Germania şi Franţa se pregătesc ca Putin să taie gazele. Berlin: Nu ne vom lăsa șantajați de Rusia
Germania şi Franţa "se pregătesc" pentru o eventuală oprire a importurilor de gaz rusesc, au transmis joi guvernele celor două ţări, care şi-au reiterat de asemenea opoziţia faţă de orice plată în ruble a livrărilor, informează AFP.
De Redactia Observator la 01.04.2022, 10:28- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"Se poate ajunge la o situaţie în care mâine (...) nu vom mai avea gaz rusesc", iar "noi trebuie să ne pregătim pentru aceste scenarii şi ne vom pregăti", a declarat la Berlin ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire.
La rândul său, ministrul german al Economiei, Robert Habeck a transmis că Germania nu se va lăsa șantajată de liderul rus. "În ceea ce privește amenințarea sau cererea de a plăti în ruble, este crucial pentru noi ca contractele să fie respectate. Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin”, potrivit Reuters.
Berlinul şi Parisul şi-au reiterat în acelaşi timp refuzul de a plăti în ruble livrările de gaz rusesc, aşa cum cere preşedintele rus Vladimir Putin.
"În contracte este scris că plăţile se fac în euro şi uneori în dolari", a explicat cancelarul german Olaf Scholz într-o conferinţă de presă distinctă, susţinută tot joi la Berlin. "I-am spus clar preşedintelui rus că acest lucru va rămâne aşa", iar "companiile vor să poată plăti în euro şi o vor face".
- Reacția Germaniei după ce Putin a ameninţat că livrările de gaze pot fi oprite de vineri dacă nu sunt plătite...
- Corriere della Sera: De ce a dat Putin înapoi de la plățile în ruble pentru gaze. Primul front intern pentru...
- Putin anunţă că de la 1 aprilie plăţile pentru gazul rusesc trebuie făcute în ruble în conturi la băncile...
"Contractele prevăd o monedă în care ele sunt executate şi, prin urmare, contractele trebuie executate în moneda prevăzută", a spus la rândul său Bruno Le Maire. "Contractele sunt contracte".
Noul sistem de plăți cerut de Moscova
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Moscova nu va mai accepta decât rubla ca mijloc de plată pentru livrările de gaze naturale către ţările "neprietenoase", inclusiv statele membre ale Uniunii Europene. Noul sistem de plăţi cerut de Moscova ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie.
Liderul de la Kremlin a explicat că decizia sa este o reacţie la îngheţarea activelor Rusiei decisă de Occident pentru a sancţiona Moscova după invadarea Ucrainei.
Miercuri, guvernul german a indicat că Putin l-a asigurat pe Scholz într-o discuţie la telefon că plăţile "vor continua să fie în euro".
Fondurile vor fi "transferate ca de obicei la Gazprom Bank, care nu este lovită de sancţiuni", iar aceasta se va ocupa de conversia în ruble, a detaliat Berlinul.
Scholz a afirmat totuşi că nu a acceptat această procedură şi "a cerut informaţii în scris pentru a înţelege mai bine".
Premierul italian: Livrările de gaze spre UE nu sunt în pericol
Statele europene au fost totuşi asigurate de această conversaţie: premierul italian Mario Draghi a spus joi dimineaţă că livrările de gaz rusesc spre UE "nu sunt în pericol".
Însă câteva ore mai târziu, preşedintele rus şi-a reiterat ameninţările, spunând că ţara sa nu va mai livra gaze ţărilor "neprietenoase" care refuză să plătească în ruble începând de vineri, 1 aprilie. El a adăugat că, în caz de refuz, "contractele în curs vor fi oprite".
Înainte de război, UE importa 40% din gazul său din Rusia. Germania era cea mai dependentă, cu un procent de 55%.