Germania se opune trimiterii de avioane de luptă Ucrainei din ţări NATO: ”Să ne gândim cu foarte mare grijă ce facem”
Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat miercuri că se opune trimiterii de avioane de luptă MiG-29 Ucrainei din ţări membre ale NATO, transmit dpa şi Reuters. Asistenţa pentru Ucraina s-a aflat pe agenda discuţiilor dintre cancelarul german şi premierul canadian Justin Trudeau, aflat în vizită la Berlin, dar şi cooperarea în planul energiei dintre Germania şi Canada, scrie Agerpres.
De Redactia Observator la 09.03.2022, 19:05- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Valul de aer polar a adus prima avertizare de ninsoare şi viscol din acest sezon. Când se încălzeşte vremea
Cancelarul german a evocat, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul canadian, livrarea de ajutor financiar, umanitar şi de sisteme individuale de arme, menţionând că Germania a furnizat toate tipurile de echipamente militare şi a trimis arme.
"Pe lângă asta, totuşi, trebuie să ne gândim cu foarte mare grijă ce facem în termeni concreţi. Şi asta cu siguranţă nu include avioane de luptă", a declarat Scholz.
Polonia s-a oferit să pună la dispoziția SUA avioanele sale MiG-29, pentru a fi trimise în Ucraina
Polonia a propus trimiterea unora dintre aeronavele sale MiG-29, indirect, în Ucraina, via o bază a SUA din Germania, aminteşte dpa.
- Pentagonul consideră "neviabilă" propunerea Poloniei de a transfera avioane de luptă în subordinea SUA pentru a...
- Polonia este pregătită să pună toate avioanele sale MIG-29 la dispoziția SUA, ca să fie trimise Ucrainei....
- Europenii, dispuşi să renunţe la pactul privind poluarea şi să redeschidă minele de cărbune pentru a scăpa de...
În ce-l priveşte, Justin Trudeau a afirmat că ţara sa va continua să trimită echipamente şi arme şi va lucra în acest scop alături de partenerii săi. "Vrem să dezescaladăm conflictul, vrem ca acest conflict să înceteze", a explicat el.
Cei doi lideri au discutat de asemenea despre cooperarea în planul energiei, atât prin prisma obiectivelor de protejare a climei cât şi a crizei din Ucraina, care a scos în evidenţă dependenţa Europei şi în special a Germaniei de importurile de petrol şi gaz din Rusia.
Canada s-a oferit să trimită armament la Kiev
Canada este al patrulea cel mai mare producător mondial de petrol şi al şaselea de gaz natural.
Olaf Scholz a subliniat că Germania trebuie să diversifice materiile prime folosite în industrie, iar la întrebarea dacă Berlinul se opune categoric unei interdicţii asupra importurilor de energie din Rusia, cancelarul german a menţionat că se preocupă de câteva luni de reducerea dependenţei de importurile de combustibil fosil.