Antena Meniu Search
x

Update Polonia este pregătită să pună toate avioanele sale MIG-29 la dispoziția SUA, ca să fie trimise Ucrainei. Oficialii americani, surprinși de „mișcarea surpriză” a Varșoviei

Polonia este gata să transfere imediat toate avioanele MIG-29 guvernului Statelor Unite, ca parte a unei înțelegeri în urma căreia aparatele de zbor vor fi folosite de forțele aeriene ucrainene, pentru a respinge atacurile Rusiei, a anunțat guvernul polonez, într-un comunicat. Avioanele de luptă vor fi transferate la Baza Aeriană Ramstein din Germania.

de Redactia Observator

la 08.03.2022, 23:56

Polonia este pregătită să pună toate avioanele sale MIG-29 la dispoziția SUA - Profimedia Images

Polonia a mai spus că cere Statelor Unite ale Americii să îi furnizeze la schimb aeronave uzate cu capacități operaționale similare. Polonia este pregătită să convină imediat asupra condițiilor de achiziție a acestor avioane de luptă.

Guvernul polonez cere și altor țări NATO, care dețin avioane MIG-29, să acționeze în mod similar.

Negocieri în culise cu Guvernul de la Varșovia

Mișcarea vine după săptămâni de negocieri în culise și discuții la Londra între premierul polonez și Boris Johnson.

Pe acelaşi subiect

Însă decizia de ultimă oră a polonezilor i-a luat prin surprindere pe oficialii americani din Departamentul de Stat al SUA. ”Decizia Poloniei de a pune toate avioanele sale de luptă MiG-29 la dispoziția Statelor Unite a fost o mișcare surpriză a Varșoviei”, a declarat marți Victoria Nuland, la o audiere a Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, potrivit Reuters.

În urmă cu o zi, premierul polonez Mateusz Morawiecki anunța categoric faptul că Polonia nu are în vedere să trimită Ucrainei avioane de luptă, argumentând că ”Polonia şi NATO nu sunt în război cu Rusia”.

Vorbind în faţa presei la Varşovia, premierul Morawiecki a dezminţit de trei ori, răspunzând la tot atâtea întrebări, că Polonia va ceda Ucrainei din avioanele sale MIG-29 în schimbul unor avioane F-16 furnizate de SUA.

Şi preşedintele polonez Andrzej Duda a respins săptămâna trecută orice livrare a unor avioane de luptă pentru Ucraina, avertizând că ''aceasta ar presupune o ingerinţă militară în conflict''.

Volodimir Zelenski le cere americanilor avioane de luptă

În acest timp, membri ai Congresului SUA au insistat luni pe lângă administraţia preşedintelui Joe Biden să faciliteze transferul imediat al unor avioane de luptă către Ucraina, pentru a da astfel curs cererii formulate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Astfel, senatorul democrat Bob Menendez a transmis o scrisoare secretarului de stat Antony Blinken şi secretarului apărării Lloyd Austin, în care le cere să se angajeze faţă de statele europene care ar dori să furnizeze Ucrainei avioane de tipul celor aflate deja în dotarea forţelor aeriene ucrainene că vor primi ajutor pentru a obţine în schimb avioane moderne americane, inclusiv prin credite sau preţuri preferenţiale.

Apeluri similare au venit şi din partea altor congresmeni, precum Tim Ryan şi Marcy Kaptur, ambii democraţi, sau republicanul Rob Portman.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Polonia este pregătită să pună toate avioanele sale MIG-29 la dispoziția SUA, ca să fie trimise Ucrainei. Oficialii americani, surprinși de „mișcarea surpriză” a Varșoviei