Germania dă vina pe Putin pentru recesiunea economică care se apropie. Țara se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la cel de-al Doilea Război Mondial
Guvernul de la Berlin și-a redus previziunile legate de creșterea economică pentru următorii doi ani și se așteaptă ca producția să înregistreze o scădere de 0,4% în 2023, asta după ce în 2022 a fost înregistrată o creștere modestă de doar 1,4%. În acest moment, guvernanții germani au ajuns la aceeași concluzie ca economiștii care susțin că există riscul ca criza energetică exacerbată de războiul din Ucraina va duce la recesiune în Europa, notează Financial Times.
De Redactia Observator la 14.10.2022, 11:35Robert Habeck, vice-cancelar german și ministru al economiei, a declarat că "recesiunea economică substanțială" este "concentrată mai ales în al treilea și al patrulea trimestru al acestui an și în primul trimestru al anului 2023".
Creșterea prețurilor, deficitul de energie și blocajele lanțului de aprovizionare ar determina contractarea PIB-ului german în următoarele trei trimestre, înainte de o revenire preconizată în 2024, cu o creștere estimată la 2.4%.
Întrebat de ce se așteaptă ca Germania să aibă o evoluție economică mai rea decât cea a altor state, Habeck a dat vina pe dependența ridicată a țării de gazul rusesc. "Țările a căror putere economică este fondată pe aprovizionarea cu gaze a Rusiei se confruntă acum cu o problemă deosebită", a spus el.
Cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii
- Economia Germaniei va cădea anul viitor în recesiune, anunţă Guvernul de la Berlin. Există totuşi şi o veste...
- Pentru prima dată, Franţa va livra în mod direct gaze naturale Germaniei. "Este un moment istoric"
- Germania trimite săgeţi către SUA. Scholz crede că americanii discriminează companiile străine: "Riscă să...
Decizia Rusiei de a reduce livrările de gaze către Europa a aruncat Germania în cea mai gravă criză energetică de la Al Doilea Război Mondial. Creșterea prețurilor la gaze a forțat multe companii să reducă producția sau chiar să se desființeze, în timp ce gospodăriile se pregătesc pentru facturi mult mai mari de încălzire.
"Nu trebuie să-l lăsăm pe Putin să câștige prin strategia sa de a pune în pericol prosperitatea noastră economică", a adăugat Habeck. Încetinirea așteptată "ar fi putut fi mai gravă dacă guvernul nu ar fi acționat", oferind aproape 300 de miliarde de euro pentru a amortiza lovitura prețurilor mai mari la energie. El a spus că numeroasele măsuri de ajutor "au reușit să stabilizeze economia".
Economiștii au prezis că măsurile luate de executivul de la berlin vor reduce inflația și va stimula creșterea pe termen scurt, dar ar putea însemna că prețurile vor continua să crească rapid pentru mai mult timp, ceea ce va pune probabil mai multă presiune asupra Băncii Centrale Europene pentru a ridica ratele dobânzilor.