Antena Meniu Search
x

Economia Germaniei va cădea anul viitor în recesiune, anunţă Guvernul de la Berlin. Există totuşi şi o veste bună

Economia Germaniei va cădea anul viitor în recesiune, cu o contracţie a PIB de 0,4%, faţă de un avans de 2,5% prognozat anterior, în timp ce inflaţia se va menţine la un nivel ridicat, de 7%, ceea ce va frâna consumul, arată cele mai recente previziuni publicate miercuri de Guvernul de la Berlin, relatează AFP, citat de Agerpres

de Redactia Observator

la 12.10.2022, 17:36

Economia Germaniei va cădea anul viitor în recesiune, anunţă Guvernul de la Berlin. Există totuşi şi o veste bună
Economia Germaniei va cădea anul viitor în recesiune, anunţă Guvernul de la Berlin. Există totuşi şi o veste bună - Shutterstock

De asemenea, pentru acest an, estimările de creştere au fost revizuite în jos, de la 2,2% până la 1,4%, în timp ce prognoza de inflaţie a fost revizuită în urcare, de la 6,1% până la 8%. "Trăim în prezent o criză economică dificilă, care se transformă din ce în ce mai mult în criză economică", a comentat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-o conferinţă de presă.

Acesta a subliniat însă că deşi contracţia din 2023 este una serioasă, totuşi este una mai puţin gravă decât se aşteptau unii experţi, graţie măsurilor adoptate de autorităţile de la Berlin pentru a proteja economia.

200 de miliarde de euro pentru a subvenţiona preţul energiei consumate de gospodării şi companii până în 2024

Germania a dezvăluit la finele lunii septembrie un plan de 200 de miliarde de euro pentru a subvenţiona, până în 2024, preţul energiei consumate de gospodării şi companii, ceea ce va frâna inflaţia în 2023. Înainte de anunţare acestui plan uriaş, principalele institute economice din Germania se aşteptau pentru anul viitor la un nou puseu inflaţionist de 8,8%.

Pe acelaşi subiect

Scăderea, apoi oprirea la începutul lui septembrie, a livrărilor de gaze ruseşti către Germania, afectează prima economie europeană. Germania, ţară care înainte de războiul din Ucraina importa din Rusia aproximativ 55% din necesarul său de gaze, trebuie acum să se aprovizioneze din alte surse, la preţuri mai mari. Aceste tensiuni au dus la explozia preţului la gaze şi electricitate în Europa, impulsionând inflaţia şi costurile de producţie pentru industrie, motorul economiei germane.

Potrivit datelor furnizate de Institutul german de statistică, producţia industrială a scăzut cu 0,8% în luna august. Cele mai grav lovite au fost industriile cu un consum energetic intensiv precum chimia, metalurgia, producţia de hârtie şi de sticlă. Toate aceste sectoare au înregistrat o scădere a producţiei de aproape 9% începând din luna februarie.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Economia Germaniei va cădea anul viitor în recesiune, anunţă Guvernul de la Berlin. Există totuşi şi o veste bună