Antena Meniu Search
x

Europenii, dispuşi să renunţe la pactul privind poluarea şi să redeschidă minele de cărbune pentru a scăpa de gazul rusesc

Criza produsă de războiul ruso-ucrainean face ca UE să renunţe temporar la Green Deal. Astfel, oficialii europeni au anunţat că vor permite revenirea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune. Soluţia vine după ce subiectul dependenţei de gazul rusesc a fost îndelung dezbătut în ultimele zile. Deja mai multe state membre, printre care Italia și Polonia, au anunțat posibila redeschidere a unor centrale electrice pe cărbune.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 08.03.2022, 17:40

Vezi și

În momentul de faţă, în România se mai produce energie electrică pe bază de cărbune doar la Complexul Energetic Oltenia. De exemplu astăzi cărbunii înseamnă în jur 20-22% din energia produsă de România.

Un procent similar îl are energia nucleară. Însă cea mai mare pondere în producţia ţării noastre o are energia hidro - peste 30%.

Gazul reprezintă a patra forţă în sistemul energetic. Pe de altă parte, datele Transelectrica arată că România produce energie verde în proporţie de peste 10%. 

Ce este Grean Deal

Pe acelaşi subiect

În ultimii ani Comisia Europeană a susţinut ideea ca toate ţările UE să facă tranziţia către surse de energie nepoluante şi a implementat Strategia Green Deal, în urma căreia preţurile energiei electrice au crescut simţitor.

Autorităţile noastre au pus lacătul pe o serie de mine de cărbune din ţară, aşa că posibila redeschidere a unor centrale electrice pe cărbune presupune acum investiţii masive şi o legislaţie bine pusă la punct, care să permită creşterea producţiei.

Cert este că România are capacitatea de a produce tot necesarul de energie al populaţiei, iar redeschiderea minelor de cărbune ar putea însemna mai mult decât atât, spun analiştii: noi locuri de muncă, economie locală mai prosperă şi facturi mai mici pentru români. Dar, cu o consecinţă: un nivel de poluare mult mai mare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Europenii, dispuşi să renunţe la pactul privind poluarea şi să redeschidă minele de cărbune pentru a scăpa de gazul rusesc