soros va lupta împotriva revenirii lui Donald Trump la putere
Miliardarul şi filantropul american George Soros este pe cale să-i predea controlul organizaţiei sale fiului său Alexander Soros, care intenţionează între altele să lupte împotriva posibilităţii unei reveniri la putere a lui Donald Trump, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
De Redactia Observator la 12.06.2023, 10:19George Soros îi va preda controlul fiului său în vârstă de 37 de ani. În primul său interviu în calitate de succesor, Alex Soros spune că imperiul de 25 de miliarde de dolari al familiei sale îşi va spori sprijinul pentru dreptul de vot și la avort.
În vârstă de 92 de ani, creatorul reţelei de fundaţii pentru o "societate deschisă" (Open Society Foundations, OSF) - ce susţine financiar diverse cauze în întreaga lume, de la reforme economice şi judiciare la drepturile minorităţilor şi refugiaţilor şi libertatea de exprimare - se pregăteşte să predea ştafeta unuia dintre fiii săi, Alexander, în vârstă de 37 de ani.
Într-un interviu publicat duminică de Wall Street Journal, acesta din urmă a explicat că este "mai politic" decât tatăl său şi că este îngrijorat că Trump ar putea fi reales la Casa Albă în 2024. "Mi-ar plăcea foarte mult ca banii să nu joace un rol atât de important în politică, dar atâta timp cât cealaltă parte face acest lucru, va trebui să continuăm să îl facem şi noi", a declarat Alexander Soros.
Cine este Alexander Soros
- Elon Musk: George Soros urăște umanitatea. Vrea să erodeze civilizaţia. L-a comparat cu Magneto din X-Men
- Grupul Vice Media şi-a declarat oficial falimentul. Va fi achiziţionat de creditorii săi, printre care se numără...
- George Soros crede că o înfrângere în Ucraina va duce la destrămarea "imperiului rus". Ce spune de o schimbare...
Sub conducerea sa, Fundaţiile pentru o societate deschisă ar urma să meargă pe aceeaşi cale - susţinerea democraţiilor, a unor personalităţi politice ale stângii americane etc -, dar vor susţine şi alte cauze ca dreptul la avort sau egalitatea sexelor. Alexander Soros a fost ales preşedinte al consiliului de administraţie al OSF în decembrie şi prezidează activităţile politice din cadrul aşa-zisului "super PAC" (political action committee), structură care acordă fonduri de campanie candidaţilor politici.
Este singurul membru al familiei care face parte din comitetul pentru investiţii al companiei Soros Fund Management, cea mai mare parte din capitalul acesteia de 25 de miliarde dolari urmând să meargă în anii următori la OSF, iar 125 de milioane au fost rezervate comitetului de acţiune politică.
Cunoscut iniţial ca investitor şi speculator, detestat de ultraconservatori şi vizat frecvent de atacuri cu tentă antisemită, George Soros şi-a folosit banii pentru a-şi apăra ideile, de la lupta împotriva apartheidului în Africa de Sud până la susţinerea militanţilor pentru democraţie din regimuri dictatoriale.
Potrivit WSJ, Alex este mai concentrat pe politica internă din SUA decât tatăl său. Alex îi ajută pe democrați să atragă alegătorii latino și să îmbunătățească prezența la vot în rândul alegătorilor de culoare. El i-a îndemnat pe politicienii democrați să-și perfecționeze mesajul pentru a face ca partidul să fie mai atractiv şi pentru alte categorii de votanţi. "Partidul trebuie să facă mai multe ca să fie mai patriotic și mai incluziv”, a spus el. "Doar pentru că cineva îl votează pe Trump nu înseamnă că el este pierdut sau rasist".
Alex nu are prezenţa tatălui său şi pare adesea inconfortabil în locuri publice mari, potrivit colegilor săi. Și are şi piedica unei lipse de experiență pe scena mondială. Dar numirea lui ar putea ajuta organizația într-un mod important, potrivit oamenilor care lucrează cu el. "Este puțin probabil ca Alex să fie omul negru cum a fost George Soros pentru dreapta", a comentat Anthony Romero, director executiv al Uniunii Americane pentru Libertăți Civile care este finanţată de Fundația pentru o Societate Deschisă, a lui Soros.
George Soros este de multă vreme ținta favorită a extremiştilor, antisemiților şi a adepţilor teoriilor conspiraţiei. A stârnit furia unor regimuri autoritare din lume, inclusiv pe cea a lui Viktor Orban, premierul Ungariei, ţară unde s-a născut miliardarul.